Mai demult am dat peste un studiu minunat despre Mureșul vechi, iar acum vreau să vă arăt câteva lucruri despe Sovata din trecut, localitate care și-a început istoria ca zonă minieră și apoi s-a transformat într-o frumoasă stațiune balneo climaterică a României. În cele ce urmează veți găsi câteva date despre trecutul stațiunii și mai jos veți găsi și poze cu Sovata din secolul XX. Poze și vederile din trecut și mai mult de 100 de ani vechime, fiți îngăduitori cu ele :)

Zona în care se află astăzi Sovata a fost locuită din cele mai vechi timpuri, mai cu seamă pentru că aici exista sare care putea fi exploatată direct de la suprafață. Din anul 106 d.Ch. romanii ocupă teritoriul și încep să practice mineritul de suprafață, care consta în săparea unor cercuri concentrice, pe diferite niveluri, până la adâncimi de 40 de metri. Când aceste gropi uriașe erau inundate, se întrerupea exploatarea și se săpau altele noi.

Exploatarea sării a continuat și în secolele ce au urmat. După ce zona este invadată de unguri, în secolele XI-XII, aceștia pun la punct un sistem de transport terestru și altul pe râul Mureș, până la confluența cu Tisa, înființându-se așa-numitul “drum al sării”. Secuii stabiliți în zona Sovatei primesc dreptul de a comercializa liber sarea printr-un decret la Voievodului Transilvaniei, Majláth István, emis de ziua mea, pe 30 octombrie, dar în anul 1536. De multe ori, minereul era folosit și drept cadou, fiind menționat în acest sens Bethlen István, care în anul 1621, îi trimite Pașei Iusup din Timișoara 500 de blocuri de sare.

La sfârșitul secolului al XVI-lea, 10% din veniturile Transilvaniei proveneau din profitul minelor de sare. În timpul Imperiului Habsburgic, proprietarii minelor se diversifică, astfel încât și unii turci ajung să dețină părți din această bogăție naturală a zonei. Sovata este menționată ca tămăduitor încă din anul 1578, fiind renumită pentru beneficiile aduse de băile sale cu apă caldă și salinitate ridicată, care tratează diverse afecțiuni, dar mai cu seamă, infertilitatea. În anul 1602, localitatea este menționată sub numele de Sovata în limba română (după numele unei familii de secui). Dezvoltarea zonei începe cu anul 1850, când stațiunea va fi introdusă în patrimoniul balnear.

Sovata din trecut - muntele
Sovata din trecut – muntele

În 1875, în urma unor modificări geologice, se formează Lacul Ursu, care a devenit cel mai mare lac heliotermal (acumulează energia solară și vara, apa este mai caldă la adâncimea de 1-2 metri decât suprafață) din Europa și care s-a alăturat celorlalte lacuri mai mici din Sovata: Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor. Toate aceste lacuri au o salinitate de șapte ori mai mare decât a oceanelor. Faima Lacului Ursu vine de la forma sa asemănătoare unei blăni de urs și se propagă rapid. Sovata ajunge cunoscută pentru aerul curat, fiind situată la poalele Munților Gurghiu.

Lacul Ursu
Lacul Ursu

Lacul Ursu 1912
Lacul Ursu 1912
Lacul Ursu 1942
Lacul Ursu 1942
Lacul Ursu 1942
Lacul Ursu 1942
La baie
La baie
Terasă
Terasă
Băile Sovata din trecut
Băile Sovata din trecut
Înot în Lacul Ursu
Înot în Lacul Ursu

În 1860-1880 se construiesc numeroase vile, unele dintre ele mai există și acum. În acestea au fost cazați reprezentanți de seamă ai Imperiului Austro-Ungar. După 1918, când Sovata devine localitate a României, zona intră și în atenția Casei Regale. Au venit aici la relaxare și tratament, Regina Maria, Regele Ferdinand și Pirincipele Carol al II-lea, care au fost chiar imortalizați pe peliculă în anul 1922. În anii ce au urmat și Regele Mihai venea în stațiune și obișnuia să se plimbe cu Mocănița între Sovata și zona de câmpie.

