E vară, e cald, suntem stăpâne pe site și avem chef de joacă! Recunoaște locația revine cu o nouă imagine! Noi, fetele de pe Drum liber te provocăm să ghicești obiectivul.

Biserică, cetate, ce să fie oare..

Așa-i că te joci cu noi? În ce locație a făcut Andreea poza?

Dacă nu-ți mai amintești sau nu cunoști tradiția ce-am instituit-o în această rubrică, ți-o amintim cu drag:

  1. ai timp, până sămbătă noapte să ne lași un comentariu cu locul în care crezi că se află monumentul de mai jos
  2. sperăm să nu trișezi (avem ochi și la spate; nu scapi neprins!)
  3. ca să nu ai nicio altă sursă de inspirație în afară de imaginea de mai jos, afișăm comentariile abia sâmbătă spre duminică, odată cu răspunsul corect.

BONUS: dacă ne păstrăm spiritul jucăuș poate-ți și scriem câteva cuvinte :D

UPDATE: M-am gândit că nu ar fi deloc corect să-l lăsăm pe Florin în afara jocului și am decis să mai prelungesc timpul în care puteți să lăsați comentarii cu locul în care credeți că se află biserica fortificată din imagine (v-am suflat și-un indiciu important!). Răspunsul corect va veni mâine seară, la întoarcerea colegului nostru…

 RĂSPUNSUL CORECT este: Biserica evanghelică fortificată din Archita!

În Archita (comuna Vânători, județul Mureș), chiar în centrul localității, se înalță, umilă în fața timpului, o cetate țărăneasca deosebit de bine conservată, cu dublă incintă și șapte din cele nouă turnuri de apărate câte au înconjurat-o odinioară. Dovezile documentare amintesc că pe la 1356 aici se afla o bazilică romanică cu trei nave, fără turn și finisată cu grijă, aceasta datând de undeva din ultimul sfert al secolului al XII-lea. În jurul anului 1500 bazilica a fost transformată într-o biserică-sală gotică, odată cu fortificarea sa. Pe 28 august 1748 un incendiu a distrus cea mai mare parte a localității, trasnformând biserica în cenușă. Interesant este cum, în doar doi ani, locuitorii din Archita (Arkeden) au reuşit să reacopere biserica şi să o mobileze. Inscripţia de pe arcul triumfal este următoarea: „DOMUS HAECCE, CULTI DIVINO DEDICATO IN CINERIS REDACTA 1748 D 28 AUG. NOCTU HORA XI. E CINERIBUS RURSUS REVIVISCIT ANNO 1750, MENSE JULIE, PASTORE MART. KELP DE STERNBURG” („Această casă dedicată cultului divin a fost prefăcută în cenuşă în 1748, 28 august la orele 11 ale nopţii şi din cenuşă a renăscut în anul 1750 luna iulie, pastor fiind Mart (in) Kelp din Sternburg”).

Să aveți peisaje frumoase!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)

2 gânduri despre “Recunoaște locația – O cetate, o biserică, un domeniu nobiliar? Ce-o fi oare?

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.