Acum ceva timp primeam o rugăminte de la Călătoru’ să îi propun câteva locații de petrecere a 2-3 zile plăcute. Iată mesajul lui și răspunsul meu.
NUME: Călătoru’
DETALII: Salut, daca tot vine primavara, o tura scurta asa de weekendul asta, pentru doua zile…cu stopul…LOCUL_DE_PLECARE: Arad
TIMPUL: 19/03/2010
DURATA: 2-3 zile
Sunt multe variante posibile, trebuie să alegi în funcție de câțiva factori: vremea, preferințe personale (ai mai fost, nu ai mai fost, vrei munte, vrei mare, apă).
Natura e încă amorțită, cel mai bine poți să o pui în valoare după ce înfloresc și înfrunzesc copacii, că va prinde viață.
Am avut în gând câteva traseee, iar din ele i-am planificat 2 excursii. Una pune accentul mai mult pe natură, cea de-a doua pe natură + mai multă cultură.
Varianta 1:
Cheile Nerei + Defileul Dunării
Arad-Timișoara-Oravița-Sasca Montană. Înnoptare la una dintre pensiunile din sat sau la localnicii care oferă cazare; poți sta la cort dacă ai echipament care să „țină” la frig. Ziua 2 trasee în zonă, vei umbla cam o zi întreagă, că ai ce vedea: Lacul Dracului, urcare prin tunelele romane spre Ochiul Beiului, cascade (Beușnita, etc.).Ori în aceeași seară, ori dimineață următoare pleci spre Oravița-Moldova Nouă. începând cu Moldova Nouă ești la Dunăre, profită de specific; în funcție de buget alocat poate oprești pe drum să mănânci o mâncare bună pe bază de pește proaspăt.
Plecare din Moldova Nouă, cu direcția Orșova, pe clisură. Oprește în al doilea sat de cehi din România, Sfânta Elena, chiar lângă Moldova Nouă. Intră în vorbă cu localnicii, poate afli chestii care te interesează, sau măcar te delectezi cu o curiozitate. Fă poze cu casele colorate.
Continuă drumul și oprește la Cazanele Mari + Dubova și vizitează golful, apoi vizitează Cazanele Mici, Mraconia, Mănăstirea Mraconia (sunt grupate, oprește la mănăstire sau la statuia lui Decebal). Fă o tură în golf. La intrare în golf ai Statuia lui Decebal, cea mai mare statuie pe stâncă din Europa.
în zonă mai ai și peșteri: Ponicovei, Veterani. Localnicii îți vor spune cum să ajungi la ele.
Odată ajuns la Orșova, vizitează orașul și urcă la Mănăstirea Sf. Ana de unde ai o priveliște superbă a orașului, a Dunării și a zonei. Mergi acolo seara pe asfințit, îți garantez că efectul e mai intens.
Din Orșova întoarcerea o faci prin Băile Herculane. Oprire la Gară, intri în oraș cu autobuzul/taxi-ul, că altfel ai vreo oră și ceva de mers pe jos. Vizitezi centrul vechi, mergi spre 7 izvoare, faci baie în apa caldă sulfuroasă care e plăcută indiferent de anotimp.
întoarcere spre Arad prin Caransebes-Timișoara-Arad. Odihnă și recuperare acasă :)
Varianta 2:
2. Satele săsești din Transilvania
Arad – Deva – Sebeș – Alba-Iulia – Copșa Mică – Sighișoara. Înnoptat în Sighișoara.Traseul ar trebui să includă obligatoriu: Sighișoara, Rezervația de stejari seculari de la Breite, Biertan, Viscri, Mălâncrav (fabrica de suc de mere 100% ecologic; nu rata nici superbul conac Apafi de deasupra satului), Florești. Uite multe localități săsești, unele sunt orașe mari și probabil le-ai văzut deja: Gura Râului, Biertan, Bunești, Criț, Viscri, Florești, Copșa Mare, Laslea, Sibiu, Brașov, Mălâncrav, Mediaș, Cloașterf, Meșendorf, Noul Sasesc, Târgu Mureș, Roadeș, Sighișoara, Târgu Secuiesc, Dupuș, Apold.
Târgu Mureș este frumos de văzut, vizitează atât vechiul oraș cât și cetatea.
Dacă alegi varianta aceasta, te pot pune în legătură cu prietenii de la Fundația Mihai Eminescu Trust, ei s-au ocupat de restaurarea câtorva sate sau obiective din satele săsești; tot MET se ocupă și de rezervația de la Breite. Astfel ei îți pot recomanda un loc de stat acolo și îți pot da indicații suplimentare. Dacă mergi, poate le și vizitezi simpaticul sediu refăcut prin metode tradiționale; biroul lor este în Sighișoara, îți pot zice eu exact cum îl găsești de vrei.
Aștept vești și alegerea făcută, eu voi publica pe site răspunsul meu.
Voi ce ați propune pe lângă variantele mele?
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
ooook…intamplator sunt tot din Arad ca cel care te intrebase initial, si am citit ce e scris mai sus si suna interesant. pe a doua varianta am mai fost. deci e interesanta prima. numai ca din ce ai scris acolo o mica neintelegere am…”Arad-Timișoara-Oravița-Sasca Montană. Înnoptare la una dintre pensiunile din sat sau la localnicii care oferă cazare” … ai mancat o litera si te refereai la sate?? sau te refereai la un sat anume pe care nu l’ai mai pomenit??!!
siii…. cu deplasarea cum e?? daca merg cu autostopu ce sanse am sa ma ia careva?? sau daca aleg sa o iau cu transportul in comun….autobuze, microbuze, trenuri…gasesc pe drumurile alea??
sper sa imi mai raspunzi la mesaj. chiar daca articolul e publicat in urma cu 2 ani :(
@Vlad
Nu am mâncat nicio literă, Sasca Montană este sat. Am fost cu autostopul pe acolo și în multe zone rurare. Uite ruta pe care ai merge tu: http://g.co/maps/mc7ee
Până în Oravița ai și tren și autobuze/microbuze, trebuie doar să ți le găsești.
Peste tot circulă mașini, este doar o chestiune de timp până oprești mașina ta. În timp, experiența îți va ușura viața de călător.
aha… ok. mersi :)