În Roma încă mai găsiți o mare bucătă din istoria noastră din vechime, Columna lui Traian. Știm cu toții că istoria e scrisă de învingători, iar Columna arată desigur, măreția lui Traian și a romanilor care au îngenuncheat Dacia. Dar, alături de podul peste Dunăre de la Drobeta, arată încă ceva: războiul a fost atât de important și de greu pentru Imperiul Roman, încât s-au ridicat mărețe monumente în cinstea (sau pentru susținerea lui). În această perioadă, una din piețele din Roma găzduiește o expoziție inedită: Columna lui Traian, desfășurată. Prietenul Ovidiu mi-a făcut acest cadou grozav, așa că îi mulțumesc!

Este aceeași columnă la baza căreia știți că a dormit Badea Cârțan, iar dimineața, ziarele din Roma scriau că un dac a coborât de pe columnă.

Povestea începe cu anii 101-102, apoi cu 105-106. Romanii duc un război crunt, cu pierderi mari, dar și satisfacții pe măsură, Dacia avea să fie spartă și inclusă în Imperiul Roman. În 113, Traian își vede ordinul împlinit: impresionată columnă care imortaliza povestea războiului era în picioare, la Forum. Apolodor, marele Apolodor, este cel care a făcut planul.

Ca un șarpe, povestea se înfășoară în jurul uriașei coloane, de jos până sus.

Iată că în vara acestui an, monstrul este îmblânzit, desfășurat, mărit și afișat în Roma, la loc de trecere (în Piazza del Foro di Traiano, în spatele Forumului lui Traian). Despre Columna lui Traian, desfășurată am găsit un articol și aici.

Vizionare plăcută și să ne spuneți dacă v-a plăcut :)

Dacă v-a plăcut, nu vă zgârciți, dați și altora :)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

12 gânduri despre “Columna lui Traian, desfășurată

    • Așa este, mulțumesc pentru aprecieri. O să pun și câteva explicații ale scenelor la cele care au etichetă, dar nu am avut timp să fac asta din prima :)

      Răspunde
    • Să știi că nici eu nu m-aș fi așteptat. Până una alta, să recunoaștem și să profităm de ea: Traian nu ar fi ridicat uriașa columnă dacă nu considera cucerirea Daciei o importantă realizare a imperiului.

      PS: aici e la altă scară, e desfășurată pe un cadru lung de 80 de metri, pe ambele părți :)

      Răspunde
    • Aici, scenele sunt desfășurate pe o lungime de 2 x 80 de metri, să se vadă bine. Totul este expus într-o piață publică. Și în Londra este Columna, tot la muzeu, dar nu sunt chiar la fel de bine vizibile.

      Răspunde
      • stii ce ar fi fost misto? Nu stiu daca au facut asta…sa existe si o explicatie a scenei la fiecare in parte. Eu am fost norocos si am stat cu un custode de la muzeu care mi a explicat in amanunt semnificatiile fiecarei imagini. Altfel e greu sa intelegi.

        Răspunde
        • Există așa ceva. Fiecare scenă are o etichetă care prezintă numele scenei, așa cum sunt de exemplu cele câteva mulaje din Pasajul Latin. Din totalul basoreliefurilor de pe Columnă, marea majoritate se știe ce reprezintă, iar câteva sunt neelucidate.

          Răspunde
  1. Imaginile sunt superbe. Istorie in imagini. Detaliile sunt minunate. Cred ca ar trebui sa avem o replica in marime naturala in Bucuresti. Ar fi grozav sa „aducem” acasa acest monument, care este mai mult despre daci decat despre romani. Statuile cu Traian „fara perdea” afisate prin oras, nu impresioneaza asa mult. Poate ca este cazul sa „construim” centre istorice in orasele noastre. Aici nu ma refer la baruri si terase cu bere ieftina, ci la monumente, cladiri si alte simboluri care sa evoce istoria noastra. Este pacat ca piese ale istoriei noastre sunt la mare pret peste hotare si mai putin la noi.

    Răspunde
    • Așa este, cu atât mai mult cu cât avem istoria, dar nu ne folosim de ea. Dacă mă gândesc bine, nu avem cred nicio statuie cu daci în orașe, de la romani măcar avem multe castre, în mare parte nepuse în valoare așa cum ar trebui.

      Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.