Dacă folosiți aparate GPS Garmin, știți că denumirea hărților cu România pentru anul 2015 are formatul RO.A.D.2015. Versiunea lansată la sfârșit de martie poartă numele deja clasic, RO.A.D.2015.10. După cum ne-a învățat producătorul hărții, modelul după care se vor lansa hărțile pentru GPS Garmin 2015 este același ca și până acum, cel introdus în din 2012: la fiecare trei luni e lansate o nouă versiune actualizată. La fiecare actualizare a hărții voi actualiza și eu acest articol, să știți ce apare nou în hărțile pentru aparate GPS Garmin.

Autostrada A1 - capatul dinspre Nadlac in harta pentru GPS Garmin RO.A.D.2015.10
Autostrada A1 – capatul dinspre Nadlac in harta pentru GPS Garmin RO.A.D.2015.10

De fiecare dată am costatat că gradul de detaliere din hărțile RO.A.D. este neegalat. Mă refer la poteci pe unii munți, cetăți din toate perioadele istorice, obiective turistice și din diverse alte specialități. Rămân uimit și eu de dinamica infrastructurii românești și vă dau un singur exemplu: la fiecare trei luni apar cel puțin câteva zeci de sensuri noi giratorii în țară.


Vorba lungă, sărăcia omului. Să aruncăm o privire pe noutățile aduse de harta GPS Garmin 2015 (RO.A.D.2015.10), în plus față de ediția precedentă (poate doriți să vedeți și anunțul de lansare):

 • Au fost introduși 5.820,95 de kilometri de drumuri (totalul a ajuns la 365.385,23 km)
 • Județele care au primit cele mai multe completări sunt Brașov, Covasna, Dâmbovița, Ilfov, Caraș-Severin și Hunedoara.
 • Au apărut pe harta GPS Garmin 2015 câteva noutăți importante în infrastructura majoră: segmentul Pecica-Nădlac al autostrăzii A1, legătura la A1 de la Apoldu, accesul la A1 de la Cut, două spații de servicii pe A1, pasajul subteran Mihai Eminescu din Iași și Tronsonului 3 al centurii orașului Suceava.
 • Au apărut 6 parcuri eoliene din Ialomița, Tulcea și Galați, dar și 2 ferme solare.
 • S-au introdus și completat adrese poștale în 79 de localități, inclusiv câteva din jurul Bucureștiului.
 • 46 de centre comerciale noi sau existente au acum în hartă căile de acces detaliate.
 • V-am amintit că apar multe sensuri giratorii noi. În ultimele luni, harta Garmin a primit 72 de sensuri giratorii noi!
 • Mă bucur mult că printre modelele tridimensionale introduse în hartă se numără câteva obiective foarte importante din Alba Iulia: cetatea Vauban Alba Carolina, catedrala romano-catolică Sf. Mihail (aici e înmormântat Iancu de Hunedoara – datorită lui trag clopotele la ora 12 în bisericile catolice), Catedrala Reîntregirii, Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii.
 • Aproximativ 10 așezări fortificate preistorice sau antice, căi ferate vechi ori diverse sisteme defensive și-au găsit loc în hartă.
 • Zeci de monumente comemorative din cele două războaie mondiale.
 • Au fost adăugate și cam toate monumentele dedicate rezistenței anticomuniste, ale deportaților în Bărăgan sau victimelor comunismului de pe întreg teritoriul României. Asta chiar e tare, poate fi de mare folos în tururile cu străinii interesați de comunism!

Acestea fiind zise, mai trebuie să completez cu 2 lucruri:

 1. Lista cu aparatele pe care rulează harta GPS RO.A.D.2015.10
 2. Ultra-pasionații găsesc modificările detaliate, aici.

Vă țin la curent cu modificările viitoare, update-urile vor fi mereu deasupra. Drum Liber!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Smart Cities - Bucharest - National Geographic
Orașe inteligente: București. Din culisele documentarului

Ați văzut documentarul Orașe Inteligente: București? A rulat în ultimele zile pe postul National Geographic, ultima rulare fiind aseară, la...

Închide