Castrul roman Capidava a fost construit pe vremea împăratului Traian pentru a consolida și controla vadul Dunării din acea zonă din Scitia Minor, înaintea invaziei Daciei. Detașamente ale legiunilor a V-a Macedonica de la Troesmis și a XI-a Claudia de la Durostorum constuiesc acest castru la începutul secolului al II-lea al erei noastre. În același loc existase și o așezare preromană, poziția fiind foarte bună pentru comunicația între dacii din Dobrogea și cei din Câmpia Munteană.


Localizare: 20 km nord de Cernavodă, pe drumul ce duce la Hârșova.
Ai grijă la drum fiindcă la ieșirea din Cernavodă sunt câțiva metri distruși din drum, ocolește porțiunea aceea pe altă stradă paralelă. Direcția este spre Seimeni – Dunărea. De la Seimeni e un drum vechi surpat ce trece pe lângă Dunăre și unul nou care ocolește acea porțiune (urmați inițial drumul spre Siliștea), iar după câțiva kilometri se unește cu vechiul drum de lângă fluviu. Intersecția o găsești în ultimele poze.

Harta:

Vizualizare hartă mărită

Un stâlp militar descoperit în Seimenii Mici în care cetatea apare la 18.000 de pași (cam 27 km) distanță de Axiopolis (Cernavodă) și Carsio (corect Carsium, astăzi Hârșova) întărește informațiile din altă sursă: Tabula Peutingeriana (copie făcută în secolul XII după o veche hartă romană din sec. II-III d.C., pe care sunt arătate drumurile principale ale Imperiului Roman). O găsiți aici (are 7 MB).

Cetatea ocupa un important loc între fortificațiile romane din Scitia Minor și era bine apărată. Cu o formă de patrulater cu laturile lungi de la NV spre SE (105m x 127m), castrul era înconjurat cu ziduri groase de peste 2 m și înalte de 5-6 m. Avea 7 turnuri de peste 10 m; 3 dintre ele erau dreptunghiulare, 2 erau în formă de sfert de cerc și altele 2 intermediare aveau formă de potcoavă (U). Poarta situată pe latura de SE era lată de 2,50 m și făcea legătura cu restul teritoriului, reprezentând în același timp și o ieșire strategică pe latura de SV a turnului dinspre Dunăre, unde era amenajat portul.

Legătura cu portul se făcea printr-o poartă specială, dar care odată cu exploatarea industrială a masivului calcaros pe care cetatea e construită a dispărut, acum un veac, la începutul secolului XX.

Castellum-ul avea în afara zidurilor terme romane, pentru a oferi soldaților condițiile bine meritate. Trupele romane s-au schimbat după 243, când Cohors I Ubiorum (din Germania Inferior – din zona orașului Köln de astăzi) este înlocuită cu Cohors I Germanorum; aceștia au rămas aici până la sfârșitul secolului al III-lea d. Hr.

După retragerea oficială romano-bizantină din Dobrogea (anul 600 cu aproximație), cetatea fost reclădită de bizantini în secolul X; la acea vreme adăpostea și populația băștinașă. Anul 1036 care a adus invazia pecenegilor a dus la abandonarea definitivă a acesteia.

CAPIDAVA REDIVIVA
În perioada 29 IULIE – 1 AUGUST 2009 s-a desfășurat evenimentul cu numele de mai sus. Ce înseamnă Capidava rediviva? Activități educaționale dedicate elevilor din Cernavodă și Topalu desfășurate la cetatea Capidava și la Școala generală cu clasele I-Vii din Topalu. 1 august – ziua porților deschise la cetate. După cum puteți vedea pe site-ul oficial, au fost și demonstrații de luptă, pentru ca acei copii să vadă cum se luptau strămoșii noștri. Lecțiile practice, desfășurate pe un sit arheologic antic. Găsesc foarte bună idee și cred că ar putea fi cea mai simplă metodă de a învăța copiii istoria antică a românilor. „Romanitatea – elemente de identitate culturală”, „Ubii – soldați ai imperiului la Capidva”, „Zeii Romani denumesc planetele” au fost lecții de istorie ținute la Capidava. Iată programul Capidava Reviva din 2009. Bravo organizatorilor!

De la localnicii puțin veseli întâlniți pentru care peștele e „original”, dar după ora prânzului nu mai îl găsești de vânzare în sat, s-a lipit de noi cuvântul „original”, iar peste câteva zile încă făceam glume pe această temă.

A fost cu siguranță o experiență plăcută vizita la Capidava în cadrul Scrie România. Dacă mergi la mare și ai puțin timp liber, fă un mic ocol și vizitează cetatea!

Sursa informațiilor: capidava.ro

Pozele făcute de noi la vizita cetății, pe ninsoare sunt mai jos. O să remarci și Dunărea umflată, care acoperea o parte din luncă. Spor și drum bun!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

4 gânduri despre “Cetatea Capidava – așezarea de la cotitură

  1. Imi permit doar o intrebare. Unde este realizata fotografia de la rubrica „Despre” (cabana de pe lac). Multumesc.

    Situl este excelent, dozeaza f. bine informatia despre locuri intr-adevar ignorate.

    Răspunde
  2. Pingback: Capidava – cetatea de la cotitura | Lume Buna

  3. Pingback: Brandingul la el acasa-partea a doua « Advice – Might cause creativity!

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.