Pe când scriam partea mea a articolului despre autostop București – Cluj-Napoca am găsit o problemă în Google Maps care mi-a dat ideea pentru un articol cred eu foarte util oricui pleacă la drum: o comparație între Google Maps, Yahoo Maps, Bing Maps, Viamichelin, Ovi Maps si Openstreetmap.

Recomandare:

Pentru rute mai avansate, calculate pe drum, ideal e să folosiți un GPS. Folosesc un aparat portabil Garmin eTrex din categoria „On the trail” și sunt sigur că un aparat de calitate te poate scoate din încurcătură. PS: între timp Garmin a lansat hărțile noi, mult mai detaliate și cu multe îmbunătățiri. Citește aici.

Pentru acest test am ales 2 trasee: o rută foarte folosită și o rută inteligentă. Scopul e să vedem cât de bine se descurcă fiecare aplicație în cele două situații.

Ruta 1: București – Cluj-Napoca, în varianta care trece pe la Sibiu.
Ruta 2: Novaci (Gorj) – Cluj-Napoca.

Dacă la prima rută e destul de clar traseul (Pitești, Vâlcea, Sibiu, Sebeș, Alba-Iulia, Turda), la al doilea traseu există 2 variante: una care trece munții pe TransAlpina (la terminare va fi cel mai înalt drum asfaltat din România, mai înalt decât Transfăgărășanul) și una care îi ocolește prin Petroșani – Hațeg – Simeria – Alba Iulia – Turda. Voi depuncta aplicațiile care ne trimit prin munți pentru simplul fapt că drumul nu e finalizat si deși e foarte frumos, nu e o alegere bună decât pentru plimbare și recreere. Mă interesează și să văd dacă sunt trimis pe drumuri lăturalnice, și nu în ultimul rând, dacă hărțile sunt actualizate. Este foarte important ca hărțile să conțină autostrada de la Sibiu (centura orașului, parte din A3) si autostrada Câmpia Turzii (sau măcar Turda) – Gilău (A3).
Am analizat și o dacă au hărta unui oraș mic; am ales un oraș care să fie nod rutier: Caransebeș. Am constatat că doar 2 aplicații au străzile acestuia.

E de ținut minte că niciunul dintre serviciile folosite în test nu e perfect, fiecare are și puncte tari și puncte slabe. Am folosit un sistem de notare în care am apreciat gradul de actualizare al hărților, ușurința în utilizare, calitatea rutării, funcționalitățile oferite de aplicații. Din această listă am apreciat că cele mai importante sunt actualizările și calitatea rutării.

Formula de calcul folosită:
Nota finală = (2xnota_grad_actualizare + notă_funcționalități + notă_ușurință_utilizare + notă_calitate_ruta_1 + nota_calitate_ruta_2) / 6

Cele mai bune hărți online în urma testului nostru

1. Google Maps

M-a dezamagit puțin faptul că pe o rută clasică precum București – Cluj mă trimite după Sibiu pe un drum secundar până în Aiud. Cu excepția de mai sus, aș putea spune că nu prea am găsit greșeli mari în traseele Google Maps. În ultimii ani l-am folosit de sute de ori și sunt mulțumit de calitatea serviciului Google. Cum și hărțile sunt în general foarte bune, utilizarea este foarte ușoară și avem o mulțime de facilități, Google Maps câștigă locul 1 în cadrul testului.
Alături de aplicația care a luat premiul special (OpenStreetMaps), Google Maps a fost singura aplicație care cuprinde străzile Caransebeșului.

O puteți folosi online pe site-ul Google Maps, sau în pagina noastră de rutare (Google Maps).

Note:

Gradul de actualizare al hărților: 10 / 10
Funcționalități căutare hartă / rute: 10 / 10 (autocompletare, sugestii automate, corecții automate, găsește localitatea chiar dacă o scrii cu sau fără diacritice, etc.)
Ușurință în utilizarea funcției de căutare rută: 10 / 10
Calitatea rutei 1 calculate automat (setări standard): 7 / 10
Calitatea rutei 2 calculate automat (setări standard): 10 / 10
Nota finală: 9,5 / 10

Harta conține centura Sibiului

Ruta 1 are o greșeasă la ieșirea din Sibiu: nu va merge nimeni pe drumul cel mai scurt, prin Ocna Sibiului – Mândra, traseul logic este prin Sebeș – Alba Iulia. Acum 3 săptămâni îmi afișa un traseu aiurea și la intrarea în Sibiu, se pare că inginerii Google au rezolvat acea problemă (vezi poza 2).

