În urmă cu mai mulți ani, un compozitor irlandez pregătea, în paralel cu piesa pentru Festivalul de Teatru de la Sibiu, un spectacol numit Vocile din Cimitirul Vesel. Un alt compatriot de-al lui, pe nume Peter Hurley, a auzit atunci de Cimitirul Vesel și după ce a vizitat locurile, s-a îndrăgostit de Maramureș. Dar nu așa, oricum, ci până peste cap. Asta l-a determinat să arate și altora frumusețile vieții și obiceiurilor din Maramureș. Cum? De 6 ani organizează Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, un festival la care vă invit în continuare.


Concert la Drumul Lung spre Cimitirul Vesel 2014
Concert la Drumul Lung spre Cimitirul Vesel 2014

Alaltăieri am vorbit cu acest fantastic irlandez numit Peter Damian Hurley. Vorbește bine româna, nu de alta, dar stă la noi de vreo 22 de ani. În jumătatea de oră cât am povestit, m-a convins că cineva i-a greșit buletinul. Acolo nu trebuia să scrie Peter Hurley, ci Petrică a lu’ Hurleiu din Săpânța. Nu de alta, dar iubește Maramureșul mai mult decât mulți dintre noi.

Peter a reușit să organizeze deja 6 ediții ale unui festival simbolic denumit Drumul Lung spre Cimitirul Vesel.

Ce se întâmplă la acest festival? Călătorul, turistul sau curiosul iubitor de cultură poate lua contact direct cu viața satului. Cu oamenii valoroși, frumoși din satul maramureșean. Cu obiceiurile, portul, cântecul și dansul lor. Cu viața reală, simplă și plină de farmec a Maramureșului. Cu satul viu.

Să vă zic încă una bună: dacă anul trecut festivalul a ținut 2 zile, acum are 8 zile captivante. Începe pe 14 august și se încheie pe 21. Sunt 8 zile cu zeci de evenimente desfășurate în toate cele 63 de sate ale Maramureșului istoric.
Da, ați auzit bine. În 63 de sate. În perioada 14-21 august 2016, oriunde ați fi, nu sunteți departe de 4-5 micro-evenimente unde găsiți oamenii veritabili ai satului.

Veți găsi ateliere de cioplit lemnul, de tors lâna sau de țesut, de cântat la diverse instrumente, de făcut cruci albastre ca în Cimitirul Vesel cu Dumitru Pop Tincu, urmașul celebrului Stan Ion Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel.

În serile de serile de 17, 18, 19 și 20 august veți avea parte de patru concerte într-un spațiu descris de Peter ca poate cel mai frumos loc din Maramureș, o poiană de deasupra de satul Bârsana (Bradova). Concertele sunt:

  1. 17 august (miercuri): Nicu Covaci
  2. 18 august (joi): Mircea Florian și DJ Vasile în deschidere
  3. 19 august (vineri): Grupul Iza
  4. 20 august (sâmbătă): Grigore Leșe

Iată cum arată concertele de la Drumul Lung spre Cimitirul Vesel:

O zi, cea de încheiere (21 august 2016), este specială: se închide traficul în jurul Cimitirului Vesel pentru a găzdui pe străduțe toate satele Maramureșului. Va fi o hartă cu toate satele punctate și veți putea face o plimbare în tot Maramureșul într-o singură zi. :)

E important să le facem acum lucrurile acestea, când încă avem această generație autentică. În fiecare an se duce câte unul.

