Plecat într-o excursie de o zi, am ajuns din nou prin nordul Dobrogei iar în continuare vă invit în micul oraș dobrogean, Babadag. Numele localității vine de la două cuvinte turcești: în turcă, baba înseamnă tată, iar dag înseamnă munte, localitatea fiind muntele lui Baba.
Ca să fie mai aproape de Imperiul Rus și să poată coordona mai bine mișcarea militară, otomanii mutaseră la Babadag reședința pașei, a generalului oștirii. Temutul Gazi Ali Pașa, va ordona ridicarea unei frumoase moschei, Geamia Gazi Ali Pașa / Gazî Ali Pașa (Moscheea din Babadag).
Așa se face că pe strada Geamiei, la numărul doi, chiar în centrul Babadagului, găsim un monument care păzește vechea capitală militară a Dobrogei otomane încă din anul 1610.
Pentru a înțele câteva elemente din cultura musulmană, preiau câteva definiții din articolul cu Moscheea Regală Carol I din Constanța:
Câteva definiții pentru a înțelege mai bine pozele și cultura musulmană (pentru a avea explicații veridice, unele sunt primite direct de la amicii din Turcia):
HOCA = preot musulman care conduce namaz-ul (la noi se folosește și cuvântul HOG/HOGI)
GEAMÍE, geamii = Construcție destinată celebrării cultului la musulmani, de obicei mai mare decât moscheea.
MINARÉT, minarete = Turn înalt alipit unei moschei, amenajat în partea superioară cu un foișor sau cu un balcon, de unde preoții musulmani cheamă credincioșii la rugăciune; minarea; dacă moscheea are mai multe turnuri, chemarea la rugăciune se face din turnul înalt.
MIHRÁB = altar într-o moschee, de forma unei nișe, bogat ornamentat și orientat spre Mecca.
NAMAZ = ritual pe care musulmanii trebuie să îl practice de 5 ori pe zi. Există un Namaz special în prima zi a celor 2 mari sărbători islamice (Kurban și Ramazan).
Aruncăm o privire din stradă. Curtea este bine îngrijită, decorată cu flori, iar mireasma pomilor fructiferi tocmai înfloriți parcă te îmbie să stai un minut, două, și să admiri acest bătrân lăcaș de cult.
Trecem poarta și vom observa în stânga, locuința imamului, corespondentul casei parohiale; tot pe stânga este monumentul funerar al pașei.
Până să intre la rugăciune, musulmanul se spală ritualic (abdest – abluțiune) la Cișmeaua Kalaigi, aflată în fața geamiei; o găsiți coborând câteva trepte.
Obiectivul nostru principal, Geamia Gazi Ali Pașa, se ridică maiestuos în fața noastră și cu siguranță ne atrage privirile. Iată mai câteva poze:
Din păcate, geamia a fost închisă, așa că i-am făcut câteva poze prin fereastră. Am putut vedea frumoasele decorațiuni, dar și imaginea Meccăi, capitala islamului.
Pe latura dreaptă, un impozant minaret se ridică mai mult de 20 de metri deasupra solului; este locul de unde credincioșii sunt chemați la rugăciune.
Am amintit de mausoleul din incinta complexului; el adăpostește mormântul celui care a ridicat geamia, însuși Gazi Ali Pașa. O ușă din spate permite accesul în interior.
Undeva în spatele geamiei o să găsiți și câteva cruci vechi din piatră.
Cu siguranță principalul obiectiv din Babadag este Geamia Gazi Ali Pașa, dar dacă ajungeți la Babadag, nu ratați nici Muzeul de Artă Orientală din apropiere, dar și Mormântul lui Sarî Saltuk Baba Dede, faimos gânditor turc care propagă islamul în Balcani la mijlocul anilor 1200. Aveți indicatoare turistice către toate acestea.
Sper ca v-am făcut poftă de drum. Să aveți o zi minunată.
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)