Nu am ținut cont de bug-ul de acum 3 săptămâni, reparat între timp:

Google Maps este una dintre cele 3 aplicații care au calculat corect ruta Novaci – Cluj:

Hărțile Google sunt actualizate cu A3 până în Câmpia Turzii.

Concluzie: Google Maps rămâne foarte ușor de folosit, are hărți de calitate și în general e o soliție foarte bună. Este totuși indicat să verificați soluția oferită automat de Google Maps cu un alt site sau poate cu o hartă clasică (țineți cont că hărțile mai vechi nu au bucățile de autostradă pe ele).

2. ViaMichelin

De multe ori pe Viamichelin găsesc rute chiar mai bune decât în celelalte aplicații online, dar din pacăte au rămas în urmă cu hărțile și aplicația este mai puțin prietenoasă decât a celorlalți mari competitori.

Note:

Gradul de actualizare al hărților: 8 / 10
Funcționalități căutare hartă / rute: 9 / 10
Ușurință în utilizarea funcției de căutare rută: 8,5 / 10
Calitatea rutei 1 calculate automat (setări standard): 10 / 10
Calitatea rutei 2 calculate automat (setări standard): 10 / 10
Nota finală: 8,91 / 10

Nu avem centura Sibiului:

Ruta 1 corectă:

Ruta 2 corectă: Viamichelin ne-a calculat corect de fiecare dată ruta.

Avem doar bucata Turda – Gilău din A3:

Concluzie: dacă ar avea hărți mai bune, Viamichelin ar fi clar concurentă la prima poziție a clasamentului nostru. E de remarcat motorul de rutare foarte bun. Nu ar strica nici o interfață cu utilizatorul mai modernă.

3. Yahoo Maps

Serviciul de hărți online al Yahoo.

Note:

Gradul de actualizare al hărților: 7 / 10
Funcționalități căutare hartă / rute: 9 / 10 (ar putea avea autocompletare și să știe să caute la fel de bine atât cu diacritice, cât și fără)
Ușurință în utilizarea funcției de căutare rută: 10 / 10
Calitatea rutei 1 calculate automat (setări standard): 10 / 10
Calitatea rutei 2 calculate automat (setări standard): 10 / 10
Nota finală: 8,83 / 10

Centura Sibiului lipsește:

Ruta 1 bună:

Ruta 2 bună:

Nu avem A3:

Concluzie: este un serviciu relativ bun pentru drumurile principale, dar nu e de folosit ca serviciu primar fără a verifica rezultatele în alt mod.

4. Ovi Maps

Deși nu am folosit niciodată până acum sistemul de hărți online deținut de Nokia, recunosc că este destul de bun. Hărțile sunt relativ ok iar aplicația e prietenoasă și intuitivă. Gradul de actualizare depășește ce au Microsoft si Yahoo, iar rutarea este corectă pentru hărțile din sistemul Ovi.

Note:

Gradul de actualizare al hărților: 8 / 10
Funcționalități căutare hartă / rute: 10 / 10
Ușurință în utilizarea funcției de căutare rută: (YourNavigation) 10 / 10
Calitatea rutei 1 calculate automat (setări standard): 10 / 10
Calitatea rutei 2 calculate automat (setări standard): 5 / 10
Nota finală: 8,5 / 10

Ovi Maps nu conține centura Sibiului:

Ruta 1 corectă (dar se vede lipsa hărții cu centura):

Ruta 2 – prin munți:

Hărțile Ovi conțin doar bucata de autostradă de la Turda la Gilău:

Concluzie: dacă știi că mergi pe un drum care nu s-a modificat de mult timp, este o opțiune de luat în seamă. Pentru hărți mai bune, folosește și una dintre soluțiile oferite sau bazate pe OpenStreetMap ori Google Maps.

5. Bing Maps

Hărțile online de la Microsoft (fostul serviciu Live Maps)
Note:

Gradul de actualizare al hărților: 6 / 10
Funcționalități căutare hartă / rute: 8 / 10
Ușurință în utilizarea funcției de căutare rută: (YourNavigation) 7 / 10 (am depunctat faptul că e mai puțin intuitivă introducerea capetelor traseului)
Calitatea rutei 1 calculate automat (setări standard): 10 / 10
Calitatea rutei 2 calculate automat (setări standard): 0 / 10 (nici nu am putut căuta fiindcă nu a găsit Novaci)
Nota finală: 6,16 / 10

Am găsit o problemă cu Bing Maps: nu am putut găsit Novaci. Iar ce nu am înțeles este de ce mi s-a oferit ca alternativă la căutarea localitatea Glâmboca, nici măcar nu seamănă cu ce am căutat („novaci”).

