Atunci când vreți să trăiți o experiență deosebită pe litoralul Mării Negre, fără aglomerație, cu liniște, pace, atunci când vreți ca pentru două zile să uitați de oboseală și de orice grijă, atunci când vreți să vă țină companie doar valurile Mării, mergeți la Vadu.

În continuare vă prezint un loc mai puțin cunoscut (încă) de pe litoral și opțiunile pe care le aveți dacă mergeți acolo: Vadu. Vreau să vă arăt partea frumoasa din Vadu, așa cum am trăit eu experiența acelui colț de litoral românesc.


Plaja de la Vadu
Plaja de la Vadu

Vara ne dorim să mergem ori la mare, ori la munte. Unii aleg doar una dintre variante. Din punctul meu de vedere cele doua opțiuni nu se elimină una pe alta, ci se completează. În cele ce urmează mergem în ultimul loc înainte de a intra în Delta Dunării, satul Vadu. Evident, nu ca să stăm printre localnici, ci să ne bucurăm de plajă și de liniștea locului.

Ce e si Vadu’ asta?
E un sat de pe malul marii. [Harta]

Vadu, un sat la malul Marii Negre
Vadu, un sat la malul Marii Negre

De ce să mergi la Vadu? Vă voi da cinci motive:

 • Pentru că ești sătul de stațiunile aglomerate ca Mamaia sau cele din sudul litoralului, iar Vama Veche simți că și-a pierdut din farmec odată cu deschiderea către oricine (pentru mine încă are o semnificație aparte).
 • Pentru că la Vadu ai parte de o plajă simplă, dune de nisip, mare și foarte puțini oameni.
 • Pentru că la Vadu ai un sat veritabil și poți să îți procuri mâncare naturală, chiar de la localnici.
 • Pentru că aici stai liniștit cu cortul pe plajă.

Eu îmi doresc ca la mare să am liniște și să mă bucur de valuri. Valurile și sunetul lor îmi dau o stare foarte plăcută. Trăiesc în armonie cu ele. Această liniște interioară pe care o dobândesc la auzul lor îmi place cel mai mult la mare. Iar la Vadu am găsit liniștea deplină, natura este la ea acasă iar muzica valurilor nu este acoperită de niciun zgomot.

Plaja de la Vadu
Plaja de la Vadu

Unde e Vadu?
Din Constanța se ia drumul spre Năvodari, se trece pe lângă Petromidia. Apoi se merge spre Corbu (28 km din Constanța), iar de acolo e legatură directă spre Vadu (încă 7 km). Drumul este aproape la un căpăt de linie, așa că nu vă așteptați la cine știe ce trafic în zonă. Zic “aproape” deoarece mai e și Periboina, dar acolo stă o mână de oameni. În total drumul Constanța – Vadu e de 35 de Km.

La Vadu te poți bucura într-adevăr de mare, fiindcă este un loc relativ puțin cunoscut, ai mici șanse ca acolo să întâlnești pe cineva care să te mai fi văzut vre-odată. Din sat, mai sunt cam 5 km de mers pe un drum 2/3 betonat prin câmpie până te apropii de plajă. Imediat la ieșirea din sat o să observi o fabrică închisă, este Intreprinderea de Metale Rare – IMR, o rămășiță a mastodontului industrial comunist. Iar pe drum se vede și ce a rămas din lacurile ce foloseau fabricii. Acum a crescut acolo vegetație, în bălți sunt vietăți care și-au găsit o nouă casă.

Câti dintre voi ati vazut o „casă în casă” (precum există și „tablou în tablou”)? Pe drumul acesta o să vedeți una.

Casă în casă
Casă în casă

Marea se arată abia în ultimul moment, o dună de nisip stă între drum și plajă.

Ajungi în vârful acelei dune, vezi marea. Îți alegi un loc pentru cort.

Ce trebuie să iei cu tine dacă mergi la Vadu?

 • saci de gunoi. Obligatoriu. Strângi după tine totul. Așa cum ai adus mâncare pe plajă, așa duci și resturile, în sat la un coș de gunoi. Cititorii acestui blog probabil nu au nevoie să li se mai zică, dar e bine totuși să fie scris.
 • spray/loțiune de țânțari. Obligatoriu, altfel țânțarii o sa îți faca zile „fripte”; fostele lacuri ale fabricii de lângă sat au făcut un mic rai pentru roiurile de țânțari, iar singura soluție dovedită este să ai cu tine o loțiune/spray pentru a-i alunga. Am testat Autan, la mine a funcționat perfect: vine țânțarul, se pune pe piele, iar într-o secundă a și zburat. Nu știu ce conține Autan, dace cel pe care l-am folosit la Vanu nu place țânțarilor și e bine :)
  Am folosit ceva cu extracte de aloe vera, îmi și dădea o senzație foarte placută și răcoroasă. Găsiți soluții anti-țânțari și în sat, la magazinele locale; e bine totuși să veniți pregătiți de acasă.
 • cremă de protecție solară. Obligatoriu. Soarele își va face datoria iar pielea, singură, nu ne oferă protecția necesară. Eu am facut greșeala să nu mă feresc de soare, iar crema din dotare nu am prea prea folosit-o. Mare greșeala, m-am perpelit ca racul și chiar mai mult!
 • apă multă! Obligatorie. La soare și în apa de mare o sa vă dezhidratați. Aveți nevoie de multă apă. În jurul plajei nu sunt surse de apă potabilă, așa că e de preferat să aveți cu voi câteva bidoane. Iar seara, puteți sa va „alimentați” cu apă din sat.
 • trusă de prim ajutor (cel puțin câteva medicamente uzuale)
 • mâncare
 • briceag
 • lanternă
 • acte. S-ar putea să vină în vizită poliția de frontieră. Ar fi recomandat să instalați cortul la minim 20 de metri de apă, să nu aveți probleme. O să revin cu informații în legatură cu legislația din domeniul acesta.
  [Update – vezi legislație de frontieră]

