Dacă ești pasionat al călătoriilor și muntele îți e drag, cu siguranță știi că salvamontinștii sunt cei care salvează în caz de urgență pe cei care au nevoie. Probabil la fel de cunoscut (sau așa ar trebui să fie) îți este și numărul de telefon 0SALVAMONT (0725 826 668).

În luna iulie am avut plăcerea ca prin intermediul clubului montan White Wolf Club să aflu de un schimb de experiență internațional făcut de Salvamont Gorj cu salvamontiștii din Serbia. Timp de mai multe zile au avut parte de antrenamente comune.

Cele 2 echipe de salvamontiști au simulat următoarele cazuri:
– salvare dintr-ul râu învolburat, în cazul de față Jiul
– salvarea unui cățărător rănit pe stânci, la Peștera Muierilor
– salvare într-o peșteră

Pe lângă simulările efectuate, antrenamentele au cuprins și alte zone frumoase și cu „potențial” pentru ei: Cheile Sohodolului, Cheile Oltețului.

Ca scurt istoric al instituției Salvamont, notez câțiva ani:

1900 – se înființează primele grupuri de salvatori alpini pe lângă asociațiile turistice din Transilvania (SKV), în orașele Brașov, Sinaia, Sibiu și Bușteni
1904 – primul curs de salvare alpină în cadrul școlio „de călăuze”
1919 – primul serviciu de salvare montană, la SKV Brașov
1969 – prin Hotărârea Consiliului de Miniștri cu nr. 140, se pun bazele organizării legale a primelor formații Salvamont. Rolul Salvamont-ului este definit ca fiind „de prevenire a accidentelor turistice și organizare a acțiunilor de salvare în munți”.
2 noiembrie 1991 – se crează Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR)
1994 – ANSMR este acceptată în cadrul forului internațional CISA – IKAR
1996 – meseria de salvator montan este adăugată în nomenclatorul meseriilor
1997 – primul serviciu public Salvamont cu angajați permanenți se înființează la Brașov

După această evoluție, în 2010 putem să ne bucurăm de existența a 36 centre Salvamont afilite consiliilor județene și locale, putem să ne bazăm pe pasiunea unor oameni care vor interveni în caz de accidente în cele mai dificile zone ale țării, fie pe timp de vară, fie prin zăpezile mari ale iernii din munții Carpați.

Ca și notă, completez informațiile de mai sus:

0-SALVAMONT (0725-826 668) este valabil pentru întreg teritoriul țării, iar taxarea este la tarif normal. Cum o deplasare inutilă poate pune viața altor oameni care chiar au nevoie de ajutor, în pericol, eu vă recomand să nu faceți glume proaste declașând alarme false!

Înainte de a finaliza cu poze din timpul pregătirii lor, vreau să mulțumesc salvamontiștilor români și sper să nu aibă prea mult de lucru!

 

Antrenamente de escaladă (din seria „nu încercați acasă!”, băieții au ani de antrenament pentru a putea face ce vedeți în poze):

 

Salvare din peșteră și de pe podul de la Olteț:

 

Salvări din apă și de pe stâncile Cheilor Galbenului (Peștera Muierilor):

 

Cu bărcile pe Jiu:

 

Au mașini de teren și chiar și un perete artificial de escaladă în sediul de la Rânca:

 

Ma bucur să văd astfel de dotări la Salvamont Gorj:

 

Poze de efect:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.