Decolăm din confortul turismului clasic și vorbim acum despre un turism activ, montan, eco-turism, turism de aventură sau sporturi desfășurate pe cărările munților.
Probabil puțini dintre voi știți că există concursuri de turism montan în țara noastră, așa că vom face pe scurt o prezentare a două dintre competițiile importante.
De știut: nu trebuie să fiți înscriși într-un club/ONG pentru a participa. Adună-ți un grup de prieteni pasionați de munte și hai la munte! :)
Iar dacă vă imaginați că sunt puțini participanți la concursurile acestea, vă spun că la unele etape se adună 150-200 de oameni ;)
Vedere din Iezer – Păpușa
Întâi detaliez pe cele mai mari, concursuri anuale cu mai multe etape, iar în final voi aminti alte concursuri punctuale.
Principiul de bază este simplu: un club (în general montan) organizează o etapă de concurs într-o zonă montană (în general). Această etapă conține de obicei câteva probe „clasice”:
- o tură de 5-8 ore
- un concurs de orientare cu busola (în condiții ideale se desfășoară în sistemul „cu hartă”)
- un concurs de escaladă (nivel mediu, gradul 4-5 conform standardelor UIAA)
- probe teoretice din domeniile: escaladă, floră, date despre zona unde se desfășoara acea etapă, meteorologie, prim ajutor.
Până la ivirea zorilor, pe timpul nopții lumea se adună în jurul unui foc serios de tabără, se cântă, se povestește, se recită poezii, se joacă teatru. Această parte poate fi inclusă în concurs (într-unul dintre „rețele” concurenții sunt punctați pentru prestația la programul cultural nocturn) sau nu, este doar pentru distracția drumeților :) Și nu e genul de foc de tabără de jumătate de oră precum „organizează” unele pensiuni pentru turiștii lor, ci o noapte sălbatică sub clar de lună, cu râsete, cântat și alte nebunii :)
Foc de tabără la trofeul din Piatra Craiului
Sunt 2 sisteme de concursuri care se aseamănă, dar…
1. Campionatului Național al Cluburilor de Turism și Ecologie
Este organizat de mai mulți ani sub sigla FRTE (Federația Română de Turism și Ecologie). Ziua sunt probele de mai sus, iar noaptea sunt activitățile la focul de tabără. În cadrul acestei competiții se punctează și probele de noapte, cele „culturale”, cu apreciere subiectivă (lucru care a contribuit și la nenumăratele discuții de-a lungul timpului, dar nu e scopul nostru aici). Etapele din 2012 le găsiti aici. Probele de vară desfășurate în natură se numesc „Trofee”. Un lucru care este doar la concursurile FRTE este prezența așa-numitelor „Lire”, probe care se întâmplă de obicei toamna și primăvara, într-un spațiu închis. Aceste lire cuprind doar probele culturale (cuprind și probe de desen, fotografie, afiș ecologic, etc.).
2. Ștafeta Munților
Copilul minune al concursurilor de turism montan este noul concurs numit Ștafeta Munților. O mână de cluburi montane au hotărât să iasă din cadrul FRTE și au creat un sistem mai puțin interpretabil, dar cu cel puțin tot atâta distracție.
Este primul an și deja s-au anunțat mai multe etape, inițiatorii fiind cluburile Zimbrul Carpatin – Pitești, Hai Hui Târgu Jiu, White Wolf Club – Baia de Fier, și Asociația Drumeții Montane – Târgu Jiu (listă aleatorie).
Întâlnești localnici cu care ai ce povesti – poză din Iezer – Păpușa
În cadrul Ștafetei Munților, următorul concurs este cel din weekend-ul 25-27 mai, la Baia de Fier, Gorj – Trofeul Prieteniei 2012.
Lacul Iezer, o priveliște fantastică
Pe lângă cele 2 competiții, sunt și alte concursuri de turism montan, mai specializate (amintim câteva), din care unele sunt de tip „maraton”/”trail running”, deci pentru cei mai sportivi dintre noi, iar altele sunt pentru oricine vrea să meargă la munte:
- Semimaraton Brașov – alergare pe cărările Tâmpei (a fost în 7 Aprilie 2012)
- Eco maraton – Moeciul de Sus – a fost în 5 mai
- La Băile Herculane timișorenii de la CS Alternative TM organizează deja clasicul Hercules Maraton – 26 mai 2012
- 7 munți din grădina Carpaților – promovarea unor trasee montane împreună cu Crina Coco Popescu
- Retezat Trail Race – taseu montan cu un peisaj spectaculos din Valea Jiului, Cheile Buții – 15-17 iunie 2012
- Cozia Mountain Run – 30 iunie 2012
- Duatlon Țara Bârsei ediția a doua – competiția are trasee pentru individual și ștafetă, ce constau într-o probă de bicicletă și una de alergare) – 1 iulie 2012
- Maraton Apuseni – 6-7 iulie 2012
- Bucegi Maraton 7500 (se aproximează că urcările însumează 7500 de metri) – 19-22 iulie 2012
- Cheile Râșnoavei Adventure – concurs organizat de Crina Coco Popescu (competiții: mountain bike maraton, duatlon individual, cursă mountain bike, maraton – alergare montană, cursă smimaraton – alergare montană) – 28-29 iulie 2012
- Rando Carpați – aplicarea super concursului franțuzesc Randonnée Pédestre – 3-5 august 2012.
- Retezat Maraton – hai pe traseele turistice din Munții Retezat – 4 august 2012.
- Ciucas Trail Running 2012 – 9 septembrie 2012
- Făget Tur (concurs de alergare și bicicletă) – 15 septembrie 2012.
Pe când și în România așa ceva?
Ungurii au avut ediția 2012 în 29 aprilie. Mi se pare un super concurs, voi ce ziceți?
Drumuri libere și multă aventură!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)