Sunt sigur că știti cum să vă dozați mâncarea și cele de trebuință pentru șederea cu cortul. Dacă nu, întrebați-vă prietenii care au mai făcut asta, sau, pe noi.

Mâncarea
Ce vă pot spune (pe încercate) e că din sat puteți cumpăra lapte proaspăt, natural. De oaie, vacă sau capră. Vă recomand să mergeți înainte de ora 4-5 după-amiază. Am constatat că toți oamenii din sat vând laptele la procesatori, iar dacă întârziați, abia veți mai găsi. Dacă ajungeți pe la prânz, veți putea găsi în sat lapte 100% natural, nu ce e în punga din magazin. Iar prețul.. prețul este foarte decent, mai mic decât la magazin.

Un alt aliment de luat în seamă este peștele. Mergând pe plajă spre sud, la un moment dat o să găsiți locuri cu pescari. De la ei puteți procura pește proaspăt, iar dacă aveți cu ce, îl puteți prepara pe plajă.

Vadu si Delta Dunarii
Drumul care merge spre plajă se bifurca spre finalul lui, un alt drum făcând stânga. Acesta merge spre Periboina (sau Piriboina, am văzut ambele variante), unde e un pod și un canal deversor. Drumul spre Periboina (aprox 22 km) are un singur sens; dacă vine o mașină din sens opus, unul dintre voi va trebui să tragă mai pe margine, pentru a permite trecerea. Deși se văd clar urme de utilaj cu șenile (ca să întărească drumul), uneori veți trece prin zone nisipoase nebătătorite. Nu accelerați brusc motorul, altfel riscați să derapați și să vă împotmoliți în acele porțiuni.
Periboina e un loc unde o să aveți pe o parte apa dulce, din Lacul Sinoe, iar în cealaltă parte va fi marea. Grindul Periboina e de fapt o „limbă” de pământ, mai ridicată, de-a lungul țărmului.
De la Periboina nu mai aveți voie să treceți cu mașina, Delta are regim special. Dar de aici e simplu, puteți continua pe jos: treceți podul și după aproximativ 7-8 kilometri ajungeți la Gura Portitei. Am scris pe larg cum puteți ajunge pe jos la Gura Porțiței.

Români deosebiți
În sat am găsit oameni calzi. Când am căutat lapte, ne-au ajutat de fiecare dată și ne-au indicat unde am putea bate la poartă. Fiindcă am ajuns târziu, toți vânduseră deja laptele (bine, aproape toți, ultima poartă ne-a dat lapte din oala lor de pe foc), după cum am spus și mai sus, nu amânați căutarea laptelui, pe ceas de seară :)

Să vă povestesc și o experiență ieșită din comun pe care am trăit-o în Vadu. Am plecat patru oameni la Vadu, cu cortul. După două zile, fiindcă ne-a plăcut, trei dintre noi am rămas cu cortul încă 2 zile. Seara am mers după apă și lapte: 2 am plecat să căutăm lapte, al treilea a rămas la bar. Nu se simțea prea bine și voia să se dea cu iaurt pe picioare. Noi nu am sesizat că e vorba de insolație și că picioarele i s-au umflat. Domnișoara cu pricina chiar se simțea rău. Cu gândul la lapte, am cutreierat tot satul până am găsit bunul aliment. Găsind lapte, ne-am întors să întregim echipa și să revenim la cort.
Dar ce s-a întâmplat între timp? O localnică a sesizat problema colegei noastre și a realizat că e grav. Ne-a luat pe toți la ea acasă și a tratat bolnava. Ne-a oferit o bucată din spațiul, confortul și viața ei, pentru a ne ajuta.

Ce a făcut pentru noi Dana este un lucru remarcabil și am tot respectul pentru cine face așa ceva. În acea noapte am băut și lapte de capră, cred că nu mai băusem niciodată; vă zic, este foarte bun! Iar dimineața ne-a dus cu căruța pe plajă, să nu ne obosim prea tare. Mai târziu a venit și ni s-a alăturat pentru câteva ore, am petrecut în grup extins. Mulțumesc (în numele tuturor) Danei și sper să ne vedem la Vadu și în alte condiții!

