Conacul Apafi din Mălâncrav este o exemplul perfect cum un grajd dărăpănat poate deveni o minunăție de palat al Renașterii. Se află în satul Mălâncrav, la cam 25 de kilometri de Sighișoara într-un loc care pare uitat de lume.

Puțini știu de el și mai puțini au fost să îl și vadă.

Localizare: din Sighișoara mergi pe drumul de Mediaș, treci de Daneș, ajungi în Laslea, iar acolo vei găsi indicatoare ce te îndrumă spre Mălâncrav. Drumul este foarte bun și străbate o zonă frumoasă, cu dealuri line și, la vremea aceasta a primăverii, pline de verdeață. În drum am întânit și o căprioară oprită într-un câmp de lucernă.

El ascunde o bucată din trecutul nostru, frumos pus în valoare prin recentele restaurări. Zeci de fronturi de case săsești și alte clădiri au fost restaurate de Mihai Eminescu Trust în ultimii ani, iar dacă ești în zonă o să observi cu siguranță ce se poate face cu puțin interes.

O să remarci în sat și o fostă casă a prințului Charles, iar ce e mai interesant e puțin ascuns, pe dealul din dreapta satului, cum vii din Laslea: conacul Apafi.

Conacul Apafi

Conacul a fost construit cel mai probabil în secolul XV pentru familia prințului Apafi și prezența lui este neobișnuită într-o zonă saxonă. Până să ajungă la înfățișarea din prezent a trecut prin mai multe modificări, inițial fiind o casă simplă, și probabil din secolul XVII a primit această formă. Un alt lucru neobișnuit este existența la Budapesta a unor detalii exacte ale evoluției casei și chiar inventarul ei din diverse perioade; singurul motiv pentru care este unul dintre foarte puținele conace cu asemenea documentații este faptul că aparținea prințului Apafi de Transilvania și ulterior puternicei familii nobile Bethlen.
Ultimii 50 de ani au fost grei pentru conac, el fiind confiscat de autoritățile comuniste și transformat în cămin cultural, iar spre sfârșitul veacului XX era complet în paragină.

A fost preluat de MET și în 1 octombrie 2007 a fost inaugurat cu noua față: complet refăcut și restaurat, exact așa cum l-am văzut eu astăzi.

Conacul se arată foarte frumos încă din afară, în partea de sus găsești rezerva de lemne, puse deoparte de administratorii conacului, iar deasupra drumului vei vedea o livadă curată de meri, din care se face un bun suc ecologic de mere.

În fața lui este un parc liniștit cu o fântână ce așteaptă să fie pornită, iar aleile îți lasă spațiu destul de plimbare.

În acest cadru calm trebuie să te aștepți la o primire călduroasă și simplă, dar într-un spațiu deosebit de frumos aranjat. Toate sunt la locul lor, obiectele din casă sunt făcute întocmai cum erau și originalele acum câteva veacuri. Liniile aparent simple ascund detalii bine puse la punct. De exemplu m-am întrebat cum se încălzește casa. Răspunsul l-am aflat de la gazda mea, domnul Nelu: încălzirea este prin pereți și podea, foarte discretă. Tehnologia modernă și-a făcut locul foarte bine în acest cadru vechi, fără să deranjeze câtuși de puțin.

Pereții sunt împodobiți cu hărți și tablouri foarte vechi, de exemplu vei putea găsi harta cetății Timișoara de pe vremea când era pașalâc turcesc.

Cele 5 dormitoare (4 duble și unul single) oferă loc pentru 9 oameni în conac, care vor avea tot comfortul de care are nevoie un om cu cerințe ridicate de la locul de cazare. Răsfoind cartea de oaspeți am văzut nume mari pe listă, unul e chiar prințul de Wales, prințul Charles al Marii Britanii. Cred că e o recomandare mai mult decât suficientă pentru a convinge orice sceptic. Iată-i semnătura:

Vei remarca faptul că dormitoarele oferă un spațiu intim foarte plăcut, mobilierul în stil vechi se încadrează perfect conacului și atmosferei renascentiste de la Mălâncrav.

