Cine merge la Sighișoara o dată, va merge și a doua oară. Recent am re-re-..-re-vizitat Sighișoara și am trecut pragul locului desemnat de Lonely Planet ca fiind cel mai bun magazin de suveniruri din Transilvania: Galeria de artă tradițională Art, Crafts & Tea.
În Piața Cetății, la numărul opt este Casa de pe Stâncă (House on the Rock). Intrăm, coborâm scările și, la subsol, pășim într-o cochetă galerie organizată de tânărul Tudose Mark, poreclit Spoon Man (Lingurarul). O să înțelegeți imediat de unde i se trage pseudonimul :)
În acest loc găsim opere a șase meșteri din România, grupate pe diferite meșteșuguri: lemn, pictură, ceramică, broderie.
De meșteșugul lemnului se ocupă însuși Mark, iar lucrările lui se împart în două categorii: obiecte religioase (cruci și cristelnițe) și linguri de lemn.
De ce linguri? Fiindcă în cultura poporului român, lingura sculptată are o lungă tradiție. În Europa, sunt două țări cunoscute pentru linguri de lemn: România și Țara Galilor (acolo, lingura tradițională se numește lingura galeză a dragostei).
Simbolurile sunt omniprezente în arta lingurilor din lemn.
Aproape toate lingurile cu păsări sunt linguri ale dragostei. Ele reprezintă iubirea în două ipostaze: cea a tinerilor îndrăgostiți, dar și cea maternă.
Iubirea dintre îndrăgostiți: două păsări, cioc în cioc. Ce poate fi mai evident de-atât? :)
Maternitatea: mama își hrănește puiul, iar coroana de sus reprezintă unitatea familiei, întreținută de către mamă.
Barza este prezentă la lingura norocului. Se spune că atunci când barza își face cuibul pe casă, acea casă este protejată de foc, apă și hoți.
Iar dacă tot vorbim de păsări, să știți că bufnița este simbolul înțelepciunii.
Ciclul vieții: visătoarea pasăre, în timpul reînoirii naturii (primăvara) este cu gândul la cuibul ei. În această stare îmbătătoare, uită de existența pericolului, șarpele. Apropo, șarpele de casă și el are un rol în mentalitatea populară: este considerat ocrotitorul căminului.
Ce mi-a plăcut foarte mult în acest colț al cetății din Sighișoara este că încearcă să facă o promovare a vechiului, a tradiționalului, prin poveștile din spatele lui. Fiecare obiect vine cu o poveste, cu un simbol, cu o legendă.
De la lemn, povestea trece la opera unei ieșence: ceramică, dar nu oricare, ci ceramica de Cucuteni, cea mai veche din Europa, de acum 4500 – 7000 de ani. În cultura Cucuteni, vasele nu sunt lucrate la roata olarului, forma este făcută din mână și apoi împrietenită cu un obiect umed. Ca și lingurile, și ceramica de Cucuteni cuprinde simboluri tradiționale: păsările sunt simboluri feminine, iar lupii sunt simboluri masculine. O să vedeți și prezența soarelui, a anotimpurilor.
Tot la capitolul ceramică intră și ceramica decorativă. Meșterul Nicolae Diaconu din Codlea face din lut figurine cu oameni, în expoziție avem reproduceri cu oameni ai câmpului. Ca să fie mai interesanți, țăranii noștri sunt lucrați după o poză din 1930-1940 :)
Icoana este prezentă și ea în expoziție. Găsim două tipuri de icoane: cele realizate în stil Nicula (acolo dezvoltându-se cea mai veche școală de icoană românească), dar și icoane pictate în ulei, atât în stil bizantin cât și în stil sibian.
Un alt lucru foarte fain: Mark lucrează la obiectele din lemn chiar în expoziție și poate fi văzut „în acțiune”. Dar și ceilalți artiști pot fi urmăriți în timpul lucrului, în cadrul filmulețelor de cinci minute care rulează în mica expoziție-magazin.
Câteva fotografii de afară și din expoziție:
Așadar, dacă mergeți la Sighișoara, pe lângă Casa cu Cerb, nu ratați nici poveștile de la House on the Rock!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Ma bucur enorm de mult ca am gasit un astfel de articol, iar obiectele acestea din lemn sunt spectaculoase!
Mă bucur că ți-a plăcut. Să ne spui și nouă cum găsești galeria-magazin după ce o vizitezi, cred că îți va fi pe plac :)