Cetatea Rupea

Pe când ne întorceam de la premierea copiilor care au găsit cei mai bătrâni arbori din România am zis să urcăm și la cetatea Rupea. Era la 200 de metri de drumul nostru și ar fi fost păcat să o ratăm când era la o aruncătură de băț.

Așa am descoperit că în momentul ăsta e închisă turiștilor, dar e încadrată într-un plan drăguț de restaurare, iar pe o parte a ei se construiește un drum de acces și o parcare.

Cetatea se pare că e pe locul unei alte cetăți mult mai vechi, dacice – Ramidava. Pe ruinele acesteia a fost construită Cetatea de mijloc, apoi Cetatea de Mijloc a fost construită în secolele XV-XVI și ultima este Cetatea de Jos, din secolul XVIII. După ce trece și epidemia de ciumă, cetatea mai e folosită 75 de ani până prin 1790 când e abandonată, se pare că după o furtună. Ultimele secolele nu i-au adus strălucire, dar partea bună e că a supraviețuit și acum e într-un plan de refacere.

În același direcție se mișcă mai multe lucruri: știu că se restaurează cetatea de la Deva, sunt lucrări la Castelul Huniazilor (Hunedoara) și am aflat că ar fi un plan chiar pentru a se restaura marea cetate dacică de la Sarmisegetuza Regia. Eu unul aștept lucrările și rezultatul lor!

Iată câteva dintre poze cu Cetatea Rupea (în timpul lucrărilor):

Publicat de Florin Arjocu (fondator)

Periplul meu începea în 2004, an când împreună cu un grup de portughezi vizitam pentru prima dată Cheile Nerei. Am rămas încântat de frumusețea locurilor și de atunci am început să văd altfel România, până atunci nu aș fi crezut că avem locuri precum cele din filme. Îmi place România și călătoresc cât pot de mult. În primii ani de la aderarea UE m-am grăbit să ajung în o mare parte de Europa, iar în 2009 am fondat Drum Liber. Am dedicat ultimii ani în mare măsură României, asortând călătoriile interne cu ieșiri "de studiu" în alte țări. Sunt convins că mintea călătorului este mai deschisă și experiențele la drum te îmbogățesc. Călătorește cu mine, pe Drum Liber!

Alătură-te conversației

3 comentarii

  1. detin la 300 m distanta de cetatea rupea, 12000 mp teren doresc sa-l vind sau posibila asociere pt un centru turistic,0741072530

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Citește articolul precedent:
Tramvaiul tras de cai reapare sâmbătă, în Timișoara

Tramvaiul tras de cai apărea în Timișoara în 1869, cu 30 de ani înaintea apariției primului tramvai electric din România,...

Închide