Vila Vera 1910
Sovata din trecut – Vila Vera 1910
Vile și teren de tenis
Vile și teren de tenis
Case pe marginea Lacului Ursu
Case pe marginea Lacului Ursu
Teren de tenis
Teren de tenis
Hotelul Bercsényi
Hotelul Bercsényi

Casa magistraților a fost și este una dintre cele mai impozante clădiri din Sovata:

Casa Magistratilor 1938
Casa Magistratilor 1938

Vilă superbă în drum spre Lacul Ursu 1908
Vilă superbă în drum spre Lacul Ursu 1908
Vila Sfântul Iosif 1936
Vila Sfântul Iosif 1936
Sovata din trecut - Vila Cornelia 1929
Sovata din trecut – Vila Cornelia 1929
Sovata din trecut - Vila cu turn 1932
Sovata din trecut – Vila cu turn 1932
Vila Doina 1933
Vila Doina 1933
Sovata din trecut - Biserica Ortodoxă construită 1929
Sovata din trecut – Biserica Ortodoxă construită 1929
Sovata din trecut - Capela greco-catolică 1932
Sovata din trecut – Capela greco-catolică 1932
Sovata de astăzi, panoramă de la Lacul Ursu
Sovata de astăzi, panoramă de la Lacul Ursu

Apropo, având lacurile mari, la Sovata se desfășurau frecvent și concursuri de înot.

Sovata din trecut - concurs de înot Lacul Ursu 1928
Sovata din trecut – concurs de înot Lacul Ursu 1928

Cum populația nu a fost numeroasă niciodată, Sovata primește statutul de oraș abia în 1952.

În prezent, Sovata este una dintre cele mai îngrijite stațiuni balneo din România. Orașul este curat, are alei pavate peste tot, lacurile mari sunt îngrădite și amenajate modern. Cultura secuilor pare că s-a păstrat în timp, eu am găsit gazde foarte primitoare și prietenoase, iar un alt lucru care m-a încântat este prezența gardurilor și porților tradiționale. Simbolul omniprezent este laleaua, porțile sunt încrustate cu acest simbol. Pe când alte zone precum Maramureșul pierd pe zi ce trece aceste valori tradiționale, la Sovata se păstrează și sunt transmise mai departe!

O bijuterie de biserică în Sovata (1)
O bijuterie de biserică în Sovata (1)
Indicatoare turistice pe aleile din jurul lacurilor de la Sovata
Indicatoare turistice pe aleile din jurul lacurilor de la Sovata
O bijuterie de biserică în Sovata
O bijuterie de biserică în Sovata
Primitorul camping din Sovata (sculpturi interioare)
Primitorul camping din Sovata (sculpturi interioare)
Primitorul camping din Sovata
Primitorul camping din Sovata
Intrarea in Camping Vasskert, Sovata
Intrarea in Camping Vasskert, Sovata
Poarta clasica din secuime - detaliu (1)
Poarta clasica din secuime – detaliu (1)
Poarta clasica din secuime (1)
Poarta clasica din secuime (1)

Am convingerea că oricine ajunge la Sovata va fi încântat!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

8 gânduri despre “Stațiunea Sovata din trecut. Poze din secolul XX – Mureșul vechi (1)

 1. Pingback: Intalnirea bloggerilor calatori din Bucuresti | Jurnale de calatorie

 2. pur si simplu minunat! m-am indragostit de aceasta statiune care de la an la an este schimbata in bine! felicitari celor care o administreaza, salavati si vilele istorice care sunt lasate in paragina! sunt adevarate capodopere arhitecturale! si portile… cea prezentata pe site am vazut-o cu ochii mei, faceti ceva si restaurati-o!

  Răspunde
  • Și nouă ne place, de asta am și realizat acest material unic.

   Referitor la vile, cred că ar trebui să scrii primăriei pentru acest lucru, dar e puțin mai greu de intervenit în domeniul privat.

   Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.