La Moldoviţa avem mai multe obiective turistice de mare interes: o mânăstire de nota 10 aflată în patrimoniul universal UNESCO, o mocăniță pe nume „Huțulca” şi… un Muzeul Ouălor Încondeiate, muzeu internațional creat de marea artistă Lucia Condrea. Veți descoperi 3 colecții: două sunt decorate de doamna Lucia, iar de-a lungul anilor s-a completat expoziția și cu o extraordinară colecție internațională. Vă invit în casa-expoziţie care bucură multe suflete călătoare, casă în care doamna Lucia poate lucrează chiar și 350 de zile pe an ca să ne încânte simțurile.

Eram în autocar, undeva în spate. Mă cheamă lumea în faţă, nu înţelegeam de ce. Aveam să aflu imediat: doamna Lucia venise să mă salute. Femeia finuţă cu mâinile de aur pe care o văzusem pentru întâia oară cu 2 ani în urmă, mă aştepta lângă autocar. Se pare că de o vreme mă asculta duminica la radio și îi plăcea ce fac. A fost un moment neașteptat și foarte plăcut, voi rămâne cu el în minte o vreme.

Cu doamna Lucia Condrea
Cu doamna Lucia Condrea

Dacă nu știți încă cine e doamna Lucia Condrea, vă spun eu. După o copilărie grea alături de alți trei frați, tânăra Lucia a început să muncească. Desigur, o activitate de bază era tradiționala decorare a ouălor, numită de fapt, închistrire a ouălor. Deoarece lumea cunoaște termenul de încondeiere, o să îl las, dar e bine să știm diferența, aici nu se folosește un condei.

Odată cu trecerea timpului, priceperea ei a ieșit la lumină, iar arta care iese din mâinile blondei de origini huțule din Bucovina s-a desăvârșit. A dus mai departe tradiția și chiar a inventat câteva tipuri noi de decorare.


În 2017 se poate lăuda cu un palmares expozițional bogat: expoziții în 11 țări, bifate de-a lungul a 22 de ani de activitate. În total, s-au adunat până astăzi exact 137 expoziții internaționale. Nu există expoziție mare internațională la care să participe și să nu fie premiată. Arta Condrea cuprinde astăzi 10 modalități de lucru. Ca dovadă a aprecierii este și faptul că ouăle meșteșugite de dânsa au ajuns în peste54 de țări ale lumii.

Pe vremuri, oamenii din Moldovița ciocneau și mâncau astfel de ouă închistrite. Aveau destule. Dar erau și localnici care le duceau la biserică, le sfințeau și le țineau în casă ca pe o icoană. Așa se explică existența în muzeu a câtorva ouă vechi; două dintre ele au peste 100 de ani, cel mai vechi fiind realizat în urmă cu 140 de ani.

Ouă încondeiate în Muzeul din Moldovița
Ouă încondeiate în Muzeul din Moldovița

Cum se decorează un ou bucovinean? În stilul tradițional, oul se decorează cu ceară de albine, apoi se vopsește. Ceara se șterge, iar sub ceară rămâne culoarea inițială, la fel ca negativul unui film foto. Operațiunea se face în mod repetat, se acoperă de fiecare dată porțiunile care vrem să păstreze culoarea existentă. În acest fel, creația artistului va ieși la lumina zilei.

Culorile tradiționale sunt roșu, alb, galben și negru. Ceara neagră este nevopsită, este ceară arsă.

Soțul doamnei Lucia ne-a făcut o demonstrație, am văzut cum se pot vopsi ouă cu diverse culori: succesiv, se aplică modelul și diversele culori; aplicate pe rând, vor da aspectul final al oului încondeiat.

Instrumentul principal de decorare este un fel de pensulă străveche, numită chișiță. Cu ea se trag acele linii minuscule care transformă ou simplu într-o operă de artă.
Această tehnică se pare că a fost adusă în zonă prin intermediul populației slave, a huțulilor. Și din rândul huțulilor se trage și doamna Lucia Condrea, artist care acum încearcă să ducă mai departe acest meșteșug.

Când a început să adune ouă, în 1993, toată expoziția era un spațiu mărunt din sufrageria casei. Astăzi, minunata colecție de artă cuprinde 5300 de lucrări în 56 de vitrine.

Modelele expuse în Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea” sunt unicat și, chiar dacă a primit oferte să le și vândă, niciun ou al expoziției nu a fost vreodată vândut. Lucia a făcut mai mult de zece mii de ouă unicat, din care peste jumătate sunt vândute pe toate meridianele pământului.

Artista decorează ouă, dar primește și ajutorul familiei. Soțul, Traian Condrea, le golește de conținut, asta e treaba lui. El este specialist în golitul ouălor.

După atâția ani, doamna Lucia face artă fără ajutoare, doar cu mâna ei sigură. Acest lucru mă duce cu gândul la precizia unui chirurg.

Modelele artistei sunt imortalizate pe ouă de struț, de bibilică, de rândunică, prepeliță, fel și fel de păsări.

Una dintre metodele interesante inventate în acea casă se numește Antique Technique. Lucia este singura din lume care știe să creeze cu această tehnică. Oul încondeiat în acest fel pare a fi făcut cu zeci de ani în urmă, dar e făcut poate chiar astăzi. Dacă vrem să verificăm că într-adevăr arată aproape la fel, colecția Condrea are ouă vechi de multe zeci de ani cu care să comparăm.

În trecut, 56 de țări ale lumii decorau ouă, dar unele țări au pierdut tradiția, astăzi mai sunt 47 de țări, România fiind una dintre ele. În Muzeul Condrea găsiți o impresionantă colecție care adună la un loc tehnici din toate colțurile lumii. Minunata colecție internațională cuprinde 5000 de ouă care pun la un loc tehnici din toate colțurile lumii. Vizitatorul va admira ouă cu faraoni aduse din Egipt, picturile fantastice ale ouălor din Olanda, Franța sau India, ouăle decupate din Germania, modele grozav de frumoase din China, Malaezia, Turcia, Belgia sau nordica Lithuanie. Și acestea sunt doar câteva exemple.

Iată și indiciile care vă arată că sunteți aproape de muzeu:

La final, vă relatez ce mă întrebau doi turiști francezi după vizită: Doamna Lucia e un fel de geniu, nu-i așa? Și cam așa este.

Avem o țară frumoasă și în ea, mulți oameni de valoare fac lucruri deosebite. Muzeul Ouălor Încondeiate din Moldovița este mărturia unuia dintre acești oameni. Haideți să îi descoperim împreună, să îi susținem și să ne bucurăm de ce ne lasă în urmă!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.