La 1 martie 1837 se naște la Humulești cel care va deveni peste ani sfătosul bunic. Ne-am propus să reluăm drumul lui Creangă, să vizităm împreună locurile în care au călcat pașii marelui povestitor. Cui nu-i plac poveștile lui Creangă? Ele ne amintesc de copilărie, iar copilărie este vârsta fericirii. Comemorându-l am încercat să mergem pe urmele lui, să transpunem în imagini și amintiri viața lui Ion Creangă copil, învățăcel, învățător și diacon.
„Ia, am fost și eu, în lumea asta, un boț cu ochi, o bucată de humă însuflețită din Humulești, care nici frumos până la douăzeci de ani, nici cuminte până la treizeci și nici bogat până la patruzeci nu m-am făcut„.
Ion Creangă copil
„Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești,… parcă-mi saltă și acum inima de bucurie” , așa își amintea Ion Creangă de copilăria sa plină de năzdrăvănii. Noi ce să zicem? Parcă ne saltă și nouă inima când ajungem la Humulești, mai trăim încă o dată copilăria. La Humulești găsești toate amintirile din copilăria lui Creangă în câteva odăițe, în curtea și grădina casei și în apa limpede a Ozanei.
Începe școala pe lângă biserica din sat, ca mai apoi să meargă pentru o perioada la Broșteni, Târgu Neamț, Fălticeni și într-un final să ajungă la Iași.
De unde vine numele „Sfântul Nicolae” dat obiectului de pedeapsă din Amintiri din Copilărie? Aflați asta la Prima Școală Românească, la Brașov!
Ion Creangă seminarist
Ajuns la Iași este admis în anul al doilea la Seminarul teologic „Veniamin Costache”. În această clădirea a funcționat seminarul teologic în perioada anilor 1803 – 1905.
Ion Creangă soț și tată.
La numai 22 de ani Ion Creangă se căsătorește cu Ileana Grigoriu, fiica unui preot. Cununia religioasă are loc la Biserica Sf. 40 de Mucenici, din dealul Copou. Acolo urmează să locuiască și să slujească timp de patru ani alături de socrul său. După o ceartă cu socrul său cere să fie mutat la o altă biserică, astfel o perioadă va sluji și la Mănăstirea Bărboi. În anul 1860 diaconița dă naștere unui fiu, pe nume Constantin. Și uite-așa, încălecăm pe-o șa, iar Creangă al nostru devine tată.
Ion Creangă învățător
Se pare că postul său de slujitor al bisericii nu-l mulțumea, așa că marele povestitor încearcă să ocupe și posturi de învățător. În anul 1864 aplică pentru postul de institutor la Școala de la Trei Ierarhi. A susținut examenul, reușind să obțină locul întâi, iar decretul de numire în învățământ a fost semnat chiar de A.I. Cuza. Câțiva ani mai târziu va mai prelua funcția de învățător, însă de data aceasta la Școala primară de băieți, din Păcurari, Iași (astăzi nu mai există clădirea).
Ion Creangă diacon
În anul 1866 este numit diacon la Mănăstirea Golia. Timp de cinci ani va sluji și va locui la mănăstire, alături de Ileana și fiul Constantin. Comportamentul său lasă mult de dorit, iar prin târg se răspândesc repede vorbele rele la adresa diaconului Ion Creangă. În ziarul de Iași apare un articol intitulat „Tragerea la țintă și venatul la peseri în mijlocul orașului„: „În ograda Goliei, ânse nu în ospiciul alienaților, șede unu Diaconu, care are și pasiunea de a trage la țintă sau a văna paserile. Din nenorocire ânse, împușcătura nu lovesce totdeauna ținta și așa s’a și întâmplatu că popa-venatorul a împușcatu odată în locu de o pasere – fereastra bisericii ce se află tocmai deasupra balconului ospiciului. Afară de asta, nebunii de la ospiciu se spărie foarte mult și nu credemu că slobodirea pușcelor va fi unu mijlocu pentru a-i însănătoșa. Am auditu odată că slobodirea puscelor în orașu este oprită!”
După câteva peripeții de acest gen, Ion Creangă este trimis la judecata Dicasteriei (tribunalul clericilor). Îi erau aduse următoarele învinuiri: mersul la teatru, trasul cu pușca, tunderea părului asemenea mirenilor, pe lângă toate acestea mai era părăsit și de nevastă de ceva vreme. Aceste învinuiri au dus la excluderea lui din cler „până va da probe de îndreptare”.
Ion Creangă junimist
Exclus din rândul clerului, Ion Creangă a început să facă ceea ce i-a plăcut cu adevărat. Pasionat de activitățile cu caracter literar s-a înscris în cenaclul Junimea cu ajutorul lui Mihai Eminescu. Casa Pogor pe timpuri adăpostea sediul Junimii, aici Creangă petrecea multe seri la povești cu prietenii săi de suflet.
Ion Creangă camarad
Între Mihai Eminescu și Ion Creangă se legase o prietenie trainică. Mihai Eminescu mărturisea într-o scrisoare Veronicăi Micle: „Ar trebui să mă crezi un ingrat, dacă n-aș recunoaște ca la Junimea n-am avut cu nimeni nici un raport sufletesc. L-am avut, dar târziu, când a venit, adus de mine Creangă, pe care-l întâlnisem la Bolta Rece„. Pentru cei care nu știu încă, Bolta Rece este un restaurant din Iași care punea la mare preț băutura lui Bachus, vinul.
Ion Creangă comerciant
La 35 de ani ai săi a rămas fără loc de muncă și cu un copil de crescut, așa că nu a stat mult de gânduri și și-a deschis un debit de tutun chiar în apropierea Mănăstirii în care a slujit în ultimii ani. Ion Creangă a fost primul proprietar al unui debit de tutun din România. „Iarba dracului” se vindea bine și pe timpuri, nu doar acum :)
În actuală Casa Bucovineană, de pe strada Cuza Vodă din Iași se găsea tutungeria buclucașă.
Ion Creangă și bojdeuca din Țicău
Rămas fără adăpost, Ion Creangă își cumpără o casă în cartierul Țicău. Va locui aici din anul 1872 până în iarna anului 1889. Pragul acestei case a fost trecut deseori de bunul său prieten, Mihai Eminescu, astăzi fiind expuse în casa – muzeu și lucruri care au aparținut acestuia. Casa are două camere dispuse de o parte și pe alta a unui antreu, mică și nu foarte spațioasă de îți pui întrebarea, unde a încăput acest om „mare” cu toate poveștile lui?
Ion Creangă a rămas pentru eternitate sfătosul bunic
Se stinge din viață la data de 31 ianuarie 1889, fiind înmormântat la cimitirul Eternitate din Iași. De pe dealul din Tătărași statuia lui Creangă veghează Iașul din depărtare.
Să-l mai citim pe Creangă!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)