În 2013 s-au împlinit 100 de ani de când marele Brâncuși a trimis în New York cinci opere. Printre ele era și faimoasa Domnișoară Pogany. În zilele noastre, Brâncuși este nu doar unul dintre cei mai apreciați sculptori din lume, dar are și două opere pe lista celor mai scumpe sculpturi vândute vreodată. Și ca lucrurile să fie bune până la capăt, la sfârșitul anului trecut a fost deschisă o nouă expoziție Brâncuși, iar printre vedete este și o Domnișoară Pogany. Apropo, ați văzut și Casa Memorială Brâncuși (Hobița)?

La prima expoziție americană la care participa sculptorul român, la The Armory Show, Brâncuși se afișa pe aceeași listă cu mulți artiști foarte valoroși. Vedeți mai jos o parte din afișul folosit la acea vreme. 200 000 de oameni au vizitat expoziția.
Un an mai târziu, Brâncuși era invitat să țină prima sa expoziție solo de sculptură (din lume), tot la New York. Ca să aveți o idee despre felul în care America l-am îmbrățișat, trebuie să știți că în timpul vieții sale, 90% dintre sculpturile lui Brâncuși au fost vândute/cumpărate în America. Însuși marele artist recunoștea la acele vremuri că fără americani, nu ar fi fost posibil să creeze operele sale.

Expoziția cu Brâncuși din New York, primăvara 1913
Expoziția cu Brâncuși din New York, primăvara 1913

Tot de la Brâncuși am rămas și cu câteva zicale ori expresii. Dintre ele, cea care îmi place cel mai mult este „La umbra marilor copaci nu crește nimic„. El se referea la faptul că a trebuit să abandoneze ucenicia cu Rodin, altfel ar fi fost mereu eclipsat de cunoscutul francez. Și bine a făcut!

Când cineva este scufundat în frumusețe, nu este nevoie de explicații (Galeriile Paul Kasmin).
Când cineva este scufundat în frumusețe, nu este nevoie de explicații (Galeriile Paul Kasmin).
Simplitatea este complexitatea rezolvată (Galeriile Paul Kasmin).
Simplitatea este complexitatea rezolvată (Galeriile Paul Kasmin).

Faimoasele galerii MoMA din New York au expuse permanent câteva dintre operele lui, dar acum vreau să vă arăt fotografii dintr-o altă galerie, de la Galeriile Paul Kasmin.

Paul Kasmin, proprietarul galeriilor cu același nume, spune într-o cuvântare: „oriunde mă uit, văd influența lui Brâncuși. Brâncuși este cel mai modern dintre sculptorii moderni„.

Expoziția aceasta nu este lipsită nici de controverse. Principalul motiv este faptul că unele dintre exponate nu sunt originalele lui Brâncuși, ci sunt reproduceri ulterioare, cu o valoare mult inferioară originalelor.

Vă las cu galeria foto:

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Digital Travel - eveniment despre turismul online și tehnologii
Digital Travel 2014 – cum să mergi mai ieftin la conferință

În câteva rânduri vreau să anunț un eveniment de turism online, marca Eventur: Digital Travel. Se va desfășura în 20...

Închide