Cheile Nerei pot concura cu succes cu cele mai frumoase locuri in lume, fiind pentru mine punctul 0 în descoperirea României. M-au făcut să deschid ochii și din acel moment am început să cutreier acestă țară.
Dintre locurile văzute, multe m-au încântat, iar între ele, unele ies în evidență: Cheile Nerei cuprind câteva dintre cele mai frumoase și interesante peisaje din lume!
Totul se întampla în 2004, în timpul unui schimb cultural cu câțiva portughezi simpatici din Coimbra. Ca de obicei, la sfârșit de săptămână plecam împreună cu musafirii străini într-o excursie, să ne bucurăm împreună de un loc frumos din România. Locul ales în acel an era în sud vestul României, în Caraș-Severin, nu departe de Oravița, micul oraș cu cel mai frumos teatru din țară (copie la scara 1 la 3 după cel din Viena, dar care nu mai există).
Am stat 3 zile pe o pajiște de lângă Sasca Montană, cu cortul. Într-una din zile am facut o mică drumeție ce avea să îmi schimbe puțin părerea despre un loc neștiut, dar care părea ca oricare altul.
Pentru a ne bucura de tot ce ne oferă Cheile Nerei, avem nevoie de măcar 2 zile, iar în fiecare dintre acestea plecăm la pas pe câte un traseu.
Pe cărare ne-am urnit spre locurile mai îndepartate, uneori urmând sfaturile localnicilor, acolo unde nu eram siguri de drum.
Am mers pe poteca ce șerpuiește de-a lungul râului, în amonte. Acolo am dat de tuneluri săpate în stancă pe vremuri de mult apuse, zic unii că ar fi fost unele tuneluri chiar de pe vremea romanilor. Căldura de mijloc de iulie se topea toată și găseai un loc friguros în aceste tuneluri. Foarte sugestiv, locul e numit „La Tunele”.
Cheile sunt casa celui mai mare lac carstic din România, Lacul Dracului. O peșteră s-a prăbușit și a creat acest loc minunat pe care cuvintele cu greu îl pot descrie.
Un lac, puțin diferit de altele, e în padure și se cheamă Ochiul Beiului. Un izvor creeză acest lac cu reflexii verzi-albăstrui iar în apa limpede ca și cristalul, sunt pești. Culorile care se schimbă în funcție de cum bate soarele printre copaci, îti dau impresia că e un loc ireal.
Cascadele Beușniței, cele pe care le găsești când pornești de la Ochiul Beiului, pe o cărare laterală, sunt fabuloase. Vei găsi mușchi și apă, picături ce te stropesc ușor, te mângâie.
Pe mine, Cheile Nerei m-au încântat. De când am fost, recomand locul orișicui. Și cu siguranță vreau să revăd acest colț minunat din România mea!
Florin
Și încă o serie de poze de pe Cheile Nerei (mulțumim Irina):
PS: Câteva fotografii sunt primite și de la cititorii Octavian Cota și Irina Tănăsescu. Le mulțumesc!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Am tot auzit de Cheile Nerei, dar destul de putin, ca e frumos si cam atat. Am luat si de la targul de turism un flyer dar si acesta foarte slab ca prezentare.
Ma bucur ca ne-ai aratat cum e pe acolo, vad ca este extraordinar de frumos!! Poate e mult sa zicem ca e un Plitvice in miniatura dar mie asta mi-a inspirat.
Pacat ca nu stim sa ne promovam aceste locuri… desi uneori ma tem ca daca le promovam se umplu de pet-uri si manele.
Multumesc oricum!
Pingback: Cheile Nerei, un Plitvice la noi acasa | impresii din lumea mare
Cam cat se face de la Sasca Romana/ Sasca Montana pana la Lacu Dracului?Ai idee?
SASCA MONTANA – CASCADA SUSARA – LACUL DRACULUI
Marcaj: cruce albastra, durata: 3 – 4 ore
Este o zona deosebita, nu o rata!
Florin
Superb!as vrea sa ajung si eu acolo dar am auzit ca exista șerpi veninosi si sincer imi e cam frica.Sunt un pericol?ii vezi des?daca mergi in drumetii exista acest pericol(de a fi muscat)?va rog sa imi spuneti si mie!!!!!