Album fotoGalerie foto


Cititorilor le doresc multă liniște la Vadu! Să mergeți des pe drumurile patriei, să vă alegeți cu grijă anturajul, iar la final, tradiționalul drum liber!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

15 gânduri despre “Vadu – intre statiunile de pe litoral si Delta Dunarii

 1. Pingback: Vadu 2009 - Să aflăm împreună cum e acum | Drum liber - Blog de calator

 2. Pingback: Autostopul, cea mai flexibilă metodă de a călători 118 000 km - partea 1 | Drum liber - Vezi România cu alți ochi

 3. Excelenta descriere ! Este posibilitate de cazare la oameni in sat ? Daca da, ai un contact de acolo sa aflu mai multe detalii ? 
  Merci.

  Răspunde
  • @Iorgu Vasile
   Nu sunt sigur ca vrei cazare in sat, pentru simplul motiv ca satul e la cativa kilometri de plaja. Ar inseamna ca de fiecare data cand mergi la plaja sa faci pe jos aproape o ora (sau sa mergi cu masina). O sa ma interesez, din motivul de mai sus, nu am cautat.

   Mie imi place sa aud valurile, sa ma bucur de plaja si sa fac baie cat mai mult timp :)

   Răspunde
 4. Buna, am dori tare mult sa ajungem sa dormim pe plaja (eventual la Vadu)… Facem asta de foarte multi ani la Gura Portitei dar anul acesta avem cu noi un copil de 15 luni si vrem sa avem masina langa noi. Oricum, pare ca e din ce in ce mai greu de campat pe plaja fara a avea de lucru cu autoritatile. Am sunat la Primaria Corbu si mi s-a spus ca plaja de la Vadu este sub tutela Rezervatiei Biosferei DD ceea ce inseamna ca nu putem campa. Intrebarea mea este daca aveti informatii noi sub acest aspect.
  Multumesc frumos si va invidiez daca ajungeti la Vadu…. :)))

  Răspunde
  • @Simona Ferenczi
   Simona, îți faci griji prea multe. Vadu are un drum betonat până la câțiva zeci de metri de plajă :)

   Da, este sub tutela RBDD, dar este cu protecție minimă. Nu uita că fix la Vadu, la ieșirea din sat o să treci pe lângă fosta fabrică de metale rare, iar spre plajă o să vezi și fostele lacuri folosite de fabrică, acum cuprinse de vegetație și naturalizate :)

   Frumos ai spus „va invidiez daca ajungeti la Vadu….”. Am ajuns acolo, am stat cu cortul pe plajă, ne-am conversat și cu polițistul de frontieră care a trecut seara cu ATV-ul (am publicat în articol și bucata de legislație pentru zonele de frontieră), totul este ok :)

   Articolul pe care trebuie să îl citești este acesta: http://drumliber.ro/vadu-sat-pe-litoral-delta-dunarii-gura-portitei/

   Răspunde
 5. Un articol excelent scris iar zona e perfectă pentru cei care iubesc marea
  şi locurile liniştite. Nu ştiu însă până când va rămâne Vadu neatins de
  expansiunea turistică mai mult sau mai puţin controlată şi planificată. Există planuri
  de amenajare turistică despre care nu am idee dacă şi când se vor materializa.
  Odată însă demarate, zona aceasta (în forma ei actuală) va rămâne o amintire.
  Una frumoasă dar totuşi o amintire. Sau poate cine ştie, cuiva îi va trece prin
  minte să organizeze cine ştie ce festival (şi) pe aici. Nu sunt neapărat împotriva amenajării turistice a zonei însă cred că orice demers (presupunând
  că respectă legislaţia) ar trebui întreprins cu acordul/consultarea
  localnicilor (mă refer la amenajările de anvergură). Însă până atunci, ne putem
  bucura în linişte de mare. Cât încă se mai poate. Altfel spus, un motiv în plus
  să ne grăbim :)

  Răspunde
  • Mulțumesc! Eu aș prefera ca Vadu să rămână o plajă goală din motive de proximitate față de Deltă. Deschiderea către construcții după reguli românești ar aduce un aflux de materiale și oameni care nu cred că e cazul să fie așa aproape de Deltă. Iar, dacă nu mă înșel, este o primă zonă de protecție a Deltei (dar nu bag mâna în foc).

   Răspunde
 6. De sf . Maria , plaja a fost invadata pe romaneste de melteni , muzica la maxim . Cred ca 90% dintre cei popositi acolo au venit pentru faptul ca pot incinge gratarele , nu pentru frumusetea locului … Nu stiu cati dintre ei au platit taxa de rezervatie …

  Răspunde
 7. Eu vreau o casa in vadu ca am copiii la scoala in corbu va rog care sunteti disponibili sa am grija de casa dumneavoastra va sunt reconascatoare sa am grija si de casa si cei pe langa ea va multumesc

  Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.