O cameră deosebită
Vei găsi în cadrul conacului ce cu singuranță nu vei găsi în nici un hotel obișnuit: o bibliotecă cu sute de volume din domenii diverse, unele dintre ele foarte valoroase prin vechime lor. Aerul din bibliotecă te îmbie la comtemplare, lumina plăcută îți dă o stare de bine. Pentru mine acestă cameră a fost foarte binevenită și îi găsesc un rost aparte în cadrul conacului. Dacă ai fost acolo, sunt curios: cum te-ai simțit tu în bibiotecă?

Mi-a plăcut foarte mult și că pe masa din bucătărie am fost îmbiați cu mere de țară. Mere adevărate, cu gust de măr. Merele umflate și aranjate din comerț nu vor avea niciodată gustul și aroma celor din mărul bunicilor de țară.

Nu vă spun mai multe despre conac pentru a vă lăsa să îi descoperiți singuri farmecul și frumusețea călcându-i pragul primitor și poate chiar înfruptându-vă din mâncărurile tradiționale gătite de gazde (nea Nelu și soția lui)!


Fabrica de suc de mere eco este chiar lângă conac și îți oferă la această oră suc pur, așa cum probabil nu vei găsi în comerț. Cât costă? Ai nevoie de 8 lei pentru un litru de suc ecologic de mere.

În final pun link-ul spre albumul foto de la conacul Apafi, cred că o să vă placă pozele făcute acolo și poate vă trezesc puțin dorul de călătorie într-o zonă deosebită, Mălâncrav!

Album fotoAlbumul foto.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

14 gânduri despre “Conacul Apafi de la Mălâncrav

 1. Pingback: Tweets that mention Drum Liber îți arată o altă față a României. Vezi România. Călătorește în România -- Topsy.com

 2. Buna Florin, In cele cateva zile libere de 1 mai ne vom aventura in descoperirea zonei Sibiu-Medias-Sighisoara, iar pe lista se afla si Malancrav. Inteleg ca se pot vizita conacul si livada? Daca nu ne cazam acolo, putem lua masa la conac? Iti multumesc si promit sa revin cu feed-back, Anca

  Răspunde
  • Sigur, se pot vizita conacul, livada, fabrica de suc si bisericile. Se poate dormi si lua masa la conac, nu stiu daca sunt dependente una de cealalta. Ca alternative sunt casele de oaspeti din sat (tot prin intermediul fundatiei MET).

   Cel mai bine ar fi sa o contactezi pe Andrea Rost care se ocupa de toate cele in Malancrav la email: andrea.rost@gmx.net
   O sa iti dau reply personal si cu numarul ei de telefon.

   Răspunde
 3. Salut, Florin,

  Iti multumesc pentru informatii.

  Am fost la Malancrav! Este absolut superb locul acela! Din pacate, vineri dupa-amiaza, cand am ajuns noi doi, era inchis conacul si nu l-am putut vizita, dar am cumparat suc de mere si de pere si am petrecut ceva timp in livada, printre pomii infloriti. A fost de vis!

  Anca

  Răspunde
  • Cu plăcere, oricând poți să revii pentru idei de călătorie. Mă bucur că ți-a plăcut mica drumeție și te mai aștept pe aici.

   Răspunde
 4. Pingback: Govora + Doi bloguri plimbaretze! | Parerile Artistului in Blogosfera

  • @Daniela
   Sună te rog la sediul Mihai Eminescu Trust din Sighișoara (+40265 506024) și adreseasă întrebarea ta direct celor care au restaurat monumentul. Cred că ei te pot lămuri mai bine în funție de ce ai vrea să afli.

   Răspunde
 5. Pingback: ideile de luna de miere « nunta de miere

  • Mă bucur că ți-am făcut poftă de drum și sper să ajungi pe acolo cât de curând.

   Dacă tot mergi acolo, sper să prinzi și vreme bună, că e mult mai plăcut să vezi soarele peste acele meleaguri de poveste!

   Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.