Cum sărezi, așa mănânci, sau putem spune, cum îți pregătești excursia, așa te și distrezi. Când te-ai plictisit de Valea Prahovei sau de alte zone deja prea cunoscute, Vâlcea îți poate oferi o experiență foarte frumosă. Am fost ieri exact acolo și te invit să îmi urmezi traseul!

Județul Vâlcea este presărat cu mănăstiri, cu apă minerală care curge de sub fiecare piatră și cu o natură frumoasă foc. Prietenii de la Zahir cu care am plecat la drum au îmbinat pe cele trei într-o singură excursie de o zi, să fie interesantă pentru fiecare dintre noi.

Cum? E simplu, urmați povestea de mai jos!

Întâi mergem la salină, la Ocnele Mari, să ne pregătim de iarnă. Se știe că o vizită în ocnă te pregătește pentre sezonul răcelilor, te întărește. Salina de la Vâlcea este exploatată din cele mai vechi timpuri. Știai că sarea a fost de-a lungul istoriei, în anumite momente, mai scumpă și decât aurul? Pentru a o apăra, dacii au ridicat aici un puternic centru de fortificații: Buridava.

[info-utile]

Din salină fugim la Mănăstirea Cozia, aici urmăm pașii lui Mircea cel Bătrân, ctitorul mănăstirii. El se odihnește fix acolo, pe marginea Oltului, iar mama lui Mihai Viteazu este și ea în acel loc de pace și liniște. Muzeul mănăstirii are intrarea liberă și este îmbietor, iar Oltul ne cheamă să coborâm pe lângă mănăstire, în spate, să-l privim de aproape. Liniștea sa te cuprinde, te duce cu gândul departe.

Nu departe mergem de aici, la doar câțiva kilometri în amonte pe bătrânul Alutus, Oltul de astăzi. O plimbare scurtă pe jos ne duce pașii la încântătoarea cascadă Lotrișor, de care v-am povestit mai prin vară. Apele-i se scurg fără pauză pe înaltul perete stâncos. Iar plimbarea în natură este binevenită oricând!

Mai puteți? Ziua este scurtă, dar ajungem și la mănăstirea ridicată de pustnici, la Turnu. Acolo încă mai sunt două chilii săpate în stâncă, iar biserica cu mai multe nivele este o curiozitate în lumea ortodoxă. La fiecare biserică din clădire se ține slujba separat, de alt preot. Pe vremuri, doar „piciorul și calul puteau pătrunde acolo”, iar Oltul se trecea cu barca. Era locul perfect pentru ca pustnicii să se adăpostească de toate cele lumești.

În finalul zilei, ar fi potrivită și o fotografie de grup la Castrul Arutela, cel ridicat de arcașii sirieni, pe vremea romanilor. Îl găsiți pe marginea Oltului, în Poiana Bivolari, locul unde a fost o veche și mare zimbrărie domnească. Nu este exact locul originar, în această poiană a fost reconstruit după o mare inundație care l-a pus la pământ. Noi n-am mai avut timp de fotografii, dar cine pleacă mai de dimineață are mai mult spor ;)

Am avut o vizită prin cultura străveche, prin istoria neamului nostru, dar am intrat și într-o ocnă, iar plimbarea în natură a fost cireașa de pe tort. Nici că nu se putea desfășura mai bine o zi de toamnă..

Ce ziceți, plecăm la drum?

PS: O parte dintre fotografii sunt de la Elena și Mugurel, colegi pe care „i-am chinuit” ieri cu, sper eu, povești și istorii interesante ale locurilor pe care le-am vizitat. Mulțumesc frumos! :)

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

3 comentarii

  1. Echipa Zahir iti multumeste pentru cuvintele frumoase si participare. Te vom invita si la alte excursii organizate de Zahir Travel. Succes in tot ceea ce faci..fiindca o faci cu daruire si pasiune.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Ultimul aparat sosit la Târgu Mureș
La Târgu Mureș – despre medici cu suflet mare

"La Târgu Mureș - despre medici cu suflet mare. Omul chiar sfințește locul!" - așa începea textul publicat pe Facebook...

Închide