Dacă săptămâna trecută am văzut fascinanta Bibliotecă Teleki din bătrânul Târgu Mureș, astăzi vă invit în aceeași clădire, să vizităm muzeul dedicat unei familii de matematicieni: muzeul Bolyai.

Bolyai Farcas, tatăl
Bolyai Farcas, tatăl

Bolyai Farcas și Bolyai János sunt tată și fiu. Au trăit majoritatea vieții lor la Târgu Mureș și au avut contacte cu marii matematicieni ai vremii lor, anii 1800.

Tatăl (Farcas) a studiat la Aiud, la Cluj și apoi la Universitatea din Göttingen. Acolo se și împrieteneşte cu marele matematician Gauss. Apoi a fost timp de mai bine de 50 de ani profesor la liceul reformat din Târg, cel aflat nu departe de actualul muzeu. A predat științe exacte, mai precis matematică, astronomie, fizică şi chimie.

Fiul, János, la fel cum țandăra nu sare departe de trunchi, nici el nu se putea îndepărta de pasiunea tatălui. Așa se face că și el este un mare iubitor al matematicii. La 14 ani făcea deja cunoștință cu algebra superioară, cu integralele. Pleacă să studieze la Academia de Inginerie Militară din Viena. În 3 noiembrie 1823, pe când avea 21 de ani, se afla la Timișoara. De acolo a trimis o scrisoare în care își anunță tatăl că a descoperit Matematica Neeuclidiană. Era tare fericit de acest lucru.

Scrisoarea trimisă din Timișoara - descoperirea matematicii neuclidiene
Scrisoarea trimisă din Timișoara – descoperirea matematicii neuclidiene

De scientia spatii” se numește lucrarea lui Farcas în care apare și teoria proaspăt descoperită de pruncul său. Din păcate, vremurile nu au fost prielnice și lumea nu a apreciat descoperirea târg mureșeanului. Avea să plece din lume fără recunoaștere. Cincizeci de ani trec până când oamenii de știință vor aprecia la adevărata valoare ce inventase tânărul Janos și se vor folosi de creația lui pentru a revoluționa geometria și fizica teoretică.

Dacă liceul reformat a fost a doua casă a familiei, o sală le-a fost dedicată pentru acest muzeu în anii ’30, iar ceva mai târziu, în 1955 s-a mutat întreaga expoziție împreună cu cele peste 10 000 de manuscrise Bolyai în clădirea Bibliotecii Teleki.

Informații utile

  • Program:
    • Marți-Vineri: 10 - 18
    • Sâmbătă - Duminică: 10 - 13
    • Luni, sărbători legale: închis
  • Adresa:
    • Str. Bolyai nr. 17, Târgu Mureș
  • Contact:
    • http://www.telekiteka.ro/index.php?m=muzeum
  • Taxe:
    • Intrarea gratuită - este intrare la comun cu Biblioteca Teleki (conform testamentului contelui Sámuel Teleki, înscrierea şi serviciile de bazã oferite de bibliotecã sunt gratuite)

Și acum, călimara lui Bolyai așteaptă parcă să mai fie scrisă o teoremă, o axiomă. Pana stă neobosită pe masa veche din lemn. În natură nu există niciun obiect care să aibă un singur punct de echilibru; matematicienii au primit ca dedicație de la un inventator maghiar un Gömböc (pronunțat „goemboets„), primul obiect de acest gen inventat de om. Exponatul are numărul de înregistrare 1823, anul descoperirii geometriei neuclidiene. Oricum l-am pune, el revine în poziția lui originală.

Corpul cu un singur punct de echilibru, inventat în 1823
Corpul cu un singur punct de echilibru, inventat în 1823

Închei cu albumul foto (fotografii făcute cu F64) și cu un îndemn: o vizită la Târgu Mureș e musai să includă și Biblioteca Teleki-Bolyai. Să aveți drum liber, zăpezile să nu vă stea în cale.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

2 gânduri despre “Muzeul Bolyai János și Bolyai Farcas (Târgu Mureș)

    • Total de acord. Rămân uimit cât de multe obiective nu sunt incluse în tururile organizate de agenții și de ghizi. Încet, încet, remediem :)

      PS: Ar trebuie inclusă pe toate listele, pe toate site-urile și toți să dea sursa din care au aflat de ea ;)

      Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.