Tot românul știe că în Transilvania și Maramureș se face pălincă, horincă sau cum mai vreți să îi spuneți. Ca buni gospodar ce sunt, ardeleanul și moroșanul își fac la țară propria tărie, nu se lasă pe măiestria vecinilor și în niciun caz pe stocul magazinelor. Știm că în acest domeniul nu prea se compară calitatea din comerț cu cea din cămară. Chiar de ziua mea vă prezint ceva diferit: o pălincă specială, făcută în Secuime și premiată în cele mai mari concursuri din lume. Să ne facem poftă de un păhărel cu cea mai bună pălincă!
Update 2017: din cauză că numele Potio Nobilis mai e folosit de o firmă din Ungaria, proprietarii au fost nevoiți să schimbe numele (e și un proces la mijloc) în Sanct Georgius. Deși preferam vechiul nume, e bun și cel cu nume de sfânt, iar produsul, produsul este genial. Iar din 2018 o să puteți cumpăra și lichior select.
În sudul României se face țuică foarte slabă, la fel și în Moldova. În schimb, ardeleanul și maramureșeanul au avut mereu o dietă mai grasă, mâncau mai multă carne. Iar la o asemenea alimentație, tăria a fost binevenită. Prune erau, mere erau, ca să nu mai zicem de pere, caise și alte fructe; tot ce mai trebuia era puțină ingeniozitate prin care dulceața fructelor devenea alcool tare și aromat.
Ei bine, azi sunt sărbătorit și vreau să vă povestesc despre o altfel de pălincă, pornită din tradiție dar dusă la nivel de artă. Una cu totul specială, făcută din pasiune de doi secui din Sfântul Gheorghe. Am numit-o „cea mai bună pălincă„.
În lume, cea mai mare competiție de distilate este la Viena. Dacă v-aș spune că cei doi au medalii de aur câștigate la acest concurs, ce ați zice? Ei bine, în fața a cel puțin o mie de alte produse de calitate înaltă, Potio Nobilis a câștigat premii în aceste concursuri. Am avut parte de degustări cu produse selecte de la ei, dar până nu le-am călcat și pragul distileriei nu am avut tabloul complet. O cameră de prezentare are pe stânga cazanul, dacă putem să numim așa sofisticata instalație nemțească, iar pe celelalte trei laturi sunt diplome și medalii. Da, trei pereți sunt plini ochi cu premii din competițiile la care a participat pălinca Potio Nobilis.
Cum se face o pălincă premiată internațional? Trebuie avută o grijă deosebită la toate etapele, pornind de la calitatea fructului. La țară prunele se scutură și apoi se strâng poate și cu o frunză, două. Aici avem parte de fructe culese cu mâna, spălate și verificate. Pălinca nu va fi mai tare de 42 de grade, nu vrem să ardem gâtul, ci să oferim o experiență deosebită. Procesul este în mare măsură automatizat, o instalație de ultimă generație făcută în Germania este responsabilă de actul propriu-zis al magiei. Iată cum arată aparatura:
Puneți în față sticlele cu pălincă de la Potio Nobilis. Vor fi peste 20 de sortimente cu cea mai bună pălincă pe care o găsiți. Fiecare are gustul foarte bine pus în valoare. O pălincă bună e cea care armonizează tăria cu aroma fructului. Pun pariu că veți știi care e pălinca de scorușe, vișine, zmeură de pădure, soc sau gutui. Chiar azi am auzit și de pălinca de țelină, cine vrea? :)
Am testat Potio Nobilis în mai multe rânduri. Trebuie să amintesc prima vizită – infotripul în Ținutul Conacelor făcut de Asociația Travel Focus.
Încă ceva. O pălincă de asemenea nivel nu e ieftin de produs. Vă dau un exemplu: din 27 de kilograme de zmeură de pădure se face un litru de pălincă. 27 de kilograme de zmeură naturală din munți, nu de cultură, cumpărate cu 3 euro kilogramul. Ei bine, cu așa ceva câștigi un concurs mondial și încânți papilele gustative ale oricui.
Eu mă opresc aici, dar vă îndemn să ne spuneți unde ați testat cea mai bună pălincă găsită de voi. Poate strângem o listă cu astfel de produse de elită.
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Comercializam aschii lemn cires,prun,salcam prajite intens sau medium ambalate in pungi de aproximativ 120 gr.Livrare gratuita.
Extractul de lemn de cires,prun ,salcam care înnobilează pălinca are proprietăţi antioxidante, tonifiante, iar prin procese biochimice lente transformă pălinca, oferindu-i un plus de nobleţe, ţinută şi fineţe.O varianta mai simpla si mai putin costisitoare este maturarea tuicii sau a palincii cu aschii de lemn.Perioada de tratament depinde de efectul care se doreste a fi obtinut si poate oscila intre 2 si 8 saptamani. https://www.olx.ro/oferta/aschii-lemn-maturare-palinca-ID9KBhW.html
buna ziua,doresc sa aflu adresa producatorilor de aceasta minune de palinca,sau un nr. de telefon a l acestora.Va multumesc.
Intrați vă rog pe site-ul lor, adresa este http://www.sanctgeorgius.ro/
Acolo găsiți o pagină numită Vânzări cu tot ce vă interesează. După ce intrați în posesia pălincii, să vă bucurați de ea, este o minunăție!
Esti interesat sa faci reclama, ca prea te agiti sa convingi prostii. Cinsteste inainte ca eu ma abtin.
Da, sunt interesat să audă lumea de cine face ceva deosebit. Și asta fără a primi bani ori altceva, dacă acolo era vreun apropo.
Una prezintă la concurs și alta comercializează în România. Hai sa fim serioși. Ei produc tone de palinca de zmeura. Ar însemna să fie sute de persoane zilnic la cules de zmeura vrăjeală de 2 bani. Tot arome chimice are