Salut Diana,
E mai mult o frica transmisa din gura in gura intre cei fara aceasta experienta, decat o frica bazata pe realitate. Nu ai asa multe motive sa iti fie frica de serpi, iti spun ca eu ori din noroc, ori din alte cauze, nu am dat inca peste serpi veninosi in drumetiile mele. De auzit am auzit, dar de patit – nu, nici macar nu am avut intalniri cu vipere. Si nici nu stiu pe nimeni care sa fi fost muscat/a de vipere.
Serpii, din cate stiu eu, fiindca au sange rece trebuie sa stea sa se incalzeasca pe stanci, si cand omul se apropie de ei ar putea riposta, fiindca se simt amenintati. Dar daca nu se simt amenintati, ei nu au nimic cu noi.
Cand mergi in zone stancoase, e bine totusi sa acorzi mai multa atentie locului, sa arunci o privire pe carare inainte de a pune piciorul. Eu asa fac.
Desi e cald si ar putea fi incomod, dar daca vrei, poti chiar sa te protejezi cu echivalentul mai dur, de vara, al parazapezilor. Iti vor acoperi piciorul de la talpa pana la genunchi, tocmai pentru a evita o muscatura de serpi in acea zona a piciorului.
Eu cred totusi ca nu ai nevoie, tot ce trebuie e sa te bucuri de natura, sa o intelegi, sa te plimbi cat mai mult in mijlocul ei.
Drum bun si liber!
Florin
multumesc mult Florin
Cine face Cheile Nerei n-o sa regrete. Eu sunt din Sasca Română si am facut cheile vreo 20 de ani la rand. Si anul asta vin in tara anume sa fac Cheile Nerei. Cine vrea sa ia legatura cu mine ma gaseste pe mess: salt_dany_tm
@gelu tepeneu Într-adevăr sunt superbe, e chiar păcat că foarte puțini știu de ele și le-au văzut!
va rog frumos sa-mi spuneti si mie cam cata portiune din chei trebuie parcursa prin apa?
si cort e voie sa instalam in chei? multumesc anticipat.
@ioana Nu e nevoie să parcurgi deloc cheile prin apă, există cărări vechi de sute de ani, șerpuitoare pe dealul stâncos și cu tunele ce merg paralel cu apa :)
Florin, multam de informatie. suntem aproape hotarati sa vedem cheile nerei vara asta. prea vorbeste toata lumea numai frumos de ele.
@Ioana Există motive bune să vorbim frumos despre ele :) Distracție și așteptăm vești!
Salut,
Intentionez sa vizitez Cheile Nerei impreuna cu familia.
Sunt convins ca pentru fetitele mele va fi o provocare placuta, am insa o mica problema…sotia este insarcinata. Va rog tare mult sa imi transmiteti daca pentru sotie este un impediment sa vizitam cheile in conditiile date..
Multumesc frumos,
Cristian
@Cristian Cheile în sine nu sunt dificil de parcurs și nici nu sunt periculoase. Singurul impediment e că ar putea fi obositor pentru o viitoare mămică să meargă câteva ore pe jos. În acest caz se poate scurta drumul pe jos mergând o bucată din drumul spre Ochiul Bei cu mașina (întrebați localnicii).
Florin, multumesc frumos pentru comentariu si pentru sfat. Dealtfel orice sfat este binevenit.
Buna, imi poate spune cineva daca traseul de la Sasca Montana-Cascada Beusnita se poate face pe bicicleta si in ce conditii? Merci.
Poate te supar sa nu. Dar prefer sa critic pentru a imbunatatii calitatea. Acest articol este groaznic. Sincer ma asteptam sa gasesc ceva date tehnice precum. distanta, duranta medie de parcurgere… daca am sansa sa fac un traseu dus si altul intors, si cel mai important, o harta clara.
@TiviDan
Nu mă superi, chiar deloc. Îmi dau seama că articolul e incomplet și e o etapă în creșterea DrumLiber.ro :) Iar hărți am căutat la vremea respectivă (îmi mai trebuie și delogare din drepturile de autor să le pun pe site) și nu am găsit prea multe variante. Poate au mai apărut între timp alte hărți. E clar că se va cere încă un articol despre Cheile Nerei. Te bagi la unul mai tehnic?
Florine, pentru un pensionar ca mine, sa ajung pana la „Ochiul Beiului”, ce date tehnice imi poti da? (punct maxim de acces auto, timp dus-intors, etc…). Multumesc anticipat.