Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Europeană Protejată

Magiunul de Topoloveni a primit în 8 aprilie 2011 distincția de Indicație Geografică Protejată Europeană iar astăzi a fost evenimentul public oficial de sărbătorire și lansare a noii etichete. Este primul produs românesc cu acest titlu, în acest moment fiind în lucru mai multe dosare. Sperăm că peste câțiva ani lista cu aceste titluri onorifice să fie mult mai lungă.

Cu ocazia evenimentului de astăzi am putut afla o serie de povești despre începuturile magiunului de la Topoloveni, care se pare că a fost produs pentru prima dată în 1914. Iar actualii proprietari au crezut în 2001 că au cumpărat de fapt linia de producție de conserve, așadar habar nu aveau că au devenit proprietarii unei mărci de magiun. :)

Oamenii responsabili de succesul brandului de la Topoloveni au fost invitați în fața noastră de către doamna Bibiana STANCIULOV (director general), apoi ceilalți vorbitori s-au întrecut în a lăuda produsul (și asta pe bună dreptate). De la domnul doctor Gheorghe MENCINICOPSCHI (director la Institutul de Cercetări Alimentare) am aflat că banala prună, dacă e din soiul potrivit, conține tot atâția antioxidanți câți are un pumn de afine. Și lista e lungă, printre cele care merită menționate ar fi și Borul, element care e destul de greu de găsit în mancărurile actuale. Procesul prin care se fabrică magiunul de Topoloveni încearcă, atât cât permite de știința în acest moment, să fie cât mai puțin distructiv pentru componentele naturale ale prunei. Conținutul de fibre al magiunului (coajă prunei, etc.) este foarte sănătos pentru eliminarea toxinelor din tractul digestiv (zică-se că cine consumă multe fibre nu are probleme cu cancerul de colon). Ba chiar ar fi potrivit și diabeticilor fără probleme grave, aportul energetic fiind mediu.

Personal am găsit folositoare și plăcută informația venită de la doamna Gabriela BERECHET (Compania de Investiții pentru Turism / apropo, cine ar fi știut că avem așa ceva? :D): la Campionatul Mondial de Gastronomie se pare că România a luat medalia de bronz, participând în concurs și cu o serie de produse ce conțineau magiun de Topoloveni.

Bonusul este chiar aici, Balada Magiunului de Topoloveni, cântată de Ion Popa, artist care a fost și el alături de cei care au pus pe picioare linia de la Topoloveni, românii mândri de la Sonimpex Serv Com. Îi felicit pentru inițiativa care i-a făcut să aibe prima marcă românească cu indicație geografică protejată!

Invitații au fost de toate culorile (inclusiv politice), chiar doamna Bibiana declara că ei nu sunt afiliați politic nicicui în afară de „Partidul Magiunului” :)) Așa-i că e isteață replica? Mai ales că devenind un brand celebru, acum orice partid l-ar vrea în „palmares” :) Adevărul este că au fost măcar puțin sprijiniți de fiecare partid aflat la guvernare.

O să păstrăm legătura cu magiunul de la Topoloveni, iar prin septembrie poate suntem printre cei care fac o vizita fabricii, cu ocazie Zilei Porților Deschise. Stați aproape, cred că sunteți curioși cum se face mult lăudatul magiun de la Topoloveni!

Înainte de a vă lăsa cu Balada, vă dau încă o informație: probabil cel de-al doilea titlu pe care îl vom avea va fi acordat cârnaților de Pleșcoi, ei având dosarul în faza cea mai avansată dintre următorii pretendenți la titlul Indicație Geografică Protejată.

Unde obții titlul de Indicație Geografică Protejată?

Cei de la Oficiul Național al Produselor Tradiționale și Ecologice Românești (ramură a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale) încurajează pe toți cei care au un astfel de produs să obțină această certificare a calității. Principalul motivul pentru a dori acest lucru este faptul că titlul va duce automat la o mai mare valoare a produsului respectiv.
Doamnele de la acest serviciu confirmă că se lovesc de o oarecare frică a producătorilor, ori că ar fi greu de obținut, ori că nu pot să producă mereu la standardul la care se obligă prin această distincție. Formalitățile durează cam 2 ani (3 luni în România și minim 18 luni la nivel european), iar singurul cost este al certificării calității (Larex, etc.), restul procedurilor și formalităților fiind gratuite.

Câteva poze (continuarea în albumul foto):
[sthumbs=5349|5344|5337|5341|5340|5323|5321|5295|5306,160,3,n,center,]

Ce este clar e că Topoloveniul a început să scoată pe bandă rulantă produse de calitate, iar luna iunie va fi cu un alt eveniment pentru următorul premiu primit.

Aștept aici păreri și completări despre magiunul de Topoloveni, sau chiar despre Topoloveana.

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
VISITEMVS LABYRINTHVM sau (cum o) SĂ VIZITĂM LABIRINTUL roman din Constanța

Știați că Mozaicul Roman de la Constanța va fi restaurat? Nu scăpa și noutățile din articol!

Închide