La 20 de kilometri nord de București am descoperit un parc de aventuri care poate umple cu succes ziua oricărui doritor de puțină adrenalină. Se cheamă EdenLand și are tot ce îi trebuie pentru a avea succes: o pădure mare, multe trasee prin copaci, trasee pentru toate puterile, siguranță, oameni care te pot ajuta la fiecare pas.
Pe scurt, ce oferă Edenland:
- 11 trasee în copaci (pentru diverse vârste (de fapt înălțimi), cu grade diferite de dificultate)
- Linia Vietii, cu Zaza – probabil cea mai performantă metodă de siguranță existentă la această oră.
- Poți dormi în copaci. Parcul are câteva căsuțe în copaci în care te poți caza, la înălțime, dar nu în glumă, ci la propriu.
- Eden Jump – vă zic mai jos :)
- Biciclete, ping-pong, tir cu arcul, aisoft – dacă nu vrei să intri pe trasee, ai alte activități plăcute.
- Teren de joacă pentru copii.
- Teren de paintball.
- Magazin din care vă puteți lua ceva de mâncare și de băut.
- Voie bună și adrenalină.
Iată cum arată parcul:
Până să vă spun mai multe despre circuite, iată câteva fotografii de la alte activități pe care le puteți desfășura în parc.
De ce am zis siguranță?
Pentru că este singurul parc de aventuri din România care folosește tehnologia numită „Zaza„. Ce înseamnă asta? Un om intrat pe traseu va fi permanent asigurat, fără a se putea „desface” înainte de a termina traseul. Chiar nu ai cum, oricât ai vrea. Ești un mic „prizonier”, dacă mi se permite să spun așa. Desigur, în caz de nevoie, un supraveghetor poate deschide echipamentul și vă va coborî. Dezavantajul este timpul de deplasare: dacă ești mai rapid ca cel din fața ta, nu ai nicio posibilitate să îl depășești, așa că vei sta la coadă în timpul parcurgerii traseului.
Tehnologia Zaza am aflat că există deja în peste 150 de parcuri din Europa. Detalii găsiți pe site-ul lor.
Cum am trăit eu experiența EdenLand?
Recunosc că m-am dus acolo foarte curios. Nu am știut la ce să mă aștept, știți și voi cum sunt broșurile de prezentare: totul e roz, doar superlativ. Întâmplarea face să nu pot spune prea multe lucruri negative, asta nu fiindcă mă cenzurez, ci fiindcă nu prea le-am găsit. Parcul e mare, îngrijit, personalul e atent, echipamentele sunt de calitate.
Am fost foarte curios și apropo de ce înseamnă Zaza. M-am convins că într-adevăr nu ai cum să cazi de pe traseu. E imposibil, nu îl poți scoate de pe cablu decât la capeții traseului. Am găsit totuși un posibil impediment pentru cei foarte experiementați: vor sta mult după cei care se deplasează mai încet în cadrul traseelor. Soluția? Cei care știți că sunteți buni, mergeți doar pe traseele mai grele. Iar dacă intrați ca și mine, pe traseul negru (Gorila), o să vedeți că lucrurile se complică puțin :) Eu aproape l-am terminat, dar m-am poticnit la cel mai greu joc, cel cu discuri și unul dintre băieții de la EdenLand m-a coborât în rapel :D
Ce e mai tare și mai tare în parc?
Nu vă voi spune de traseul negru și super-negru, cele mai grele pe care le veți găsi în parc. Nu vă voi spune de traseele pentru prichindei cu o mulțime de tiroliene și pe care am văzut tăticii supraveghindu-și puii. Punctul culminant în parc este săritura în gol, cea numită Eden Jump.
Imaginați-vă o săritură în gol. Dar una în care sunteți asigurați, nu una nebunească. Oricât de asigurat știam că sunt, să sar în gol nu mi-a fost chiar ușor, iar încurajările au fost aproape inutile. Știam că nu se va întâmpla nimic, dar chiar și așa am stat câteva minute bune pe marginea platformei. Morcovul creștea pe măsură ce mă apropiam de margine. După o vreme am zis să mă arunc și bine am făcut. Prin vene curgea adrenalină pură, iar responsabilă era acea căderea lină, dar și pendularea care i-a urmat.
