Ai auzit pana acum de Couchsurfing (CS)?
Daca raspunsul e da, felicitari si citeste mai departe! Daca, in schimb ai zice „ba”, urmareste pana la capat si s-ar putea sa iti gasesti o metoda foarte ieftina de a calatori si prin care vei ramane cu prieteni in diverse orase din toata lumea.
Articolul ar trebui sa aibe alt titlu acum, dar din placerea numarului rotund il las asa :D
Update:
Tinand cont ca intr-un an au aparut inca un milion de utilizatori couchsurfing, actualizez si eu titlul. Acum suntem aproape 4,5 milioane de surferi pe canapele (și tot într-un an, suntem cu 7000 mai mulți români) :)
Couchsurfing este o retea globala de „canapele”, mai mult de un milion doua milioane si jumatate de oameni care pot sa te cazeze sau pe care ai putea si tu sa ii primesti in casa ta. Gratis, voluntar si foarte simplu.
Aceasta e ideea de baza. Pentru a crea totusi un sistem functional din toate punctele de vedere, in practica lucrurile sunt putin mai complexe. S-au creat metode de a oferi siguranta celor din sistem, exista chiar oameni angajati care sa intretina si sa creasca reteaua.
Cum intru in „sistem”?
1. Iti faci un cont pe couchsurfing.com si iti completezi profilul
2. Teoretic acum poti cauta cazare oriunde in lume (couchsearch e termenul folosit).
Asa simplu?
Partial simplu. La inceput probabil vei fi mai greu acceptat, fiindca esti „curat”, nu ai prieteni, nu ai referinte, nu ai contul verificat, practic e greu sa ti se acorde incredere. Aproape totul se rezuma la incredere. Si exista 3 nivele de siguranta, fiecare sporind sansele tale de a fi cazat, dar si siguranta celui care te cazeaza:
- Nivelul 1: Verificarea
Este poate cel mai simplu lucru de facut la CS, donezi o suma de bani (aproximativ 40 ron) si vei primi acasa o carte postala. Scopul e sa iti verifice numele si adresa. Odata ce esti verificat, oricine va putea vedea lucrul acesta si iti va acorda un plus de incredere, stiind macar ca esti cine pretinzi a fi. Majoritatea surferilor nu au conturile verificate, asa ca urmareste nivelurile 2 si 3. - Nivelul 2: Referinte
Ele sunt un indicator foarte bun pentru a iti da seama cum este o persoana, fiindca oricine cu care ai interactionat iti poate scrie pe profil, informatia devenind publica. Cand mai multi oameni te descriu ca o persoana placuta, de incredere, probabil ca asa si esti. Aici poti spune si daca ai avut o experienta pozitiva cu cineva, sau dimpotriva, una negativa. Citeste intotdeauna profilul si referintele! - Nivelul 3: Vouching
Este cel mai puternic sistem de siguranta. Poti da un vouch doar unei persoane pe care ai cunoscut-o personal. Sunt putini care pot da vouch-uri, si tu poti da la randul tau doar cand ai strans un anumit numar de vouch-uri. Greu de primit, greu de dat si nu oricui, doar persoanelor in care ai mare incredere.
Couchsurfing este mai mult decat cazare. Couchsurfing este un model cultural, este interactiune cu oameni diferiti de tine.
Primele experiente in a fi primit in casa unui „surfer” au fost mai grele fiindca nu intelegeam acest lucru. Am primit de la un austriac un raspuns foarte clar: CouchSurfing nu e „hotel”! Adica nu doar ceri cazare, ci vrei sa cunosti omul, sa inveti ceva de la el, sa interactionezi. Este un schimb din care fiecare parte trebuie sa castige.
Am folosit de cateva ori CS, si de fiecare data a fost o experienta superba. Credeam ca in activitatea de voluntar in organizatia in care am activat stiam foarte bine ce e multiculturalitatea, dar am vazut ca se poate si mult mai mult. Cum ti se pare daca in 30 de minute, gazda ta sa aranjeze in oras o intalnire cu 30 de oameni de pe 4 continente, si sa stai pe o terasa-acoperis in Viena, la bere si povesti cu ei?
Am ramas prieteni cu unii dintre surferi, am invat de la un american sa jonglez, am invatat jocuri de carti din Anglia, eu i-am invatat sa faca cubul Rubik si le-am facut mamaliga cu omleta. Am inotat langa Viena intr-un lac cu lebede, eram doar noi si elegantele pasari. Si lista experientelor foarte placute poate continua.
