Pentru un străin care pleacă acasă sau un român care pleacă în străinătate cu avionul, nu e loc mai bun pentru a lua cadouri autentice decât un magazin specializat aflat în cadrul aeroportului. Întâmplarea face ca în mai multe aeroporturi din România să existe magazinele de suveniruri Art & Craft. La invitația lor, le-am făcut o vizită și vă îndemn acum să le călcați pragul sau măcar să le vizitați site-ul, mai ales că îl relansează la începutul săptămânii viitoare.
În trecut v-am mai povestit despre un colț cu suveniruri de poveste din Sighișoara, dar astăzi am o propunere pentru momentul când folosiți avionul și vreți să aveți de unde alege un suvenir de calitate, fără a-l căra prin trenuri, autobuze sau taxiuri. Dincolo de zona de securitate a aeroportului Otopeni am ajuns și eu, asta după ce am obținut o permisiune specială (deh, nu zburam nicăieri așa că nu am avut bilet de avion) așa că vă raportez de la fața locului. Magazinul de care vă povestesc este în cale și e în zona dinspre porțile de îmbarcare. Art&Craft se numește și a fost înființat în urmă cu 13 ani iar de un an și jumătate are și magazin online. La ei veți găsi o mulțime de cadouri, tocmai bune unui călător care nu merge cu mâna goală în vizită (sau acasă).
Îi putem face o vizită și online, fiindcă ei livrează la domiciliu toate produsele din portofoliu. Săptămâna viitoare își vor lansa noul site, așa că vizita online va fi cu siguranță modernă și mai plăcută.
-
Magazinul din aeroportul Otopeni are trei secțiuni principale:
- Produse culinare și delicatese tradiționale
- Artă tradițională (artă populară)
- Suveniruri imprimate clasice (produse de retail art&craft).
Eu am fost chiar înainte să își reorganizeze colecțiile pe tematici. E de știut și că ei primesc permanent produse noi, așa că s-ar putea să găsiți mereu câte ceva nou. Pentru asta au o echipă de artiști care concep sau îmbunătățesc produsele existente.
Produsele de artă populară sunt făcute în parteneriat cu producători locali din întreaga țară, meșteri populari care duc înainte tradițiile. Sincer, singura metodă realistă pentru a păstra tradițiile este să devină o sursă de venit pentru sătenii care le practică, altfel o să le pierdem. Împreună cu acești artiști populari, cei de la Art & Craft au realizat și câteva filme. Vă arăt pe unul dintre ele, iar pe televizoarele din incintă ar trebui să ruleze toate filmele realizate de echipa magazinului.
Ca să nu lungesc vorba, hai să vedem câteva dintre suvenirurile pe care le veți găsi în aeroporturile internaționale din România.
1. Produse culinare și delicatese tradiționale. Pe lângă produse cu branduri locale (Kandia Regal – Peleș Castle&co., dulcețuri naturale, etc.), veți putea degusta și oferi dulciuri din două game proprii: Vlăduț (urmașul legendarului Conte Dracula) și Via Delice. Fiecare gamă are mai multe produse, după gust și preferințe.
2. Produse de artă populară tradițională. Aici oferta e foarte variată, de la ceramică de Corund, Satu Mare sau Horezu cu al său celebru Cocoș de Horezu, până la ii din diverse regiuni, brâuri sau obiecte din lemn sculptat, icoane pe sticlă, ouă încondeiate, etc.
3. Cadouri imprimate. Dacă sunteți în căutare de brelocuri cu România sau București, de căni cu Peleș sau Casa Poporului (Palatul Parlamentului), tricouri cu vampiri, globuri cu zăpadă și multe alte produse, cel mai probabil veți găsi că vă place la Art&Craft. E de menționat și gama Bloody Famous care se înnoiește, ultima sosită fiind cană Bloody Famous, globul fiind și el pe vine.
Acum știți de unde să vă luați suveniruri când zburați spre alte țări. Drum liber și zbor lin!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Mai nou in aeroporturile din Romania se poate gasi orice.
Oricum ideea cu suverinurire este excelenta si pentru straini!
Chiar daca a trecut ceva timp de la publicarea articolului, acum am ajuns aici din intamplare… si as vrea sa completez ceea ce ai spus mai sus referiotr la fapul ca traditiile se pot pastra doar daca acestea devin o sursa de venit pentru satenii care le practica … insa, cred ca deja si aceste lucruri au inceput sa se industrializeze si sa se fabrice in masa din pacate ..
Sigur că este un risc valabil, în același timp, imposibil de evitat. La Viscri, prin MET, încearcă să țină cumva sub control lucrurile. Dar nu știu cum e mai bine până la urmă, dacă nu pot trăi din ele, dispar sigur, dacă pot trăi, poate că fac ca pe un job.. Dar să ne gândim pe vremuri, oare nu erau majoritatea, tot un job?
Sigur ca si inainte era tot ca un job dar erau mult mai apreciate si mai cautate. In zilele noastre un suvenir adus acasa este mai mult de forma nu si apreciat.