Pe lângă lista pomenită, o altă premieră este și prima ediție a Școlii de vară Moș Pupăză, în onoarea lui Petru Godja, supranumit „Moș Pupăză”. El făcea Cheia Dracului, acel joc isteț de care v-am povestit la sfârșitul iernii, la puțin timp după ce a plecat în lumea celor drepți. Moș Pupăză era din Valea Stejarului, iar evenimentul dedicat lui se ține tot acolo, în Valea Stejarului. Organizatorii au încercat să ne ajute cu spații de cazare la localnici sau pensiuni la prețuri bune, aruncați o privire pe site-ul evenimentului (drumullung.ro). Activitățile încep cu ceremonie de deschidere, duminică 14 august, în Valea Stejarului; va ține până sâmbătă 20 după-amiază. Cum ziceam, vizitatorii pot aprofunda satul tradițional, autentic, viu, cu activități agroturistice, meșteșuguri, muzică și dans.

În 2015, festivalul a fost închinat conceptul satului tradițional autentic, cu un fus mare autentic cioplit de Petru Godja (Moș Pupăză), tot evenimentul a fost în jurul fusului uriaș, simbol al dragostei (citiți povestea fusului cu țurgalău, aici), iar satele și meșteșugurile înconjurau fusul.

Petrică a lu’ Hurleiu, Peter Hurley, încă lucrează cu echipa și localnicii să pună la punct detaliile festivalului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel. Vor face o hartă a comorilor vii, hartă care vine cu agenda festivalului. Nu mai e mult până pe întâi august când va fi lansată. Urmăriți site-ul drumullung.ro și pagina de Facebook.

Peter zice că ultima data când solstițiul de vară s-a sincronizat cu luna plină a fost prin anii 1960. Ei bine, va fi din nou peste 3 săptămâni. Această potrivire a contribuit la sloganul de care se vor folosi: „Vara Iubirii”. Așadar, dacă nu v-a fost clar încă, vă spun că Vara asta vă îndrăgostiți în sau de Maramureș, după preferințe.



Din discuții, vă mai împărtășesc:

E foarte încurajat de primirea în toate satele în care a mers. De câteva luni pregătește terenul: a discutat cu prefectura, cu Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică, cu inspectoratul școlar. În ultimele 3 săptămâni au bătut terenul și au vorbit cu oamenii din sate, să stabilească ce să se facă acolo. Peste tot se face ceva. E pe de-o parte un moment unic să coordoneze un eveniment cultural așa mare, dar e un efort pentru comunitățile locale. În săptămâna respectivă, oriunde ai fi, găsești câteva mici evenimente cu oameni veritabili. Mesajul și provocarea este ca efortul uriaș să fie mediatizat pe măsura implicării. E important să le facem acum lucrurile acestea, când încă avem această generație autentică. În fiecare an se duce câte unul.


Va fi o răsplată uriașă sufletească atât pentru fiecare vizitator, cât și pentru cei care dăruiesc un pic din timpul lor fără o pretenție financiară.


Ce a observat Peter până acum, când vine vorba de turism în Maramureș? Sunt 3 stâlpi ai turismului în Maramureș: Mocănița, Mănăstirea Bârsana, Cimitirul Vesel. Fiecare are 100 000-150 000 de vizitatori anual, dar media per vizită de exemplu la Cimitirul Vesel e de 45 de minute. În 45 de minute nu poți înțelege conceptul de Sat Viu. Sunt zeci de sate, majoritatea necunoscute, dar fiecare are câte ceva deosebit de oferit.

El percepe că localnicii au început o recalibrare, o reașezare, o reevaluare a lucrurilor autentice. Lupta e lungă și dificilă, dar simte efectele. Îmi dă și un exemplu cunoscut de el: într-un sat ca Poienile Izei un meșter în lemn simte la ce face el că se construiesc mai multe porți de lemn, sau că se pune mai multă șindrilă pe case, biserici sau pensiuni. Semnele acestea sunt foarte bune și necesare. Și reîntoarcerea la tradiții nu e doar în rândul localnicilor, ci și în rândul orășenilor. Și eu pot confirma, la o vizită în 2013 am fost dezamăgit de transformarea Maramureșului, iar îl ultimii ani am revăzut că apar din nou porțile de lemn, văd din nou port popular apreciat și purtat.


