Ce e un hostel? Este o unitate de cazare prietenoasă, în care de obicei sunt mai multe paturi în cameră, nu doar unul sau două ca la hotel ori pensiune. De câțiva ani, hostelurile de foarte bună calitate încep să prindă contur în România. Deseori, managerii de hostel sunt turiști pasionați, călători deschisi spre noi orizonturi culturale și sociale care doresc să ofere o experiență foarte plăcută, caldă, celor care le trec pragul. Împreună cu Dorin Țăranu de la Totul despre Hostel vă invit să descoperim câteva dintre avantajele acestui mod de cazare și câteva dintre cele care ies în evidență.

Lumea nu prea știe ce sunt hostelurile, iar acest lucru trebuie remediat. Atmosfera, dar și faptul că plătind mai puțin pe cazare îți permiți să călătorești mai mult, contează în egală măsură. De exemplu, în urmă cu mai mulți ani, am stat în Praga într-un hostel și plăteam doar 7 euro / noapte, într-o cameră cu 3 paturi, alături de alți doi prieteni cu care plecasem la drum.

În urmă cu vreun an de zile, la o interesantă conferință despre turism și marketing, Hostel Costel din Timișoara era dat ca exemplu. El e „hostelul cu mustață„. Atunci m-am hotărât să îl văd mai de aproape și să fac acest articol :)

Deși hostelurile sunt considerate a fi „hoteluri pentru tineri” eu aș spune că această definiție este improprie; nu contează ce vârstă ai pentru a te caza într-o astfel de unitate; deși majoritatea celor care le folosesc sunt tineri, eu am văzut călători de absolut toate vârstele în hosteluri, iar majoritatea acestora sunt străini. Important e să ai sufletul tânăr și să fii însetat de noi experiențe interesate.

Ah, și să nu aveti idei preconcepute despre calitate – nivelul hostelurilor serioase din țară este același ca și al celor din afară, poate chiar peste, în unele cazuri.


Mă simt obligat să vă spun și trei dezavantaje ale hostelului: dacă țineți foarte mult la intimitate, e mai bine să căutați cazare în altă parte; apoi, se poate să prindeți pe cineva care sforărie în cameră, sau, cine știe, poate găsiți călători nocturni care aprind lumina neținând cont de cei care dorm. Se întâmplă uneori. Fiind cazare în camere cu mai multe paturi, evident, contează gradul de bun simț al colegilor de cameră.

Evitați și pe cei câțiva neaveniți pe listele românești cu hosteluri: câteva pensiuni sau hoteluri de 1 stea sau 2 stele abuzează de numele de hostel pentru a atrage mai multi turiști.

Când e bine să mergeți în hostel? Ele sunt ideale atunci când organizați o excursie cu prietenii și vreți să stați împreună, dar și când alegeți să călătoriți singuri și nu vreți să stați precum cucul, singuri într-o camera de hotel ori pensiune, ci vă doriți să socializați, să cunoașteți călători români sau din alte țări.

În engleză i-am zice „Sharing and caring” acestui fenomen întâlnit în hosteluri. Călătorul este un bun coleg cu toți cei care împart acel spațiu de cazare. Cu toții au la dispoziție bucătăria, spațiile comune de distracție, spațiile sanitare, uneori există curte cu grătar și alte facilități. Am găsit hosteluri cu camere tematice, am găsit și gazde atât de primitoare încât nu ai mai pleca de acolo. Uneori puteți avea parte chiar și de mini-concerte.

Să vă dau și câteva exemple concrete. Mi-au rămas în minte Hostel Costel din Timișoara, unde am povestit, seara, la un grătar, cu alți călători din Europa, Hostel Pura Vida din Vama Veche cu ale sale hamacuri puse în jurul barului, Little Bucharest Old Town Hostel unde te poți caza vis-a-vis de Banca Națională a României, adică fix în centrul capitalei, cu foarte puțini bani. Mult mi-a plăcut și camera de evadare (Escape Room) de la X-Hostel din București, o nouă metodă de distracție.

Nu am spus prea multe despre preț, acesta e clar mai mic decât în alte locuri de cazare, dar noi am spune că cel mai important lucru într-un hostel este atmosfera prietenească.

Majoritatea hostelurilor din Romania pun accentul pe relaxarea turistului. Te vei simți ca acasă, ca între prieteni. Încep să apară și alte feluri de hosteluri: deocamdată avem unul singur care pune accentul strict pe distracție, în acesta veți da din chef în chef.

Iată o scurtă galerie cu poze de la tânărul The Spot Cosy Hostel din Cluj-Napoca, Retro Hostel Cluj-Napoca (unul dintre primele hosteluri din România), Burg Hostel din Sighișoara (ei au un proiect social ce implică școlile de arte și meserii în tainele HoReCa), Hostelul cu mustață – Hostel Costel din Timișoara:

Dacă doriți să aflați mai multe despre hosteluri, vă recomand site-ul Totul despre Hostel; pe el găsiți pe cele mai bune hosteluri din România și dacă doriți să vă cazați într-unul din lumea largă, vă recomand să le căutați pe site-uri internaționale precum Hostelworld, Hostelbookers si HostelsClub.


Voi ce experiențe ați avut la hostel? Și unde?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.