Pana sa cunosc Couchsurfing, nu aveam nici o idee unde e Republica Andorra (recunosc, am uitat lucrul acesta in anii trecuti de cand am studiat geografia). „Sa fie in Africa?” as fi putut gandi pe atunci. Nu doar ca am ajuns sa stiu ca e o mica republica in Pirinei, intre Franta si Spania, ca are aproximativ 80 000 de locuitori si inaltimea medie a terenului este de 2000 de metri, dar am si stat cateva zile acolo. Am petrecut cateva zile impreuna cu o familie foarte simpatica si cu care oricand m-am mai intalni cu placere. Apropo, tipul a fost candva insurat cu o romanca. Interactionand cu oamenii am aflat si faptul ca francezii se refera la Andorra spunand ca e „un mare supermarket„. In Andorra am stat in Canillo, si va recomand cu incredere CS pentru a cunoaste culturi si tari foarte interesante.
Update: Actualizez statisticile cu informatii din februarie 2011:
- 2 519 022 oameni in retea, punand in joc 964 407 oferte de cazare
- 2 845 520 experiente reusite de a caza sau a fi cazat
- 2 918 318 oameni au devenit prieteni prin CS
- 4 672 907 experiente pozitive (fiecare experienta e recomandat sa fie catalogata, pentru a ajute pe urmatorii care iau contact cu acele persoane)
- 81 024 orase din 245 de tari sunt reprezentate in CS
- Cele mai active tari sunt: SUA, Germania, Franta, Canada, Anglia, Italia, Spania, Australia, Brazilia, China; cei mai multi couchsurferi ii are Europa – 1 294 162 (51.4%).
Datele sunt preluate din surse oficiale.
Pentru a compara evolutia, las aici si statisticile din septembrie 2009:
- 1 394 767 oameni in retea, punand in joc 964 407 oferte de cazare
- 1 447 332 experiente reusite de a caza sau a fi cazat
- 1 611 134 oameni au devenit prieteni prin CS
- 2 585 774 experiente pozitive (fiecare experienta e recomandat sa fie catalogata, pentru a ajute pe urmatorii care iau contact cu acele persoane)
- 64 834 orase din 231 de tari sunt reprezentate in CS
- 99,613 % din totalul experientelor prin intermediul CS sunt pozitive (remarcabil, tinand cont ca in majoritatea cazurilor nu cunosti oamenii pe care ii cazezi sau care te cazeaza)
Doar in ultima ora, (este 3 noaptea in Romania in acest moment, cand scriu articolul), au fost 209 intalniri ale oamenilor din reteau CS, iar 74 de case au fost impartite cu noii musafiri.
Iti doresc multe calatorii superbe si mai multe experiente pozitive alaturi de Couchsurfing! Drum liber!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
wow. am aflat dintr-o întâmplare de couchsurfing și nu am crezut că e atât de interesant. în plus, am pus la îndoială ideea și experiența, dar se pare că statisticile totuși spun altceva.
Exista mai multe retele, o alta foarte cunoscuta este hospitality club. Eu prefer courchsurfing-ul :)
Pingback: Sindromul Stockholm și călătoria | Drum liber - Blog de calator
Pingback: Eu întâi văd România | Drum liber - Blog de calator
Pingback: Brasovul de seara cu oameni interesanti | Drum liber - Vezi România cu alți ochi
Eu si Cristi suntem membri CS de un an, am gazduit cca 40 de oameni si am fost gazduiti de 10 oameni in Spania, Slovacia si Italia. Avut parte de experiente minunate. Am invatat foarte multe lucruri despre locul vizitat, obiceiurile localnicilor si modul lor de viata, chiar de la ei.
Ma bucur foarte mult ca a ajuns si la noi conceptul acesta. Pentru noi a reprezentat o schimbare majora in ceea ce priveste modul de a calatorii. Am intalnit oameni de toate varstele (intre 21 si 65 de ani) din Europa, dar si din Brazilia, Venezuela si chiar din China si Australia. Nu o sa ne mai intoarcem niciodata la modul clasic de calatorii. Pentru cei care doresc mai multe informatii descpre CS si cum sa-ti faci un profil bun am scris un articol:
http://cristisiadriana.ro/jurnal-de-calatorie/2011-10-31-ce-este-couchsurfing-si-cum-calatorim-noi/