Duminică s-a încheiat evenimentul început odată cu Conferința Internațională de Turism de la București, de miercuri, desfășurată sub egida Organizației Mondiale a Turismului (OMT). După conferință, oficialii, dar și grupul de jurnaliști români și străini, au petrecut câteva zile prin România. Am fost printre ei și până una alta, vă povestesc pe scurt ce a însemnat acest eveniment, dar și care sunt locurile prin care fost. Fiți pe fază, urmează o serie de articole…
Totul a început marți seara, cu cocktailul oferit de primăria capitalei, eveniment desfășurat cu bun simț la Marriot. Am avut parte de oameni aleși, de mâncărică, s-a cântat la nai, am savurat și puțin step asortat cu o comedie simpatică, dar și de introduceri făcute de gazde. Era un început bun pentru evenimentele care vor fi urmat.
Conferința, drumul
După conferința de miercuri, cum s-a făcut ora 15, drumurile ne-au purtat în Delta Dunării, la Tulcea. Atunci când stai lângă Dunăre, peștele este aperitiv, fel principal și, cine știe, poate chiar și desert. Așa am făcut și noi seara, fiindcă până atunci nu am mâncat atâtea tipuri de mâncare cu pește! În farfurie am numărat cel puțin 9 feluri de mâncare, toate cu pește și delicioase, toate!
Prima vizită notabilă se desfășura tot în Tulcea: joi dimineață am văzut Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării. Muzeul trece “în revistă” animalele, plantele, mediul din Delta Dunării, dar și din Marea Neagră ori alte ape planetare. Acvariile de la demisol aduc un mare plus de valoare, dacă aveți copii, trebuie neaparat să îi duceți în acest loc. Veți găsi acvarii speciale în care vă puteți face poze, veți descoperi misterele marilor sturioni sau ale micilor pești din filmele animate atât de dragi celor mici.
A urmat o plimbare cu vaporul pe brațele Sulina și Sfântul Gheorghe. Am trecut pe lângă sate din Deltă, am râs, am povestit, am făcut și cu mâna nemților din vasul de croazieră ce trecea pe sens opus, semn că și Delta e vizitată!
Am acostat la Murighiol. Chiar acolo, pe mal, trei pescari aveau un ceaun mare și pregăteau ciorba de pește. Am putut degusta delicioasa mâncare pescărească, iar, în schimb am pus și eu în joc ceva “fierbinte”. E din prune, ce să fie? Pălincă! Prânzul programat la Puflene (Murighiol) a fost puțin amânat deoarece am fost primiți cu triluri lipovene, cu portul și zâmbetele largi ale oamenilor cu fețe roșii, arse de soare, din Deltă.
Vizitele prin România au continuat a doua zi cu Palatul Peleș. Dacă nu l-ați vizitat deja, trebuie să știți că palatul este o minunăție! Fiecare colț este plin de povești, are ceva interesant, ascuns. Iar dacă mergeți până în August, veți găsi o expoziție temporară „Casele de vis ale Reginei Maria – Castelul Balcic„.
Mai departe, alături de oficiali și de ceilalți jurnaliști am mers la ce cred străinii că este Castelul lui Dracula, dar noi îi spunem simplu, Castelul Bran. Vizita a fost ghidată excepțional. Obosiți, prinși de boala porcului, adică eram cu toții somnoroși, dar ghidul ne-a trezit interesul. Vă pot spune că ultimii trei ani au schimbat Castelul Bran, iar experiența cu totul deosebită de acolo a încântat anul trecut peste 570 000 de turiști. Pe scurt, Bran-ul este obiectivul turistic numărul UNU din România.
A urmat turul de Brașov cu oprire la Prima Școală Românească. Acolo străinii au putut afla ce învățau elevii din Șcheii Brașovului, în anii 1700. De exemplu, Israelul era cunoscut pentru fructele sale, iar locuitorii erau renumiți pentru priceperea la prelucrarea fierului. Elevii din Șchei învățau despre populații care nici măcar nu știau că existăm.
Au urmat, în ordine, vizita la cea mai puternic fortificată biserică săsească, cea de la Prejmer, apoi vizita la cetatea Sighișoara, iar punctul forte a zilei a fost intrarea în Salina Turda. Cu peste 350 000 de vizitatori anual, salina este concurent în top 5 cele mai populare obiective din România. Un grup extraordinar de copii simpatici ne-a așteptat și apoi ne-a încântat cu portul, dansul și cântecele populare românești.
Sâmbătă seara am fost primiți la Alba Carolina (Alba Iulia) de sunetul buciumurilor, apoi de gărzile imperiale și am participat la schimbarea gărzii. A fost un eveniment spectaculos datorită jocului între luminile galbene de proiector și întunericul nopții. Vă zic, a fost interesant, iar caii frizieni, foarte frumoși!
Duminică dimineață am făcut turul celor trei fortificații (cetăți), iar apoi eram la Muzeul Astra de la Dumbrava Sibiului. Și să nu credeți că nu am făcut și un tur de oraș înainte, Sibiu este frumos tare. De aici urma să plecăm spre casă, cu o ultimă haltă la Mănăstirea Cozia. În jurul meu lumea era obosită, dar, deși au fost și câteva scăpări, vreau să cred că obiectivele turistice văzute în România vor rămâne adând în mintea străinilor!
Cea mai bună veste în urma evenimentului este că la sfârșitul anului 2014 se va organiza la Sinaia, Conferința Mondială a Turismului Montan. Aceasta va aduce din nou în România oficialități și jurnaliști din întreaga lume.
Una dintre concluziile acestui eveniment este următoarea: „Sunt țări mai puțin înzestrate decât România, dar care au făcut multe. Așadar, nu contează atât CE AI în țară, mai important este CE FACI cu acele lucruri„. Acestea erau vorbele secretarului general al Organizației Mondiale a Turismului, domnul Taleb Rifai.
La final, ce ziceți, la ce să ne așteptăm de la jurnaliștii străini?
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)