Drumul meu spre Rânca la sfârșit de toamnă

Sfârșitul toamnei ar putea fi în poze, dar țînâd cont că era 28 noiembrie cred că era iarnă. Calendaristică, fiindcă natura încă se bucura de căldură. Iată câteva poze din drumeția de o zi de la Peștera Muierilor până sus la Rânca, prin păduri și cărări de munte.

Traseul este marcat cu un triunghi albastru cu contur alb și durează cam 5 ore. Pe drum vei găsi aproape de releul de televiziune 2 surse de apă, cam dupa 3.5-4 ore de mers. Este o probă de rezistență petru cei fără antrenament, dar nu ridică dificultăți deosebite, este un drum pe cărare ce trece câteva dealuri. Simplu, nu? :D

Rânca este o viitoare stațiune motană din Gorj, la sud de Parâng, cu legătură directă spre Novaci (18 km) – Târgu Jiu sau Vâlcea. Drumul este asfaltat până sus și va fi complet refăcut până în cealaltă parte a Carpaților, la Sebeș. Acest drum se numește Transalpina. O pârtie de ski va aștepta turiștii și zecile (poate chiar sute) de vile, pensiuni, restaurante sigur pot oferi locuri de cazare și o masă caldă oricui dorește.

Vă invit și pe voi pe același traseu, fie la fața locului, fie prin vizionarea imaginilor.

Album fotoClick aici sau pe imaginea din stânga să vedeți albumul cu poze din prima parte a călătoriei.


Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

8 comentarii

 1. Buna, eu chiar am stat 9 luni la Rînca si pot sa-ti spun ca si acum visez la peisajele superbe pe care le-am inregistrat in memorie, in timp ce faceam de garda la unitatea militara din zona. Superb si, vai, ce mînatărci, zmeura si afine mancam. Au cam stricat cu pensiunile alea gigant.

  1. @Filon Aurel Când am mers prima dată la Rânca mă așteptam să găsesc câteva cabane. Surpriza a fost că acele câteva cabane erau de fapt o ditamai stațiunea cu sute de pensiuni și case, un mic orășel la munte.

   Ai traversat munții Parâng, până jos în cealaltă parte, la Sebeș? (Drumul se numește neoficial Transalpina.)

 2. Da, am facut si drumul ala spre Papusa (asa se numeste virful). M-am si ratacit cu doi prieteni jos pe Galbena, abia-abia am regasit drumul, totul e ca la inceputul lumii. Stiai ca apa potabila pentru Tirgu-jiu vine din acesti munti?

  1. @Liana
   Sigur ca e accesibil, trebuie doar sa iti alegi ruta pe care vrei sa mergi. De exemplu pe partea de sud a Carpatilor, noi am urcat de fiecare data de la Pestera Muierilor (Baia de Fier), dar sunt si alte variante. Daca te intereseaza, iti pot trimite o harta scanata cu Parangul. O sa public mai in vara si ruta cu coordonate GPS cu drumul spre Ranca, pornind de la Pestera Muierilor.

 3. Pingback: Ranca – statiunea, partiile, muntii |
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
1 Decembrie, La mulți ani România!

De 1 Decembrie aș fi vrut sa fiu la Alba Iulia, așa cum se întâmpla acum 2 ani. De atunci...

Închide