Astăzi vreau să vă invit la mare, dar nu oriunde și oricum, ci la o ieșire cu velierul pe Marea Neagră. Eu tocmai am revenit dintr-o plimbare cu cel mai mare velier civil de pe litoralul românesc, goeleta Adornate și vreau să vă prezint această activitate inedită de care puteți avea parte pe litoralul Mării Negre.

Este primul episod din campania #litoralulmeu (descrierea, aici).

Ambarcațiunile „cu pânze” (vele) sunt de mai multe tipuri. Unele au vele triunghiulare, dreptunghiulare sau de alte forme, au unul sau mai multe catarge, etc. Ba mai mult, luați ca exemplu corabiile vikinge (drakkar) care aveau catarge, dar și vâsle (și nu doar acelea). Așadar, avem mai multe tipuri de corabii, nu doar cele pe care le vedem în filmele cu pirați. :)

Adornate are două catarge și face parte din sub-familia goeletelor, adică a navelor cu pânze care au între două și șase catarge. Se pare că primele utilizări ale goeletelor datează din secolele XV-XVI, în Olanda. Ulterior, acestea au fost perfecționate în secolele următoare de francezi, englezi, americani și canadieni.

Vasul de 45 de metri lungime și aproape șapte metri lățime are două catarge, unul la pupă (în spate) și unul în provă (în față), de 35 de metri, aproape cât un bloc cu 10 etaje. Iar cele 6 vele strâng o suprafață de 505 metri pătrați și reușesc să ne ducă cu o viteză maximă de 8 noduri (cam 13-14 km/oră).

Întinderea velelor
Întinderea velelor

Echipajul este absolvent al cursurilor academiei militare. Practica marinarilor noștri a fost făcută pe cel mai mare vas cu vele din România, vasul militar Bricul Mircea.

Cu Adornate, eu am făcut o plimbare frumoasă de patru ore am avut ocazia să văd interiorul și să îi urmăresc „în acțiune” echipajul. Totul începe cu transferul spre port, verificarea actelor și îmbarcare. Urmează o prezentare interesantă a ce înseamnă Adornate și călătoria cu această ambarcațiune.

Introducere și mini-curs de prim ajutor
Introducere și mini-curs de prim ajutor

Dacă cumva ai rău de mare, poți folosi câteva dintre soluțiile medicamentoase. Eu n-am avut nevoie, dar e bine să știi că există soluții eficiente.

Pastile pentru rău de mare
Pastile pentru rău de mare

Fiind vorba de câteva ore petrecute pe mare, trebuie să te protejezi de soare și de vânt. Așadar, nu uita crema de protecție solară și hainele potrivite: o pălărie, o bluză și poate pantaloni lungi. În completare, organizatorii pun în joc lichidele necesare..

Cum, când pot merge și eu cu velierul?

  • Varianta 1: În fiecare sâmbătă și duminică se vor face tururi de 4 ore pe Marea Neagră cu acest velier.
  • Varianta 2: Pentru croaziere lungi, vasul poate fi închiriat.
  • Ce trebuie să știi?
    Pentru că vei ieși în apele internaționale, pentru a avea parte de o ieșire liniștită, trebuie să îndeplinești câteva formalități simple:

    1. Să faci rezervarea de dinainte și să trimiți agenției organizatoare datele personale, pentru a le putea comunica autorităților. În felul acesta plecare se face mult mai rapid.
    2. Să ai un act de identitate la tine (CI/Pașaport).

    Dacă treci prin etapele de mai sus, organizatorii turului se vor ocupa de formalități. Tot ce va trebui să faci este să ajungi la locul de plecare (Hotel Vega, Mamaia). De acolo ai parte de transfer spre port și de tot ce este nevoie pentru o experiență inedită.

    Adornate dispune de 18 locuri de cazare. Fiecare cameră are două paturi și duș propriu. Mi-a plăcut foarte mult faptul că fiecare dintre camere are asociat un nume. Vom găsi camera Gregale sau camera Bora. Sunt nume de vânturi grecești.
    Bora, vânt grecesc

    Alt exemplu de paturi
    Alt exemplu de paturi

    La bord ai bucătărie și un spațiu comun, camera de zi.

    Camera de zi
    Camera de zi

    Trecerea pe lângă vapoarele mari, în timpul ieșirii din port:

    Trecem pe lângă vapoarele mari din șantierul naval
    Trecem pe lângă vapoarele mari din șantierul naval

    La bord, te vei distra cu prietenii.

    Cu Cezar (Imperator Travel)
    Cu Cezar (Imperator Travel)

    Bloggerii de travel pe #litoralulmeu
    Bloggerii de travel pe #litoralulmeu

    O fotografie ciudată cu velele..

    Velele
    Velele

    Cu toții am văzut serialul „Toate pânzele sus!”. Eu vă invit să ridicăm împreună velele lui Adornate într-o călătorie de neuitat pe apele Mării Negre!

    În final, albumul foto:

    #Litoralulmeu este un eveniment organizat de Accent Travel & Events și Happy Tour. La drum, ne-a însoțit și HAPPYșor.

    Share and Enjoy !

    0Shares
    0 0

    Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
    Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

    4 gânduri despre “Cu velierul pe Marea Neagră – Adornate, toate pânzele sus!

      • Cu un grup așa fain, cu marea limpede și liniștită, cu pânzele ridicate și vântul prin plete, nici nu putea ieși altfel ;) Mulțumesc fain!

        Răspunde
      • Multumesc frumos, Madalina! Cand primesc feedback asa placut parca imi cresc aripi si vreau sa scriu mai des :)

        Răspunde

    Spune-ți părerea!

    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

    necesar

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.