La plimbare în Caransebeș prin Parcul Dragalina.. sau parcul Franz Joseph?

Caransebeșul, unul dintre micile orașe ale țării, este aflat la intersecția unor drumuri importante (Orșova-Timișoara, drumul spre Ardeal via Hațeg). Această măruntă localitate a fost timp de sute de ani (inclusiv pe vremea fostului imperiu dualist Austro-Ungar) gazda Regimentului de grăniceri numărul 13 româno-bănățean (fiind apropiat graniței) și în acest rol a primit vizita împăraților austrieci ai vremii: Franz Joseph I și împărăteasa Sisi (Elisabeta a Austriei).

Citește și istoria statuii împărătesei Sissi, care este expusă lângă parcul Drăgalina.

Centrul Caransebeșului ascunde un vechi secret, foarte puțin știut. Acolo veți găsi un vechi parc construit pe vremurile Imperiului Austro-Ungar, cu uriași și vechi paltini, parcul Ioan Dragalina.


Parcul Dragalina… sau parcul Franz Iosef?

Dar parcul nu s-a numit așa dintotdeauna, iar în locul statuii generalului român născut în același oraș a fost o altă statuie, parcă și mai impunătoare:

Recunoașteți personajul? :) Da, este însuși împăratul Franz Joseph. După unirea cu Țara Românească și Moldova și (aproape) încă un război mondial, în 1943, s-a făcut din metalul statuii lui Franz Joseph un nou monument, statuia lui Dragalina.
În poza de mai sus se văd și platanii, pe vremea când erau tineri, așadar acum au mai mult de 100 de ani.

Uite câte afli când te plimbi prin muzee interesante și povestești cu muzeografi pasionați. Mulțumesc Bogdanei Branca pentru tot timpul acordat! :)

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

2 comentarii

  1. Tocmai m-am întors de la Caransebeș unde am admirat platanii uriași și statuia generalului Dragalina. Precizarea ta privind istoria bronzului din care este realizată statuia generalului, este foarte interesantă. Unde ai găsit informația? În Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş?
    Pot folosi informația în postarea mea despre Carasebeș?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Băile Herculane: 6 locuri de vizitat în orașul lui Hercule

Ziua 2 la Termele lui Hercules a început după un somn prea scurt și avea planificate câteva trasee pe cărările...

Închide