Nu avem centura Sibiului:

Rutare 1 bună:

Ruta 2: imposibil de calculat.

Nu avem A3:

Concluzie: pentru localități și drumuri principale (neschimbate de mult timp) poate fi o variantă decentă. Verifică rezultatele și cu alte servicii!

Premiul special

Am acordat un premiu special aplicației Open Street Map (OSM); sunt sigur că nu toată lumea știe ce e OpenStreetMap, așa că o să dau câteva detalii. OSM este un fel de Wikipedia al hărților online, locul unde oricine poate marca, edita și pune online conținut în hărți. Este o aplicație însoțită de licență liberă, spre deosebire de toate celelalte hărți online. Deoarece funcționează strict pe bunăvoința utilizatorilor de internet, poate avea lipsuri, dar în ultimul an am tot rămas surprins în mod plăcut că hărțile sunt foarte bine actualizate. Am găsit în OSM atat centura-autostradă a Sibiului, cât și toată autostrada Câmpia Turzii – Gilău.

OSM și Google Maps sunt singurele servicii globale de hărți online care au străzile din Caransebeș.

Ca și funcționalitate este mai simplist decât celelalte și nu are facilitatea de a calcula o rută. Din acest motiv nu a fost inclus în top cu celelalte, dar am testat OSM împreună cu alta aplicație open source și așa am încercat să le evaluam pe cele 2, împreună, după aceleași criterii ca și pe celelalte.
Funcționalitatea rutării: fiindcă OSM nu dispune de acest serviciu, pentru a căuta ruta București – Cluj, am folosit yournavigation.org. Căutarea e puțin mai greoaie decât în celelalte, dar rezultatul a fost cel mai bun. Nu doar că m-a rutat corect, dar dispunând de hărțile actualizate ale OpenStreetMap, ruta calculata a cuprins în mod corect și centura Sibiului (inaugurată în decembrie 2010).

Note:

Gradul de actualizare al hărților: 9,5 / 10
Funcționalități căutare hartă / rute: 8 / 10 (ar putea avea autocompletare, sugestii automate)
Ușurință în utilizarea funcției de căutare rută: (YourNavigation) 7 / 10 (am depunctat faptul că e mai puțin intuitivă introducerea capetelor traseului)
Calitatea rutei 1 calculate automat (setări standard): 10 / 10
Calitatea rutei 2 calculate automat (setări standard): 5 / 10
Nota finală: 8,16 / 10

Vedeți centura pe hartă.

Rutare 1 perfectă pe la Tălmaciu, centura Sibiului, Sebeș, Alba-Iulia.

Ruta 2 nu a avut același succes, am fost trimiși să traversăm Munții Parâng.

OpenStreetMap conține harta completă a autostrăzii A3 începând cu Câmpia Turzii. Dintre toți competitorii, doar Google Maps mai conține harta completă a A3.

Concluzie: OpenStreetMap a evoluat foarte mult, devenind un set de hărți cu adevărat funcționale și utile. Puterea comunității se arată a învinge marile corporații care dispun de bugete și resurse cu mult superioare. Testul de față arată că OSM a fost singurul site care are și hărțile actualizate, dar și căutarea prin yournavigation.org ne-a dat cele mai complete și corecte rezultate. Cu siguranță merită să încercați OSM când vă plănuiți următoarele drumeții!

Tabelul final cu rezultate:

Voi ce folosiți pentru a vă calcula traseul din călătorii?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , , , , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

4 gânduri despre “Test: Cele mai bune site-uri de hărți online și de calculare a rutelor pentru călătoria ta

 1. @Narcisa
  Mersi, cred că este de folos celor care folosesc hărți online. Nu am găsit altundeva o comparație serioasă între cele câteva servicii de hărți & rutare online, așa că am făcut noi una concisă și la obiect.

  PS: Comparația este făcută strict pe locații din România, așa că e cu atât mai de folos românilor.

  Răspunde
 2. Inainte foloseam cu mare incredere google maps pana m-a trimis cu totul in alta parte decat la adresa dorita (nu in Romania, ci in Cipru). Nu a fost tocmai placut, mai ales ca eram intr-o tara straina :(

  Răspunde
  • @Ioana
   Intr-adevar si eu am dat de probleme pe Google Maps, dar dupa cum ai vazut si in articol, am gasit probleme similare si in celelalte aplicatii. Se pare ca pana la urma orice sistem am folosi, tot trebuie verificate informatiile :)

   Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.