Masa tăcerii, poarta sărutului și coloana infinitului în ceață (Târgu Jiu)

Târgu Jiul de iarnă este plin de lumini. Eu unul nu mă așteptam să îl găsesc așa împodobit.

Dacă ești în zonă și nu esti un obișnuit de-al locului (nu de alta, dar dacă le vezi în fiecare zi e posibil să nu le mai apreciezi așa cum se cuvine) o să îți placă parcul central. Acolo sunt amplasate 2 dintre capodoperele lui Brâncuși: masa tăcerii și poarta sărutului.
Masa Tacerii, Targu Jiu

Poarta Sarutului, Targu Jiu

Ultima vizitată de mine este cea mai cunoscută operă a artistului (în România) – coloana infinitului.
Coloana Infinitului, Targu Jiu

Colecția de opere lăsată de Brâncuși este printre cele mai bine vândute din lume la ora actuală (locul 4 în lume), iar orașul Târgu Jiu îi poartă semenele în multe locuri. Statuile lui se găsesc în toată zona centrală, amintindu-ne de marele artist.

Spor!

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

2 comentarii

 1. in fiecare an e impodobit orasu. mie mi se pare mai mult kitsh, decat de bun gust, dar na… asta-i doar o parere.
  Macar atat sa ofere locuitorilor, daca altceva nu poate…
  Cat despre Barncusi, am fost in vara la casa memoriala Barncusi si am stat de vorba cu tanti de la locatia respectiva si am aflat cu stupoare ca statul roman nu are in patrimoniu in afara de operele expuse in Tg Jiu (cele 3 prezentate mai sus) nici o opera. Barncusi, dupa cum se stie, a emigrat in Franta. Toate drepturile asupra operei lui ii detine familia la care a stat el. In fine… DA, mare valoare, pacat ca noi romanii nu am recunoscut aceasta valoare. Si din pacate aceasta tendinta continua si azi. vezi cazul premiatei Nobel din Nitzchidorf, care nu vrea sa auda de Romania, dar noi ne mandrim cu ea… e cam paradoxal, nu?

  1. Pentru mine a fost o atmosfera placuta in Targu Jiu, m-am bucurat de ea. Ca intotdeauna, depinde si ce vrei sa vezi, daca vrei sa vezi si lucrurile frumoase cu siguranta le vei vedea.

   Daca e sa vorbim de inventiile cu care suntem noi mandri ca romani, multe sunt inventate in alte tari sau brevetate in alte tari. De exemplu motorul cu reactie al lui Coanda e brevetat la Paris si apartine Frantei. Imi pare putin rau de domnul Capră ca nu isi gaseste cu bine locul langa o echipa care sa il completeze, ca dansul are vointa sa faca multe lucruri, dar in final putine inventii de-ale dansului sunt chiar practice sa poata fi aplicate in masa.

   Multe tin de puterea economica si deschiderea la minte a unor oameni care vor sa faca ceva, sau dimpotriva, sunt indiferenti.

   Avem atatea lucruri de facut si multe lucruri faine pe care le putem continua, proteja, repeta in jurul nostru.

   Pana una alta cele mai importante lucruri sunt cele marunte, de care ne lovim des. De exemplu ordinea in oras, curatenia in orase si in natura, atitudinea doamnei de la gheseu, etc.

   Hai sa le imbunatatim incet incet pe astea si chiar o sa traim altfel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Câteva ore în zona Aninei

Acum câteva zile am mers in zona Aninei și m-am apropiat de câteva dintre obiectivele de acolo: - puțul 1...

Închide