Luna aprilie a fost luna împăduririlor și cred că merită prezentate măcar 3 dintre ele, ca și exemple de bună practică ce ar putea fi urmate și de altele în sezoanele viitoare.
Câți dintre voi ați fost pe cheile Oltețului? Peștera Polovragi vă sună cunoscută? Dacă răspunsul e nu, atunci nu pierdeți vremea și vizitați o zonă superbă, niște chei deosebite. Drumul trece pe lângă mănăstirea Polovragi și urcă spre chei, care sunt parcă tăiate cu o lamă îngustă, dar lungă. Pe podul de după peștera Polovragi sunt deseori activități de relaxare prin tiroliană și rapel, precum am făcut și noi aici.
Dar să trecem la oile noastre: 150 de oameni, localnici, tineri din școala din comună, membrii clubului montan White Wolf Club și oficialități locale au plantat 6000 de puieți de salcâm în zona Polovragi. Se poate și mai bine, dar să nu uităm că este o locație rurală, unde localnicii nu au timp pentru prea multe gânduri ecologiste. Din informațiile primite, lucrurile au mers foarte bine, implicarea puternică a tuturor părților s-a făcut simțită.
A doua poveste este întărirea râpei de la Peștera Muierilor. Cheile Galbenului sunt deosebit de frumose și oferă celor mai incumetați o priveliște extraordinară de la cele câteva puncte de belvedere. Stâncile sunt foarte primitoare și pentru practicanții de escaladă, aici fiind amenajate mai multe trasee de dificultate mic[, medie, dar și câteva trasee dificile pentru cei mai experimentați.
Dar latura dreaptă avea nevoie de puțin ajutor din partea oamenilor pentru a consolida râpa și a o stabiliza. Astfel, pe acel teren dificil si abrupt au fost plantați 600 de puieți de pin negru care sperăm cu toții să se prindă și să își îndeplinească rolul pentru care au fost sădiți.
Cele 2 plantări din nord-vestul județului Gorj (Polovragi și Peștera Muierilor) au fost făcute de White Wolf Club în colaborare cu primăriile locale, cu școlile din localități, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Gorj și Ocolul Silvic Polovragi.
A treia poveste frumoasă care aduce un plus de valoare naturii românești este în Transilvania, aproape de locurile natale ale lui Vlad Å¢epeș, Sighișoara, și are ca protagoniști pe copiii din școala din Șeica Mică și pe prietenii de la Mihai Eminescu Trust. Nu uităm nici sprijinul primăriei din localitate, dar nici pe cel al sătenilor.
În prima acțiune de plantare care s-a desfășurat la Șeica Mică au fost folosiți 11.000 puieți din care 7000 sunt stejari (Quercus robur) iar 4000 aparțin speciilor paltin (Acer pseudoplatanus), frasin (Fraxinus excelsior), și tei (Tilia cordata).
Plantația a fost realizată folosind speciile și structura pădurilor naturale din zona proiectului, pentru o încadrare mai bună în mediul natural și peisajul existent.
Ulterior școala va folosi plantația realizată pentru acțiuni educative și extra-curriculare, cum ar fi studiul efectelor plantației asupra calitătii solului, aerului și apei din zonă, observarea evoluției puieților, instalarea de specii noi de plante și animale, etc.
Acțiunea face parte dintr-o serie mai mare de împăduriri sprijinite de lanțul hotelier francez Accor cu care MET a început colaborarea. Fundația Mihai Eminescu Trust este organizația care se ocupă de plantările din România (una dintre cele 7 țări selectate de Accor ca destinație a fondurilor programului Plant for the Planet; celelalte țări sunt Statele Unite ale Americii, Brazilia, Tailanda, Indonezia, Australia și Senegal), iar finanțarea vine din banii economisiți prin încurajarea refolosirii prosoapelor în hotelurile sale.
Felicit organizatorii pentru cele 3 acțiuni reușite și mi-ar plăcea să citesc în fiecare sezon despre împăduriri, nu de alta, dar de defrișări se ocupă destui! :)
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Pingback: Tweets that mention Drum Liber îți arată o altă față a României. Vezi România. Călătorește în România -- Topsy.com
Ma bucur sincer sa vad ca se fac astfel de actiuni si ca incepe lumea sa mai ia masuri in loc sa astepte masuri.. Felicitari!
În perioada aceasta au fost mai multe împăduriri, iar la cele prezentate de mine cred că un mare plus este implicarea copiilor din școlile locale. În acest fel își fac obiceiuri bune și poate înțeleg mai ușor că e nevoie să întreținem natura.
Pingback: Vremea impaduririlor in Romania | Lume Buna