Podul lui Dumnezeu, o minune a naturii, se află la Ponoarele, aproape de Baia de Aramă, la granița dintre Mehedinți și Gorj, acolo pe unde trece paralela de 45 de grade. Acest monument natural deosebit ar fi unul dintre cele 3 (sau 4, conform altor surse) poduri naturale folosite de către om, din lume.

Podul lui Dumnezeu - Ponoarele
Podul lui Dumnezeu – Ponoarele

Numele podului vine de la o legendă în care Dumnezeu este chemat să alunge pe diavolul care era în acea peșteră de sub pod, și astfel Dumnezeu dărâmă intrarea peșterii (Peștera Ponoarele), să închidă acolo pe cel rău. Cel negru scapă, dar a rămas podul :)

Puntea este făcută dintr-o lespede mare de calcar prăbușită peste două puncte de susținere. Timp de sute de ani nu s-a lăsat impresionată indiferent de cine îl trecea, nu de alta, dar plafonul are câțiva metri grosime. În total podul are 30 de metri lungime.
V-am spus că mai sunt 2 sau 3 poduri naturale în lume, dar al nostru era singurul pe care nu treceau doar capre și picior de om, ci era folosit și de mașini.
Am folosit timpul trecut fiindcă, după iarna 2011-2012, podul a avut nevoie de întreținere și traficul greu a fost deviat pe un pod din apropiere, iar podul natural al lui Dumnezeu nu mai este în totalitate natural, ci este întărit cu puțin beton. ;)

Podul lui Dumnezeu - Ponoarele
Podul lui Dumnezeu – Ponoarele

Podul lui Dumnezeu
Podul lui Dumnezeu

Dacă nu ați ajuns încă în la Ponoarele, trebuie să știți că întreaga zonă este de o frumusețe deosebită. Este o zonă carstică ce își arată splendorile celui care o vizitează, stâncile sunt la tot pasul, la fel și grotele, iar primăvara, liliacul împânzește dealurile cu mirosul său. Liliacul are chiar și o sărbătoare dedicată, sărbătoare care se desfășoară de obicei în luna martie.

Chiar lângă pod se află lacurile carstice Zătonul Mare și Zătonul Mic. Zătonul Mare ajunge în vremurile ploioase să dețină o adâncime de 20 de metri și o suprafață de aproape 2 kilometri pătrați. Iar vara, toată apa este înghițită de galeriile de la sorbul Peșterii Bulba și lacul seacă. Iar ca să aveți o idee despre cât de răspândite sunt galeriile din zona Ponoarele, ele se întind pe aproape toată suprafața comunei.

Peștera Ponoarele
Peștera Ponoarele

Și ca peisajul carstic să fie complet, între pod și Zătonul Mare găsim o zonă cu Lapiezuri. Acestea sunt creste calcaroase erodate de apă. Practic un întreg deal este ornat cu șanțuri și creste din calcar ce formează două câmpuri distincte: Câmpul Cleopatrei şi Câmpul Afroditei, numite astfel după cele două frumuseţi ale antichităţii.

Traseul spre Câmpul cu Lapiezuri
Traseul spre Câmpul cu Lapiezuri
Câmp cu lapiezuri
Câmp cu lapiezuri
Câmp cu lapiezuri
Câmp cu lapiezuri
Câmpul cu Lapiezuri - Ponoare
Câmpul cu Lapiezuri – Ponoare


Iar dacă Cleopatra și Afrodita v-au convins, mergeți în vizită la Ponoarele, să le vedeți de aproape!

Majoritatea pozelor de mai jos sunt în timpul primei ninsori din toamna/iarna 2009.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

8 gânduri despre “Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele, Mehedinți

  1. Ar fi excelent daca fotografiile ar fi si comentate, mai ales de catre cel care le face. Sunt unghiuri sau pozitii mai speciale din care nu-ti poti da seama despre ce e vorba.

    Cu stima,

    Adrian

    Răspunde
  2. Ai vorbit mai sus despre lacurile carstice, dar iti „soptesc” eu ca Zatonul mic se spune a fi fara fund. Mai multi scufundatori au incercat sa il masoare si nu au reusit sa ajunga pe fundul lacului :)…frumoasa zona, te sfatuiesc sa faci o escapada in pestera Isverna la 10 km de Ponoare, 25 km de Baia de Arama

    Răspunde
  3. @ florin – asa auzisem si eu. rusine mie ca nu stiu sigur si am crescut acolo. :”> daca vrei iti pot spune cu cine sa iei legatura pentru o mica expeditie inauntru. pestera este inchisa publicului de vreo 4 ani

    Răspunde
    • @Andrei S. Da, chiar te rog dacă pot face o vizită acolo ar fi super! O să îți trimit și un mail personal să discutăm mai simplu.

      Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.