Nu e scopul nostru să vorbim despre diacritice, dar dacă tot suntem români și vrem să arătăm lucrurile și locurile frumoase din această țărișoară, am putea să scriem și corect literele limbii române. Dacă aveți probleme cu texte de pe drumliber.ro pe care nu le puteți citi corect, vă rog să postați comentarii la acest articol.

Dacă ai un site ori blog și scrii cu diacritice, probabil te interesează articolul. Dacă măcar ești curios sa scrii cândva cu diacritice, articolul te poate ajuta să vezi cum poți să faci asta corect.

Prin 2009 Acum un an mă loveam pentru prima dată cu adevărat de diferența dintre diacriticele limbii noastre. Unii dintre voi poate ați observat că sunt pagini pe internet în care în loc de diacriticele ș sau ț (ele sunt singurele diacritice problematice) vedeați pătrățele sau alte simboluri. Alții, cei care folosim un browser mai bun, Mozilla Firefox, vedeam literele ș sau ț mai mari, astfel că textele erau lizibile, chiar dacă păreau ciudate. Asta înseamnă că fonturile de pe calculator nu suportă diacriticele în formatul corect, chiar dacă diacritice corecte au fost introduse în standardul Unicode încă din 1999. Nu înțelegeam corect problema până nu am luat contact cu Cristi Secară – secarica.ro, ulterior aflând că a fost implicat direct în încercarea de standardizare a caracterelor românești. Îți mulțumesc Cristi și sper să auzim doar de bine!

Dorind totuși să localizeze interfața Windows, Microsoft a introdus diacritice de demult, încă de pe vremea Windows 95, dar în lipsa unei standardizări la nivelul Academiei Române, Microsoft a introdus fonturile cu diacriticele care au crezut ei (programatorii) că sunt corecte. Ulterior au apărut și standardele românești, dar în sistemele de operare Microsoft schimbarea s-a făcut mult mai târziu, abia odată cu lansarea Windows Vista. Sistemele MacOS și Linux s-au conformat mult mai rapid cu noile standarde, dar ele sunt puțin folosite ca să poată avea un rol major în promovarea rapidă a standardelor.

Așa am ajuns în anul 2010+ cu texte scrise în limba română în 2 feluri: scrierea cu ș și ț vechi, cu sedilă în care ș și ț sunt suportate pe cam toate calculatoarele, și scrierea cu fonturi ce conțin diacriticele corecte (cu virgulă: ș, ț).

Soluții de scriere cu fonturile cu diacritice corecte :
Începând cu Windows Vista (deci și Windows Seven) când adăugați o tastatură nouă, la limba română sunt mai multe variante. Astfel, cu Romanian Legacy puteți scrie cu vechile seturi de diacritice, cu sedilă, iar dacă folosiți Romanian Standard veți scrie cu ș sau ț cu virgulă, cele corecte.

Cum arată în Ubuntu Linux meniul de selecție a limbii (e mai intuitiv decât la Windows). Vedeți sub English variantele de limbă română:

Selecția setului corect de diacriticele în Ubuntu Linux

Cei cu sisteme de operare Windows mai vechi (XP), presupunând că nu sunteți chiar la prima variantă de XP, în principiu puteți citi diacriticele vechi, dar probabil cu cele corecte, mai noi, aveți uneori probleme. Soluția de la Microsoft o reprezintă instalarea unor noi fonturi (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=0ec6f335-c3de-44c5-a13d-a1e7cea5ddea&DisplayLang=ro). Completarea soluției o reprezintă instalarea unui driver de tastatură care rezolva și maparea pe tastatură a caracterelor (detalii aici: http://secarica.ro/html/ro.html).

Pe internet lucrurile sunt în curs de reglare, după cum vedem semnele:
1. Google a introdus o tastatură cu diacritice la interfața în limba română, semn că începe să îi preocupe căutarea cu semne grafice localizate
2. Wikipedia, probabil cel mai bine indexat site din lume, trece automat la diacriticele corecte. Mai multe informații găsiți aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/WP:DVN Semne se vedeau cu ceva timp în urmă, când Wikipedia a avut un mic test pe site pentru a determina procentul utilizatorilor și tipul de diacritice suportate de sistemele lor de operare. Pentru un scurt timp a fost vizibil testul și pe drumliber.ro

