Ați reușit vreodată să comasați într-o singură săptămâna toate senzațiile unei vacanțe? Ei bine, Haferland este soluția! Mai înainte de toate…
Update: între timp a fost plănuită și ediția din 2016. Vă recomand cu mare căldură să ajungeți la Haferland!
Fiindcă nu am putut merge la pre-evenimentul Săptămânii Haferland, am găsit un înlocuitor de seamă, pe Mădălina Mihălțianu, colegă bine plasată pe baricadele călătoriei, căreia îi mulțumesc pentru materialul acesta.
Ce este Haferland?
Simplu tradus, Țara Ovăzului. Iar Săptămâna Haferland este mult mai mult, ea reprezentând, practic, cultura săsească concentrată în 5 zile de sărbătoare. Festivalul se află la cea de a 3-a ediție și a luat ființă la un pahar de vin între producătorii locali și parteneri de organizații active în diverse domenii, cu multe implicări caritabile în domeniile social și educațional, care se zbat să protejeze ecosistemul, să susțină comunitățile și producătorii locali, se străduiesc să restaureze și să recondiționeze casele tradiționale și monumentele locale.
Eu mai auzisem de acest „triunghi” aflat în inima Transilvaniei, am trecut prin el de nenumărate ori, am vizitat chiar câteva dintre satele săsești ale zonei, însă niciodată nu am luat contact direct cu oamenii și poveștile lor.
Experiența Haferland
Așa că am profitat de invitația fundației Michael Schmidt la un press trip realmente special unde am avut ocazia, în sfârșit, să cunosc oameni ai locurilor, să ascult povești ale bătrânilor, să experimentez tradiții ale locului, să le înțeleg filosofia de viață și să am tangență directă cu ospitalitatea lor.
Am asistat și chiar am contribuit la bunul mers al activităților de atelier de gătit lichiu și pâslărit papuci!
Am ascultat pentru prima oară un concert de orgă, și am rămas surprinsă de frumusețea lui. Dacă aveți și bafta mea de a întâlni un organist pasionat care să-ți povestească istoria acestui instrument,… poți muri fericit(ă)!
Am cunoscut pasiunea unei săsoaice în vârstă de 93 de ani, doamna Folberth, o femeie plină de viață, căreia i-am sorbit și din cuvinte, și din tinerețe.
Iată și câteva poze din Biserica fortificată din Criț:
Am biciclit pe coclauri (not realy, dar… cam aproape de idee) între satele Criț și Bunești. Am testat senzația de aventură cu bicicleta pe drumuri de țară, incomparabilă cu strecuratul prin gazele de eșapament ale mașinilor de pe bulevardele orașelor.
Mi-am luat micul dejun tradițional pe terasa fostei case parohiale săsești transformată în casă de oaspeți; astăzi e pensiune și se numește Casa Kraus, de la numele preotului care a construit-o în secolul XIX – Johann Kraus. Oh Doamne, vă las pe voi să vă imaginați parfumul de fâneață, ciripitul păsărilor și liniștea cerului. Dintr-un colț al acoperișului acestei bătrâne case, vajnic apărat de trei soldați juniori cocoțați pe picioroange de barză înfipte într-un cuib din paie și crengi, cei trei voinici clămpăneau din ciocuri, din când în când, după cum e graiul doar de cocostârci știut…
Care este istoria acestor comunități săsești cu oameni gospodari și ușor colerici? Noi vom reveni cu povestirea experiențelor trăite în mijlocul lor. Voi însă va trebui să veniți în Țara Ovăzului și să-i trăiți tradițiile în această Săptămână specială Haferland care se va desfășura în perioada 6-10 August 2015!
Invitația Haferland
Printre localitățile incluse în programul festivalului se numără satele Fișer, Saschiz, Viscri, Criț, Meșendorf și Roadeș, fiecare sat având zi dedicată în cadrul Săptămânii. De ce v-ați rezerva concediul acestui triunghi de Transilvanie? Vă dăm 5 motive:
- Pentru că veți cunoaște una dintre cele mai frumoase comunități din Transilvania, comunități cu oameni harnici, energici și plini de inițiative absolut grozave, menite să salveze ce a mai rămas din poezia ruralului. Profitați de frumoasa doamnă Sofia Folberth care în fiecare vară vine special în satul ei natal, Criț, pentru a se pune la dispoziția turiștilor cu amintiri și istorii săsești condimentate savuros.
- Pentru că veți testa pe propria piele munca artizanală. În principiu după prima jumătate de oră de pâslărit botoși vă veți jura că nu veți mai negocia niciodată munca unui meșteșugar. Aveți șansa atelierelor de olărit, pâslărit sau de… gătit.
- În această săptămână veți descoperi minunea concertelor de orgă și frumusețea acestui străbunic al instrumentelor muzicale. Concertul de orgă se ține în cadrul bisericii fortificate din Criț.
- Veți asista la balul tradițional săsesc cu muzică live, recitaluri de instrumente și dansuri tradiționale.
- Se organizează concursuri și trasee pe biciclete prin frumoasele sate săsești. Așadar, veți bicicli!
- Bonus: vizită cu ghid, organizată. Destinațiile? Dați click aici sau pe imaginea de mai jos.
Iată cum arată satul Criț :)
Așadar, grăbiți-vă, săptămâna numai cea viitoare este, nu întârziați înscrierile sau măcar planificările!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
O idee buna pentru o vacanta reusita. Chiar ma gandeam ce as mai putea vizita.
Cu plăcere :)
Frumos articol felicitari.
Vă mulțumesc.
Ce bine se tine batranica. Nu e de mirare la ce minunatii sunt acolo, cu siguranta a trait o viata frumoasa si linistita.
Minunate aceste locuri. Cred ca ar fi o vacanta reusita.
Clar trebuie sa ajung aici… ar fi o vacanta perfecta pentru mine si sotul meu….
:)