Triplex Confinium – un nou punct de trecere a frontierei între România, Serbia și Ungaria pentru 2 zile

Pentru amatorii de călătorii internaționale (și nu doar) aduc câteva informații utile: timp de 2 zile, locul de întâlnirea a granițelor României, Serbiei și Ungariei devine punct de trecere a frontierei. Locul se numește Triplex Confinium (din latină, „graniță triplă”) și în intervalul orar 10-18 în zilele de 29 și 30 mai 2010 (întotdeauna în ultimul weekend din luna mai) va fi deschis pentru cei care vor să treacă frontiera.

Mai multe publicații au preluat știrea, dar acestea nu oferă și explicații despre ce înseamnă „granițe deschise” sau ce este Triplex Confinium, așa că mai jos găsiți explicațiile din surse oficiale (secretariatul DKMT).

Enciclopedia României ne dă mai multe informații despre locație:

Triplex Confinium (din latină, „graniță triplă”) este numele locului în care se întâlnesc granițele României, Republica Ungară și Serbiei. Este cel mai vestic punct din România, amplasat pe meridianul 20°15′44″ longitudine E, în comuna Beba Veche. Pe o zonă restrânsă în jurul acestui punct se consideră teritoriu neutru față de cele tei țări. Tot în acest punct este amplasată o bornă piramidală, cu trei laturi, fiecare orientată către țara respectivă și având însemnată stema țării. Pe partea românească, în afara stemei mai este înscrisă și data „4 VI 1920”.

Acces. Vizitare
Pentru a ajunge în cel mai vestic punct din România, se urmează drumul național DN6, de la Timișoara până la Sânnicolau Mare, de unde se face stânga pe drumul județean DJ 682 către Beba Veche (34 km). După traversarea localității Beba Veche se mai merg 3 km, pe același drumul principal, recent modernizat. Se trece de postul grănicerilor aflat la marginea satului, se traversează podul turcesc și se ajunge la capătul drumului. Zona este în permanență supravegheată de grăniceri iar accesul la bornă este condiționat de legitimarea obligatorie și respectarea condițiilor speciale care guvernează teritoriul de frontieră. Borna poate fi vizitată de jur împrejur, pe teritoriul neutru, și conform protocoalelor nu poate fi fotografiată decât din partea românească și fără a încadra teritoriul statelor vecine.

Există un proiect pentru un parc industrial la Triplex Confinium:

Acest lucru se întâmplă cu ocazia aniversării euro-regiunii DKMT (Dunăre-Criș-Mureș-Tisa), formațiune transfrontalieră formată din câteva județe românești din sud-vestul și vestul țării, partea de sud-est a Ungariei și de regiunea sârbească Voivodina.

Evident că aveți nevoie de Carte de Identitate pentru a intra în Ungaria sau de pașaport, iar din 2011, la fel și pentru Serbia.

O serie de activități se vor desfășura în acele 2 zile în cele 3 localități apropiate Triplex Confinium-ului Beba Veche, Majdan-Rabe și Kübekháza, inclusiv crosul DKMT cu 60 de copii din Serbia, Ungaria și România, iar la Sânnicolau Mare va fi adunarea Generală a Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa.

Mai multe informații găsiți în răspunsul oficial al secretariatului euro-regiunii DKMT:

Buna ziua!

În data de 29 mai 2010, începând cu orele 10,00 va avea loc tradiționala manifestare de deschidere a graniței triple ungaro-româno-sârbe la punctul de întâlnire a frontierei dintre cele trei țări, la așa-numitul Triplex Confinium, devenit simbol al Cooperării Regionale Dunăre-Criș-Mureș-Tisa.

Cu aproape două decenii în urmă, după schimbarea regimurilor politice din anii 1989-1990 în Europa de Est, majoritatea fostelor state socialiste au pornit pe calea democratizării și a integrării euroatlantice, lucru ce a permis reprezentanților administrațiilor publice județene din această zonă ca, urmând modelele vest-europene ale cooperărilor transfrontaliere prin intermediul euroregiunilor, să reia contactele dintre ele, încheind protocoale de colaborare in diverse domenii. Astfel, s-a născut și ideea unei cooperării trilaterale.

