Plecat într-o excursie de o zi, am ajuns din nou prin nordul Dobrogei iar în continuare vă invit în micul oraș dobrogean, Babadag. Numele localității vine de la două cuvinte turcești: în turcă, baba înseamnă tată, iar dag înseamnă munte, localitatea fiind muntele lui Baba.

Ca să fie mai aproape de Imperiul Rus și să poată coordona mai bine mișcarea militară, otomanii mutaseră la Babadag reședința pașei, a generalului oștirii. Temutul Gazi Ali Pașa, va ordona ridicarea unei frumoase moschei, Geamia Gazi Ali Pașa / Gazî Ali Pașa (Moscheea din Babadag).

Așa se face că pe strada Geamiei, la numărul doi, chiar în centrul Babadagului, găsim un monument care păzește vechea capitală militară a Dobrogei otomane încă din anul 1610.

Geamia Gazi Ali Pașa sau Moscheea din Babadag
Geamia Gazi Ali Pașa sau Moscheea din Babadag

Pentru a înțele câteva elemente din cultura musulmană, preiau câteva definiții din articolul cu Moscheea Regală Carol I din Constanța:
Câteva definiții pentru a înțelege mai bine pozele și cultura musulmană (pentru a avea explicații veridice, unele sunt primite direct de la amicii din Turcia):
HOCA = preot musulman care conduce namaz-ul (la noi se folosește și cuvântul HOG/HOGI)
GEAMÍE, geamii = Construcție destinată celebrării cultului la musulmani, de obicei mai mare decât moscheea.
MINARÉT, minarete = Turn înalt alipit unei moschei, amenajat în partea superioară cu un foișor sau cu un balcon, de unde preoții musulmani cheamă credincioșii la rugăciune; minarea; dacă moscheea are mai multe turnuri, chemarea la rugăciune se face din turnul înalt.
MIHRÁB = altar într-o moschee, de forma unei nișe, bogat ornamentat și orientat spre Mecca.
NAMAZ = ritual pe care musulmanii trebuie să îl practice de 5 ori pe zi. Există un Namaz special în prima zi a celor 2 mari sărbători islamice (Kurban și Ramazan).

Aruncăm o privire din stradă. Curtea este bine îngrijită, decorată cu flori, iar mireasma pomilor fructiferi tocmai înfloriți parcă te îmbie să stai un minut, două, și să admiri acest bătrân lăcaș de cult.

Trecem poarta și vom observa în stânga, locuința imamului, corespondentul casei parohiale; tot pe stânga este monumentul funerar al pașei.

Până să intre la rugăciune, musulmanul se spală ritualic (abdest – abluțiune) la Cișmeaua Kalaigi, aflată în fața geamiei; o găsiți coborând câteva trepte.

Cișmeaua Kalaigi, locul pentru abdest (abluțiune)
Cișmeaua Kalaigi, locul pentru abdest (abluțiune)

Obiectivul nostru principal, Geamia Gazi Ali Pașa, se ridică maiestuos în fața noastră și cu siguranță ne atrage privirile. Iată mai câteva poze:

Din păcate, geamia a fost închisă, așa că i-am făcut câteva poze prin fereastră. Am putut vedea frumoasele decorațiuni, dar și imaginea Meccăi, capitala islamului.

Pe latura dreaptă, un impozant minaret se ridică mai mult de 20 de metri deasupra solului; este locul de unde credincioșii sunt chemați la rugăciune.

Am amintit de mausoleul din incinta complexului; el adăpostește mormântul celui care a ridicat geamia, însuși Gazi Ali Pașa. O ușă din spate permite accesul în interior.

Undeva în spatele geamiei o să găsiți și câteva cruci vechi din piatră.

Cu siguranță principalul obiectiv din Babadag este Geamia Gazi Ali Pașa, dar dacă ajungeți la Babadag, nu ratați nici Muzeul de Artă Orientală din apropiere, dar și Mormântul lui Sarî Saltuk Baba Dede, faimos gânditor turc care propagă islamul în Balcani la mijlocul anilor 1200. Aveți indicatoare turistice către toate acestea.

Sper ca v-am făcut poftă de drum. Să aveți o zi minunată.

Babadag 825100, Romania

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Autostrada A1 - capatul dinspre Nadlac in harta pentru GPS Garmin RO.A.D.2015.10
RO.A.D. 2015 – hărțile pentru GPS Garmin 2015 cu România

Dacă folosiți aparate GPS Garmin, știți că denumirea hărților cu România pentru anul 2015 are formatul RO.A.D.2015. Versiunea lansată la...

Închide