Am sărit greu prima dată, a doua oară m-aș fi aruncat în 5 secunde, fără ezitare. Chiar așa voi face data viitoare când merg în parc.
Care e „riscul”, dacă îi pot spune așa? Dezavantajul unui joc așa intens ca Eden Jump este că după ce îl încercați, veți fi greu de mulțumit de celelalte jocuri. Dar e un „risc” pe care vi-l recomand cu toată căldura!
Cum ajungeți acolo?
Detalii foarte bune găsiți pe site-ul parcului, aici. Pe scurt, vă mai spun și eu:
Varianta A, dacă aveți mașină: în acest caz, lucrurile sunt simple; urmați drumul de Balotești, continuați pe drumul spre spitalul SRI și la un moment dat faceți stânga pe strada Cantonului.
Varianta B, dacă nu aveți mașină propriei: în afara sezonului de vară ajungeți cu orice microbuz care merge la Balotești, dar veți merge și pe jos o bucată din drum. În timpul sezonului de vară, Eden Land pune la dispoziția clienților un microbuz care circulă în weekend de la Piața Presei Libere și tot acolo vă și aduce.
Zona promo:
1) Mulțumesc conducerii și personalului de la Parcul EdenLand pentru profesionalismul de care au dat dovadă, m-am simțit foarte bine.2) Fotografiile le-am făcut cu un bun aparat Canon D100 de la F64 cu un rapid obiectiv Sigma 70-200mm.
Am convingerea că EdenLand este o alegere foarte bună pentru toți bucureștenii, motiv pentru care am povestit în vară și în rubrica mea de la Radio România Actualități, iar acum reușesc să și public acest articol. Cu siguranță vă va plăcea și numărul 45 a revistei Transilvania Business; colega de aventură Alice Valeria Micu a inclus în acel număr și câteva cifre despre ce înseamnă această investiție de la Balotești – vă dau un indiciu: tehnologia Zaza a crescut investiția cu aproximativ 30 000 de euro.
Eu sper că v-am convins să vă alimentați cu puțină adrenalină, caz în care EdenLand este cu siguranță o alegere foarte bună!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Desigur citesc cu o mică invidie, dar nici zona de aventuri de lângă Parcul dendrologic din Alba Iulia nu este mai prejos !
E parc de aventuri și acolo? Nu de alta, dar îmi propun să le văd și încerc pe toate cele care merită atenție :)
Atunci iti recomand si Extreme Park Cernica http://www.extremepark.ro/
Cum tot e aproape, o să fac o vizită și acolo cândva în viitorul apropiat :) Mulțumesc.
(17.07.16)
Ieri dimineaţă (16.07.16) în jurul orei 11, m-am prezentat la in trarea în parcul de distracţii Edenland din Baloteşti – Ilfov. Eram însoţit de soţie, ginere şi cei doi nepoţi sub 10 ani.
La poartă se aflau doi paznici care, văzând sticlele de apă din mâna copiilor, au spus că nu este voie – şi că, în general, nu este voie înăuntru cu niciun produs consumabil, DEOARECE AU DE TOATE LA VÂNZARE.
Aşadar, ne obligau prin abuz să cumpărăm de la ei, la preţ aproape triplu (o sticlă mică de apă plată costa 5 lei !). Eu şi soţia suntem vegetarieni vegani – ce ne-ar fi putut oferi restaurantul lor ? Deoarece, am spus, nu ni se permitea să avem niciun fel de mâncare, erau gata să ne caute prin rucsac… Nepoţii mei nu mănâncă orice, au un regim. Ce ne putea oferi această firmă „de distracţii” ??
Dacă vi se pare că cele scrise nu reprezintă o chestiune de etică deformată a comerţului şi de comportament sfidător la adresa clientului (obligat, la plânsetele copiilor, să intre totuşi şi, implicit, să le facă vânzare) – atunci ignoraţi această reclamaţie.
Cu stimă,
Daniel Bărbulescu (tel. 0745945336)
P.S. Vă daţi seama că n-am ce „document probatoiu” să ataşez.
Ca idee generală, în casa omului fiecare își poate stabili propriile reguli; cum ar fi ca la restaurant să vină oamenii cu mâncare de acasă? :)
Eu unul vă sfătuiesc să contactați pe cei de la Edenland, cum ați simțit excesivă (poate chiar agresivă) atitudinea paznicului, ei merită să știe asta.