În anii ce au urmat s-a reușit depășirea dificultăților inițiale datorate diferențelor semnificative în ceea ce privește cadrul juridic și nivelul diferit al descentralizării din cele trei state, care să permită organelor decizionale județene sau provinciale să își organizeze cu o anumită autonomie relațiile externe. Astfel, în 1997 s-a reușit semnarea protocolului privind Cooperarea Regională Dunăre- Mureș-Tisa, care ulterior a devenit Cooperarea Regională Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), și care, în momentul de față, reunește județele Regiunii Vest din România, două județe din Regiunea Câmpiei de Sud din Ungaria și Provincia Autonomă Voivodina.

Devansând evenimentul festiv al semnării actului constitutiv al Euroregiunii din noiembrie, în luna mai a anului 1997, la granița trilaterală dintre cele trei națiuni participante la cooperare, a avut loc prima deschidere a frontierei dintre cele trei țări, act cu un caracter profund simbolic.

Prin aceasta s-a deschis calea și către un proces natural al reînnodării vechilor relații dintre locuitorii din această regiune. Sub umbrela integrării europene s-a realizat la nivel local, un prim pas spre eliminarea treptată a granițelor într-o zonă cu un trecut și tradiții comune, cu condiții socio-economice similare, segmentată în mod artificial de-a lungul istoriei.

De atunci, în fiecare an, la sfârșitul lunii mai, reprezentanții administrațiilor publice județene din regiune se întâlnesc pentru a sărbători apropierea dintre cele trei țări, a locuitorilor din această regiune și relațiile de bună colaborare dintre ei.

Anul acesta va avea loc cea de-a XIII-a ediție a acestui eveniment. Ceremonia de deschidere va fi urmată de evenimente culturale și sportive în cele trei localități de lângă graniță, Beba Veche, Majdan-Rabe și Kübekháza. Triplex Confinium va deveni timp de două zile punct temporar de trecere a frontierei între cele trei țări (cu cartea de identitate sau pașaport, după caz).

Tot cu acest prilej, în orașul Sânnicolau Mare, se va întruni și Adunarea Generală a Cooperării Regionale DKMT cu participarea administrațiilor județene, a camerelor de comerț din regiune, a instituțiilor de învățământ, precum și a reprezentanților organizațiilor de tineret și a societății civile.

Fenyvesi Eva

Consiliul Județean Timiș
Serviciul de Cooperare Interregională și Europeană
Secretariat DKMT

În concluzie, dacă sunteți în vestul țării la acest sfârșit de săptămână, nu ratați Triplex Confinium și activitățile organizate cu aniversarea regiunii DKMT! Dacă faceți poze, vă rog să ne trimiteți și nouă link-urile spre albume ori fotografiile pe email (florin@drumliber.ro). Mulțumesc!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

8 comentarii

 1. In general nu poate fi vizitata, e zona de frontiera, dar daca cineva totusi doreste sa mearga acolo in afara de aceste zile, sa ceara permis de la Primaria din Beba Veche.

  1. @Fenyvesi Eva Mulțumim de răspunsul prompt, este o informație care nu se găsește în alte surse.

   @Apollo Vezi răspunsul doamnei Eva, deci dacă vrei să vezi borna de la Triplex Confinium, acum e momentul! :)

 2. Super faina ideea! Uite cand se intampla fapte din astea faine, ma simt si eu cetatean european. Pacata ca dupa ce citesc treburi d’astea faine, ies pe strada si dau de „rahatul clasic romanesc”! ;)

  1. @artistu Mereu se întâmplă lucruri faine, trebuie doar să fii pe filiera cu informații bune :) Eu sunt sătul de știrile negativiste, se întâmplă atâtea lucruri foarte mișto de care lumea nici nu are habar fiindcă nu sunt preluate din cauză că nu fac „senzație”.

 3. @Florin, Fenyvesi Eva: Multumesc pentru informatie.
  Din pacate din Bucuresti pana la Beba Veche faccam 10-11 ore cu masina asa ca e cam greu. Ma voi interesa la Primarie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Recunoaște locația: trenule mașină mică, made in Romania

Recunoașteți locația unde sunt făcute pozele. Este un singur loc în România care corespunde :)

Închide