Bună să vă fie ziua!
Direct din Poiana Brașov, vă țin la curent cu câteva dintre ideile care reies din conferința la care participăm în aceste zile: Conferința Europeană de Ecoturism. La unii voi reuși să scriu în direct ce se prezintă, la alți vorbitori voi adăuga ulterior prezentările lor, pe măsură ce le primesc. :)
Dintre bloggerii de călătorie pe care îi cunoașteți deja fiindcă ne-am tot întâlnit la evenimente, sunt în sală Roxana și Mădălina.
Deschiderea a fost făcută de domnul Andrei Blumer de la Asociația de Ecoturism din România.
A urmat domnul Răzvan Filipescu, președinte al Autorității Naționale pentru Turism din România (ANT) cu o prezentare a ce face sau încearcă România să facă, să ofere din punct de vedere al ecoturismului.
Ivan Patzaichin, cu stilul unic, modest, dar cu o mare putere de a inspira a „urcat pe scenă”. Proiectul organizației sale (Mila 23), RowMania este un simbol în momentul de față al Deltei Dunării.
Dr. Fouli Papageorgiou – PRISMA Centre for Development Studies ne-a prezentat mai multe informații utile din domeniu.
Herbert Hamele – ECOTRANS: „În Germania un scriitor spunea în anii 80: turiștii nu sunt interesați de ecoturism. După ce distrug o destinație se mută în alta„. Au trecut 25 de ani și acum este unul dintre punctele tari ale turismului. Drăguț, nu? :)
În Germania, din 1300 de asociații turistice certificate, peste 300 sunt certificate în ecoturism.
Doamna Carol Ritchie – EuroParc Federation – asociație de protecție a naturii. Un exemplu superb despre ce efectele poate avea protejarea naturii:
În Garrotxa (Catalunia, Spania), o investiție timp de 10 ani de cam 100 de milioane de euro a adus din ecoturism venituri de aproximativ 700 de milioane de euro. În intervalul 2001-2010 s-au creat 8500 de locuri de muncă, din care 70% direct în turism, 22% indirect din turism și alte 7% ca efect al turismului.
Zoltan Kun – PAN Parks Foundation. Asociație implicată tot în protecția naturii.
Andrei Blumer prezintă viziunea asoviației Eco România asupra ecoturismului.
După pauză am fost la unul dintre cele 4 seminarii care se desfășurau în paralel. A fost interesant, iar ca punct forte găsesc prezentarea ținută de britanicul Chris Milnes. Ne-a arătat exemplul de turism sustenabil, cât mai aproape de natură, practicat de lanțul hotelier de lux Cayuga, în Costa Rica. Nu v-ați aștepta să fie pe acolo așa ceva? De ce nu? Până la urmă Costa Rica este prima țară din lume care prin constituție a abolit existența armatei. :)
Ce fac cei de la Cayuga?
1. Au în fiecare hotel un responsabil de politicile ecologiste.
2. Susțin și încurajează inițiativele care aduc un avantaj ecologic.
3. Construcțiile și facilitățile sunt gândite să lase o urmă cât mai mică asupra naturii.
4. Și altele.
Primul și ultimul slide din prezentarea lui Chris a fost cu.. un porc.
Care era rolul porcului? La sfârșit aveam să aflăm: porcii sunt hrăniți cu resturile de la restaurant. Dejecțiile sunt folosite pentru a produce gaz, cu care apoi se gătește. Hrana rămasă ajunge iar la porci. Este doar un exemplu de idee care e și ieftină pe termen lung, dar aduce și beneficii naturii. Nu degeaba au o mulțime de premii în domeniul sustenabilității.

Vorbim despre un reședințe și hoteluri de lux, da? :)
Voi reveni cu galeria foto și update-uri pe măsură ce primesc prezentările. Mulțumesc pentru atenție cititorilor și mulțumesc magazinului F64 pentru suportul foto la eveniment! Condițiile au fost oarecum improprii fotografiatului, dar am scos câteva cadre bune, iar mâine vom fi în natură, sper să fie vreme bună, să vă arăt ce poate face Canon-ul EOS D550 pe care îl am zilele acestea! :)
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)