Sinaia ascunde mai multe decât un castel Peleș și un centru istoric plin de farmec. Unul dintre locurile puțin cunoscute este chiar în gară și ne introduce într-o lume mică, foarte mică. Și o face cu sute, mii de piese cu care este construit un întreg oraș. Ajungând mai devreme la #calatorpevaleaprahovei, am avut câteva ore pentru vizite, iar acum te invit și pe tine să cunoști Expoziția de trenuri în miniatură din Sinaia.

Update, 8 mai 2016: se pare că expoziția s-a închis, nu știu detalii. Am fost vineri pe acolo și nu se vedea nimic înăuntru. Mie chiar îmi pare rău, o găseam foarte interesantă. Dacă aflu ceva în plus, revin.
Update 10 iulie 2016: Citiți și un comentariu de sub articol, o să aflați și de noua expoziție.
Update 10 iulie 2016: Se pare că expoziția s-a redeschis, a fost doar temporar închisă pentru remedierea situațiilor apărute cu ceva timp în urmă. Vă așteaptă zilnic între 10:00-18:00 cu trenulețe și mai faine, se pare!

Este italian, se numește Alberto Drera și a făcut un mini-oraș, o urbe în miniatură, oraș al cărui viață este concentrată în jurul.. trenurilor. Nu orice fel de trenuri, ci trenuri în miniatură. În gara regală din Sinaia se află expoziția cu trenuri în miniatură, o dioramă, cum ar spune un specialist. Italianul a investit 20 000 de euro pentru a realiza mai multe trenuri, zeci de oameni mari de… câțiva milimetri, animale liliputane, mașini și clădiri care completează peisajul. Iar după o vreme, cam în urmă cu patru ani, și-a donat munca pentru a fi expusă în gara singurului oraș românesc cu două gări regale.

Deși se numește expoziția de trenuri în miniatură, expoziția noastră nu cuprinde doar trenuri, ci este o reproducere a întregii vieți pe care o duc oamenii. Alberto a pus suflet și pasiune pentru a crea niște bijuterii: mașini, case, animale și clădiri care reproduc perfect realitatea.

Informații utile

  • Program:
    • Luni - Duminică: 10:00 - 18:00
  • Adresa:
    • Gara Sinaia
  • Contact:
    • 0786156200 (doamna Liliana Savu)
  • Taxe:
    • Adulți: 10 lei
    • Copii/studenți: 7 lei
    • Grupuri (per membru, 10+ membri): 5 lei
    • Fotografiat și filmat: gratis.
  • Alte informații:
    • Se pare că avem acum 2 expoziții, pe lângă aceasta, mai e una mai mică și la Brașov.

Primul lucru care se vede când intri în lumea minusculă cu trenuri este fix Gara Regală din Sinaia. Da, italianul a făcut o machetă a gării. Este de altfel și singurul lucru care are legătură cu România.

Spuneam că nu sunt doar trenuri, ci că e imortalizată întreaga viață a comunității. Într-o parte este depoul, iar un muncitor repară un tren, sudează. Și macheta noastră reproduce perfect un sudor, avem o lumină care clipește. Pe altă parte, câțiva oameni strâng fânul, altul cosește, unii se cațără pe stâncile care adăpostesc și câteva capre negre.

O persoană stă pe „tron”, o alta taie lemne.

Chiar și accidente se întâmplă în lumea imaginată de Alberto: două mașini s-au ciocnit, iar șoferii s-au luat la ceartă. Evident, cineva a sunat la urgențe și deja au sosit mașinile poliției și salvării.

Pentru unii, viața este frumoasă: de la biserică, alaiul cu nuntași se îndreaptă spre restaurant, să petreacă. Pentru alții, viața e amară: în spatele aceleași biserici, ei își înmormântează pe cineva drag.

Din când în când trece și trenul, parcă mai exact decât trec trenurile noastre la mărime naturală.

Vă provoc ca la vizita voastră să găsiți și scena interzisă minorilor, este bine ascunsă, dar evidentă ochiului adult. Cine o găsește primul? ;)

Eu nu m-am lămurit dacă expoziția este pentru copiii mici sau pentru cei mari, dar cu siguranță o vizită la expoziție te va încânta! Și în afară veți găsi și drezina cu care Ana Pauker se plimba pe calea ferată (considera că e mai sigur să meargă pe cale ferată) – se vede la ea și geamul spart în urma unui atentat. Atât mașina, cât și geamul sunt blindate.

