Găsești Mausoleul Eroilor sau Mausoleul de la Mateiaș la Valea Mare – Pravăț, în județul Argeș, la 11 km de Câmpulung Muscel în drumul spre Brașov (pe șoseaua Brașov – Pitești).
„Pentru onoarea patriei si a drapelului, pentru faurirea unitatii Romaniei, noi am aparat pamantul sfant al tarii, lasandu-va voua, generatiile viitoare, o natiune libera si independenta”.
Acesta este textul din stanga intrării în mausoleu. Acum pare un text din cărțile de istorie vechi, dar fără acei oameni noi nu trăiam acum în România. De fapt a fost o Românie mai mare în acele vremuri. Acum este istorie și face parte din trecutul nostru.
Mausoleul a fost dezvoltat într-un ansamblu de clădiri așezate pe dealul Mateiaș, de aici i se trage numele neoficial.
In față ne-au întâmpinat câțiva localnici care vindeau produse naturale tradiționale: miere, brânză, țuică, siropuri naturale și ceva ce nu mai întâlnisem, un fel de batoane cu miere și nuci, cred că sunt foarte bune la drum fiindcă au un aport energetic foarte mare.
La intrare ne-a „primit” un nenea ce se ocupă de muzeu. Taxa este modică, parcă 3 lei. Muzeul cuprinde obiecte din vremea primului război mondial care au legătură cu luptele din acea zona a culoarului Rucăr – Bran. „Pe aici nu se trece” este o expresie știută de la istorie din gimnaziu, iar în muzeul de la Mateiaș este realitate.
Urcând treptele înghețate am ajuns la adevăratul mausoleu. Este clădirea unde la subsol am găsit numele a mii de oameni ce au căzut în luptele de pe vremuri. În alte parte mii de oase sunt păstrate în amintirea celor căzuți pe Frontul Bran – Câmpulung în perioada 30 septembrie – 15 noiembrie 1916.
Monumentul este mai mare decât mă așteptam și merită văzut de oricine este interesat de istorie și de ce s-a întâmplat pe acele locuri acum 90+ de ani. Prea puțin știm despre alte locuri unde s-au dus lupte grele în războaiele mondiale, mult mai cunoscute sunt Oituz, Mărășești și Mărăști, dar lupte au fost în multe alte locuri și vizitând acele locuri putem să ne cunoștem o bucată de istorie.
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Multumesc pentru poze; macar in decembrie, sa ne mai amintim de istorie!
Cu plăcere Newdada, mă bucur că găsesc oameni pentru care contează istoria noastră!
Despre Mausolul de la Mateias am scris si eu, articolul il poti gasi la adresa: http://stamorello.blogspot.com/2009/02/impresii-mausoleul-de-la-mateias.html
Imaginile sunt din august 2007.
Pot sa spun ca am fost impresionat la prima vedere a lui, fiind la fel de impresionat precum am fost tot in aceeasi zi de vederea castelului Bran. Acea zi de august 2007 a fost una cu adevarat istorica… ;)
Off topic: Nu sunt sigur daca am retinut bine, tu esti cel care a fost aseara la Conferinta KFC?
Ai reținut bine Ștefan, eu sunt :)
Bine ai venit aici!
Foarte bun postul „Culoarul Rucăr – Bran cu puțină zăpadă”. Scrii bine florin.
@Stamorello – Trebuie sa ne vedem si trecutul, el ne face ceea ce suntem. Monumentul merita vizitat, desi pe interiorul muzeului ar mai fi lucruri de modernizat.
@Cocalar – mersi :)
Sublim articol, sublime imaginile. Pilde vii pentru tineretul nostru. Dar iata ca se întămplă lucruri regretabile in acest loc sacru.
DORIAN THEODOR, 1 FEBRUARIE 2017 /Semnal! Mausoleul Eroilor de la Mateiaș unde sunt depuse osemintele a peste 2000 de soldați căzuți în Primul Război Mondial, supus unui atac mai puțin obișnuit
„În aceste zile, Mausoleul Eroilor de la Mateiaș, Valea Mare-Pravăț, jud. Argeș este supus unui atac mai puțin obișnuit. Un proprietar al unui teren învecinat a montat în primele zile ale lunii ianuarie 2017, lângă terasa de paradă a monumentului, un număr de șapte cabane de lemn pentru activități comerciale. După cum se poate observa și din imaginile de mai jos, activitatea comercială urmează a se desfășura pe terasa de paradă a acestui monument, care este una dintre cele mai impresionante construcții comemorative din partea sudică a Carpaților. Pentru că nu a fost suficient pentru proprietarul în cauză, la finalul lunii a spart în două locuri și zidul, parte a monumentului istoric și proprietate publică, care separă spațiul Mausoleului de proprietatea lui, se arată într-un comunicat adresat redacției România Breaking News – RBN Press de către Asociația Clubul de Istorie Militară.” Citiți mai mult aici https://romaniabreakingnews.ro/tag/mausoleul-eroilor-de-la-mateias/
Urât, urât.