Diacriticele și drumliber.ro
Încă de la început mi-am dorit ca ce apare pe drumliber.ro să fie scris în limba română, cu diacritice. Recunosc că la acea vreme făceam parte dintre cei care nu știu exact tipurile de diacritice și diferențele dintre ele (lucru normal la urma urmei). Pornind de la o întrebare simplă, am luat contact cu Cristi Secară și nimerind la persoana potrivită, am aflat ce și cum se mănâncă scrierea corectă a caracterelor limbii române. Am încercat pe cât posibil ca toate articolele de pe drumliber.ro să fie cu diacritice, iar pentru a oferi compatibilitate cu Windows XP am folosit diacritice cu sedilă (cele vechi, incorecte). Va veni vremea când voi converti automat caracterele din baza de date la setul de caractere corecte (ș sau ț cu virgulă), dar mai așteptăm puțin ca gradul de propagare a Win XP să scadă și mai mult.
Update: am convertit toate diacriticele de pe drumliber.ro în standardul corect, în număr de 60772 :)
Cred că viața Windows XP este pe terminate, așa că e vremea să folosim diacriticele corecte. Din acest moment, pe drumliber.ro nu mai există ş&ţ, ci doar ș&ț.

Cei care vor să afle mai multe detalii direct de la surse, vă invit să studiați secarica.ro. Un alt proiect interesat e i18n.ro.

Invit prin acest articol pe toți cei care au bloguri în limba română să înceapă folosirea diacriticelor în textele lor, chiar dacă pare la prima vedere un mic dezavantaj din punct de vedere al optimizării pentru motoarele de căutare. Folosind toți același tip de scriere, diferențele din căutările Google vor fi date nu de tipul caracterului folosit, ci de conținutul efectiv al articolelor și cititorul câștigă.

În speranța că nu am plictisit chiar pe toată lumea cu articolul acesta ce tente tehnice, aștept completări și sesizări în cazul în care întâmpinați probleme pe drumliber.ro. Vă doresc ca în textele pe care le redactați de acum încolo să folosiți diacriticele. Poate chiar cele corecte!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

12 gânduri despre “Limba română corectă: diacritice corecte și incorecte

 1. Pingback: Cum scăpați de diacritice într-un text? Soluție pentru eliminarea diacriticelor - Fii eficient! - Blog despre eficienta

 2. Imposibil sa scriam diacriticele pentru-noi în Franta cu un clavier AZERTY sau cu un Blackberry (pentru moment).
  Domaj, sunt un iubitor pasionat ale limbii române scrisa si vorbita, dar în scrisul nu sunt detalii care fac frumosete ÏN limba româna scrisa: diacritice.
  Cum va un cititor
  nu român putea devina ca Franta sa aud ca „Frantza”, ca „s” din sapte este acelasi ca „x” în catalana si portugheza, „ch” în franceza.
  Cred ca exista câteva soluti.

  Răspunde
  • @Ted Lavil
   Da, pentru cineva aflat in alta tara, mai ales pentru in Franta – tara care acorda un mare respect limbii nationale (lucru care ma incanta) si prin faptul ca la calculator se folosesc tastaturi AZERTY (deci frantuzesti) – este destul de dificil sa scrie romaneste.

   Felicitari pentru limba romana (aproape corecta) pe care o folosesti!

   Răspunde
 3. Pingback: Cum scăpați de diacritice într-un text? Soluție pentru eliminarea diacriticelor: Olivian BREDA

 4. Cine are curiozitata sa se uite cu lupa (cea digitala, din browser) se va prapadi de ras, ca mine, la faza cu adio ş&ţ, bun-venit ş&ţ. Caracterele sunt absolut identice, respectiv „gresite”, cu sedila.
  Si ca o (alta) observatie, caracterele „noi”, cu virgula in loc de sedila, din windows, sunt suportate doar de cateva fonturi si acum, in 2019. Daca vrei sa folosesti unul mai smecher, ș-ul si ț-ul apar in times new roman…

  Răspunde
  • Da, așa e, fonturile nu au fost editate pentru a afișa grafic în mod corect caracterele, dar asta nu are legătură cu scrisul lor corect. Eu nu mai folosesc de câțiva ani buni Windows, mie parcă îmi arată ceva mai bine diacriticele pe linux, nu mai prea știu cum e în Windows.

   Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.