În curând, de aici veți putea cumpăra machete de trenuri:

Se vor vinde suveniruri
Se vor vinde suveniruri

Dacă v-am făcut curioși, opriți pentru 20 de minute în gara din Sinaia și vizitați fantastica expoziție în miniatură! Drum Liber!

Zona promo:
#calatorpevaleaprahovei este un eveniment TurismMarket.com alături de Hotel Cumpatu, Escapade Adventure, Park Zamora, Cramele Halewood, Produse Tradiționale Zamora.

În final, dar nu în cele din urmă, mulțumesc F64 pentru aparatul Canon D550 cu care am putut să fac fotografiile acestea, cu toate că unele sunt făcute în condiții mai dificile (prin plexi-glass, etc.). Apreciez felul profesionist în care tratează clienții și faptul că susțin călătoria în România!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

10 gânduri despre “Expoziția de trenuri în miniatură din Sinaia

  1. Dl. Florin Arjocu, in primul rand va multumesc pentru articol si update-ul din 8.05.2016. Pentru buna informare a iubitorilor de trenulete, ma vad insa nevoit sa aduc cateva lamuriri.
    O foarte scurta istorie:
    In 2009, Jane Drera a dispus construirea dioramei in memoria tatalui ei, Alberto Drera. Diorama mare a fost realizata de Bogdan Ioan si Florin Vornicu. Cea mica a fost donata de catre Bogdan Ioan. Initial cele doua au fost in Brasov, apoi transportate in gara Sinaia. In momemtul de fata, atat locatia, cat si dioramele apartin CFR-ului.
    In perioada martie 2012 – ianuarie 2016 (adica 4 ani de zile) firma particulara a carui administrator sunt eu, Shwan Sebastian, a avut placerea si onoarea de a administra Expozitia de Trenulete Sinaia. In momentul in care contractul de inchiriere al spatiului a expirat pe 31.01.2016 „ne-am luat jucariile” (toate trenurile, colectiile de LEGO, avioanele etc. care erau proprietate personala) si am plecat . Daca v-au placut, puteti sa le revedeti la Brasov, str. Muresenilor nr. 3, unde, din 3.06.2016 am deschis o noua Expozitie, Oraselul Trenuletelor! http://www.facebook.com/ExpozitiaOraselulTrenuletelor
    Eu sunt de parere ca omul „sfinteste locul”. Corect si frumos este ca fiecare sa-si asume realizarile, cu bune si cu rele, in timpul in care „sfinteste” un anumit loc. Propunerile noastre educative sunt diferite. Frumos si folositor pentru copiii de toate varsteles ar fi ca fiecare oras sa aiba cel putin o Expozitie permanenta de trenulete!
    Inchei cu speranta ca veti trece in curand pragul Expozitiei de la Brasov si ca vom putea face impreuna lucruri creative si frumoase, asa cum am facut si la Sinaia.
    Cu stima, Shwan Sebastian (actualmente manager al Expozitiei Oraselul Trenuletelor Brasov)

    Răspunde
    • Excelent, mă bucur mult să aflu că e vizitabilă expoziția, fie la Sinaia sau altundeva. Îmi plăcea la Sinaia, era mai potrivit parcă locul, dar cred că la fel de mult o să îmi placă și pe Mureșenilor din Brașov. Dacă îmi puteți lăsa un contact telefonic direct, aș aprecia să pot actualiza articolul și să pot și eu să vă sun când sunt prin zonă, singur sau cu turiști – dacă nu vreți să fie public, îl puteți trimite la email florin@drumliber.ro. Mulțumesc, Florin.

      Răspunde
  2. Veste buna pentru cei interesati de Expozitia de Trenulete din Sinaia! Incepand cu 19 mai a.c., Expozitia s-a redeschis in aceeasi locatie in care functioneaza din septembrie 2009, adica in frumoasa Gara Regala din Sinaia. Zilnic , intre orele 10:00-18:00, fara limita de timp pentru vizitare, fara taxa foto (ar fi culmea, tinand cont cata promovare ne fac pozele vizitatorilor!), platind un pret de 10 lei/adulti, 7 lei/copii, 5 lei/grup, cu un spatiu generos pentru locul de joaca al copiilor, cafenea si terasa pe peron, va asteptam intr-o atmosfera de candoare si buna dispozitie, astfel incat sa va amintiti cu drag de noi si sa reveniti ori de cate ori treceti prin Sinaia.

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.