Problema cea mare este demografia, fiindcă abandonarea satului este puternică. Tinerii pleacă și nu mai revin: nu există o soluție economică în sat, iar prin festivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel vor să construiască o punte între economia locală și consumatorul urban. Primul pas este chiar o vizitare.


La întrebarea „ce plănuiți pentru la anul?”, am aflat data pe care e bine să o treceți în calendar: 14-20 august 2017.
„La anul deja e stabilită perioada, visăm să mergem mai departe cu acest concept al festivalului satelor, să fie și mai bogat. Vrem să susținem și alte județe care vor să facă ceva asemănător”.


Î: Cum a fost colaborarea cu Shaun Davey, compozitorul care a creat Vocile din Cimitirul Vesel?
R (Peter): Shaun a fost de două ori în la Săpânța, în 2010 și 2014. Dar până acolo, începutul a fost așa: Shaun a văzut un reportaj despre Cimitirul Vesel la televizor în Irlanda, a cercetat și apoi a venit în România pentru a lucra la o piesă de teatru la Sibiu; în paralel a scris acest concept numit Vocile din Cimitirul Vesel, pe care eu am auzit-o pusă în scenă în 2009; așa a venit ideea unui concert la Săpânța. După lucrarea lui, Peter a mers la Săpânța, apoi a venit și Shaun să susțină concertul la Săpânța.


Informații utile

  • Program:
    • 14 august - 21 august 2016
  • Adresa:
    • Drumul Lung spre Cimitirul Vesel
  • Taxe:
    • În general gratuit (studiați site-ul festivalului)
  • Alte informații:
    • Informații și rezervări:
    • În limba romană: Delia Pop - ddeliapop@yahoo.com; tel: +40.745.226.922
    • În engleză: Peter Hurley - peterhurley68@gmail.com; tel: +40.766.311.353
    • Credite foto: toate pozele sunt din surse oficiale.

Câteva lucruri despre Peter Hurley:
Stă în România de 22 de ani, a avut 26 de ani când am emigrat în România.
Î: „Cum ați ajuns aici?” R: „Cu un Tupolev, cu 50 de lire”. Chiar are umor :)

Ce a învățat de la Maramureș? În Maramureș lucrurile au timpul lor, nu le poți grăbi. Suntem preocupați de propria persoană, gândim că trebuie să facem ceva la un timp anume, dar în Maramureș lucrurile au calea lor. Poți să întârzii și o săptămână, înseamnă că atunci trebuie să se întâmple.
(Engleză: „We’re all so egotistical in our lives, everything revolves about us/me. In Maramureș I discovered something: you can’t rush Maramureș. You might think you can, you might think you might need to be somewhere at a specific time, but Maramureș has it’s own way. You get there at the exact time you had to, even if it is a week later”).


Așadar, o recapitulare. Festivalul are 4 componente:
1. Școala de vară Moș Pupăză
2. Festivalul Satelor; fiecare sat din Țara Maramureșului face un micro eveniment la ei acasă. Ce înseamnă asta? O întâlnire cu oameni autentici, poate fi un obicei, muzică, dans, o ieșire la stână, până la un obicei religios, e chiar și o nuntă.
3. Concertele sus pe Bradova (17-20 august).
4. Reuniunea satelor la Săpânța – duminică 21 august. E evenimentul final al săptămânii.

La final, vă mai zic un lucru. Mult mi-a plăcut cum s-a referit Peter la casa lui. Zicea el, alaltăieri: „Stau în București încă, dar anul acesta vreau să fac schimbare de buletin. Noua adresă va fi în Maramureș. Eu știu asta, dar Maramureșul nu știe încă„.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

2 gânduri despre “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel: Maramureșul într-un festival

  1. Superb! Multumim pentru informatie! Avem deja vacanta programata in perioada aceea in alta zona dar sunt convins ca evenimentul va mai avea loc si anul viitor cand il vom pune pe lista noastra. Cele bune!

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.