Știați că Mozaicul Roman de la Constanța va fi restaurat?
Nu scăpa și noutățile din articol!
O companie isteață care se ocupă de marketing în turism muncește de 5 ani pentru un proiect măreț: restaurarea mozaicului roman de la Constanța (Edificiul Roman cu Mozaic). După lupte seculare cu proiectul intitulat „Reabilitare, refuncționalizare, extindere, supraînălțare – Edificiul cu Mozaic – Constanța”, în 2009 au primit avizul favorabil de la Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național pentru cea de-a șaptea variantă propusă. Cum și nouă ne place vorba „mai bine mai târziu decât niciodată”, ne bucurăm de primul pas spre restaurarea acestui obiectiv milenar.
Al doilea pas important este a început în luna mai: strângerea de fonduri pentru restaurare. Cum? Partenerul Unul dintre partenerii proiectului, Dobrogea Grup va lansa un nou produs, pâinea romană Labyrinthum, iar 10% din prețul pâinii va fi donat în scopul restaurării mozaicului roman.
Această pâine va fi făcută după rețeta originală, din ingrediente naturale, fără aditivi și fără drojdie. Grâul folosit va fi nemodificat genetic și ar trebui să fie dintr-un soi existent pe vremea romanilor. Eu unul sunt foarte curios de noua pâine antică.
Update: A fost anunțat și Vinul Antic Roman Labyrinthum împreună cu Domeniile Ostrov.
Update 2: Lansarea pâinii romane Labyrinthum a fost joi, 16 iunie 2011, de la ora 17:00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. Vom reveni cu păreri și impresii ca update-uri :)
Update 3: după câțiva ani de muncă și pregătiri, s-a deschis calea pentru restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic. Spațiul va fi reînviat și va fi integrat în peisajul turistic și cultural din Constanța. Este unul dintre lucrurile care ne arată că dacă ne dorim să facem ceva pentru noi și ce e în jurul nostru, cu perseverență o să reușim.
Pâinea Labyrinthum este gustoasă, consistentă, ecologică. Chiar e foarte bună la gust și încântă papilele gustative, deci o recomand doritorilor. Partea bună și mai puțin bună e că fiind ecologică, intră într-o categorie selectă dar și mai puțin accesibilă fiindcă va costa aproximativ 9 lei (500 de grame).
Mi-a rămas în minte o replică a domnului Dan Frigioiu când discutam în acea seară despre proiect și continuarea lui (festivalul roman, album cu muzică ambientală romană). Spunea că e „un om obișnuit, normal”. Eu unul aș vrea să văd o mulțime de „oameni obișnuiți” care să lupte și să aibe astfel de rezultate!
Numele Labyrinthum (citez de pe blogul campaniei):
Cuvântul Labyrinthum, acuzativul substantivului Labyrinthus (labirint), a fost utilizat pentru a invita la a vizita, a intra, a face cunoștință, a pătrunde în labirintul cultural realizat sub Imperiul Roman și îmbogățit, până în zilele noastre, cu noi și noi componente.
Sprijină și tu pâinea antică romană și Vinul Antic Roman. Indirect vei ajuta restaurarea acestui monument! Desigur, așteptăm părerile voastre și din mai să ne spuneți dacă vă place pâinea romană!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Bravo lor, felicitari si sper sa fie gata cit mai repede pentru a creste valoarea acelei zone din oras care din pacate acum nu este exploatata la maxim lucru pe care il spune orice turism din strainatate.
Intradevar pot confirma ca sprijina turismul din judetul Constanta cei de la Groove Hour.
@Razvan Radu
Într-adevăr este un proiect foarte bun pentru Constanța și litoral, iar acum suntem cu toții curioși cum va fi pâinea :) Mi-aș dori să fie mai multe instituții și firme care să aibe astfel de inițiative.
Eu am vizitat mozaicul acum un an. Ar fi multe de facut acolo. Sunt foarte curios daca aceasta initiativa va avea succes, si mai ales care e termanul de finalizare…
@Apollo
Ai văzut filmul de pe site-ul celor de la GrooveHour cu proiectul? Cel puțin în animația 3D proiectul arată foarte bine, cu siguranță va fi o plăcere să îl vizităm sau să participăm la evenimente în noul edificiu cu mozaic.
Am vazut Mozaicul inainte de ’90, dar si dupa.Mi s-a parut la fel de incarcat de praful istoriei si nu numai…!
Ideea de a revigora un loc incarcat de semnificatii mi se pare benefica pt oras si turism. Zona orasului vechi era cea mai mare atractie la Revolutie cu pizzeriile ce pregateau pizza in vase metalice si cuptoare „la vedere”, cofetariile cu sarailie, baclava si braga, restaurante cu terase pline de verdeata.
In spiritul obiceiurilor stravechi Dobrogea Grup aduce painea iar Groove Hour sarea.
Sper sa gustam cat mai repede din ele!
@Cristi Mateus
Ce-i drept că litoralul nostru are nevoie de un specific foarte clar, de o linie clară pe care să se dezvolte. Pizzerii cu cuptoare „la vedere”, localuri cu produse ale localnicilor (turci, tătari, albanezi, etc.), mâncăruri românești tradiționale ar arată foarte bine, dar să zicem ca pentru a deveni realitate ar trebui o „revoluție” în gândirea celor care planifică orașul sau litoralul :)
Până atunci avem câteva proiecte geniale, cum e și cel cu pâinea Labyrinthum. Am încredere că vom fi la curent cu detaliile proiectului :)
Da, arata bine, intr-adevar. Sper numai sa apuc sa vad ideea asta transformata in realitate.