Domnul Florin, imi pare rau, dar parcul in speta nu este nici restaurant, nici bar, nici discoteca. In primul rand de la intrare ti se verifica rucsacul/geanta ca nu cumva sa intri cu apa/mancare la tine si sa le faci lor „paguba”. Hai, ca mancare/bauturi ok.. inteleg.. tre sa faca si ei bani din ceva.. dar APA?!? Apa e cel mai de baza element al vietii! Cum sa ti se interzica sa ai APA?? Va spun eu cum: daca o vinzi cu 5 lei juma de litru, la fiecare persoana poti sa iei extra 20 de lei.. ca na, transpiri prin copaci.. ti se face sete.
In concluzie: o politica hapsana si lipsita de omenie bazata doar pe setea de bani, care din pct meu de vedere ar trebui sa fie ILEGALA. E ditamai padurea. Nu poti sa obligi oamenii sa-ti stea la coada si 15 min pt o sticla de apa pt ca nu le dai voi sa intre cu ea!
Extra:
– daca dai hamul copilului jos, ca poate vrea la locul de joaca intre trasee, sanatate! Bilet nou! Nici nu se anunta la dezechipare ca nu poti sa i-l mai pui dupa. Doar te intreaba: „sunteti siguri?” :))
– am vazut oameni care mancau/beau chestii de acasa (termosuri, sandwich-uri etc) si nu i-a mai intrebat nimeni nimic – deci aveti sanse sa „strecurati” mancare/bautura in incinta :))
– preturi f mari la orice: ex 5 lei apa de jumate, 45 lei o masa pt un adult, 9 lei o clatita..
Dau doua stele pt traseele care sunt ok facute si cativa angajati draguti. Dar ii numeri pe degete pe aia.
OK pt un ONE TIME experience, daca stii de la inceput ce te asteapta :P
PS: o sa vedeti zeci de sticle de apa lasate la intrare.. pufuleti, si diverse altele. Probabil ca le tin acolo si in semn de intimidare. Trist!
Doar ca să fiu sigur că nu se înțelege altfel, nu sunt avocatul nimănui. Ideea este că fiecare proprietar are dreptul să facă propriile reguli în „casa” lui. Așa cum un restaurant nu vă permite să veniți de acasă cu mâncare, așa și ei încearcă să rotunjească cifra de afaceri și din servicii conexe, sutele respective de mii de euro și costisitoarea întreținere presupun că nu sunt ușor de suportat. Ați încercat să mergeți la Terme București cu mâncare/băuturi de acasă? Există în interior terasă și restaurant, nu cred că ar fi fericiți ca cei care vin la baie să facă picnic la ei; e o afacere, nu o binefacere. Ca idee, stăm ca nație mai prost la capitolul disciplină, dacă se permite a fi luat un deget, avem tendința să luăm toată mâna; vedeți dezordinea aceasta peste tot, de la mașinile care blochează trotuarul sau tramvaiul, până la accidentele făcute din cauza nedisciplinaților din trafic. Apropo de prețul apei, nu mă pot pronunța, dar pare a fi preț de restaurant/bar. Asta desigur, nu scuză lipsa de profesionalism sau omenie de care spuneți, dar pentru asta vă sfătuiesc să le scrieți direct celor de la parc, poate factorii de răspundere nu cunosc aceste aspecte. Vă doresc doar vizite plăcute!
E super parcul daca nu te ar obosi cei de la paza „Parcati intre cele 2 dreptunghiuri” „Nu aveti voie cu apa si mancare de afara” niste idioti cei de la paza streseaza lumea cu astfel de reguli….
Scrieți vă rog și conducerii, e păcat să nu știe și ei.
Buna! Încerc să expun cazul unui tanar de 29 de ani, fost instructor-salavator într-un parc de aventură. Acum un an, după ce a ajutat un grup de copii să coboare de pe un traseu de la înălțime, carabiniera lui s-a deschis și a căzut în gol de la 12m. De atunci e tetraplegic și încercăm să strângem donații ca să poată primi mai departe îngrijirile medicale de care are nevoie. Puteti sa aflati mai multe pe http://www.sansapentrueduard.ro