RucsacAcum ceva timp am primit de la Flori o propunere: să fac un articol în care să explic cum se planifică o excursie, ce ar trebui și ce nu ar trebui luat într-o excursie.

Update: Tot în acest articol găsești link-uri spre scrierile noastre din care înveți cum să împachetezi un rucsac și cele cu sfaturi despre ce trebuie să ai în vedere când îți cumperi un rucsac.

Indiferent dacă ești genul omului care nu își face planuri detaliate sau ești foarte spontan(ă), un minim de pregătire îți asigură o excursie liniștită, confortabilă și fără incidente. Cei care sar această etapă riscă ori să rateze unele lucruri faine de văzut și trăit, ori chiar să nu se distreze fiindcă apar elemente neprevăzute pentru care nu sunt pregătiți.

Eu gândesc și planific așa o excursie:

 1. destinația: unde merg?
 2. studiu: meteo: se poate merge? vom putea face chestii interesante afară sau o să stăm în casă/hotel/pensiune/cabană?
 3. transportul: cum merg acolo și înapoi?
 4. logistica: ce îmi iau cu mine în excursie?
 5. distracția: ce fac acolo? Studiu: obiective din zonă sau de pe traseu
 6. anturajul: cu cine merg sau cine e acolo?

Încerc să îmi fac timpul cât mai plăcut, dar și cât mai util, pentru ca în final să obțin maximul posibil din acea excursie. Timpul fizic este același și dacă faci lucruri interesante, și dacă stai, iar eu prefer să fiu „activ”. În continuare voi detalia fiecare dintre punctele de mai sus:

 

1. Destinația

Aproape întotdeauna când am plecat, am știut unde trebuie să ajung, am avut un punct de final al drumului. Sunt locuri unde nu am mai fost și îmi doream să ajung, sunt poate recomandări din partea prietenilor, recomandări găsite pe internet ori în presă. Iar uneori sunt locuri unde am mai fost și prima impresie mi-a creat dorință de a reveni în acel loc. Alții preferă să meargă unde îi duce drumul, dar mie mi se potrivește mai puțin acest stil de a călători.
Te ajută să studiezi câteva date despre locația unde vrei să mergi, și cele mai bune informații le vei obține de la prietenii care au fost deja acolo sau pe internet, de la alții care au fost înainte ta în zonă. Site-urile specializatea, forumurile sau blogurile sunt surse bune de informații utile, tata google probabil ți le va servi pe tavă.

Este bine ca măcar un prieten sau cineva din familie să știe unde mergi, pentru orice eventualitate. Dacă mergi la munte, acest lucru este sfânt! Spune întotdeauna hotelierului / cabanierului / prietenilor unde mergi, în caz de urgență, ei pot da detalii celor de la Salvamont.

Update:Am creat un site special cu lista destinațiilor din România preferate de noi, o să aștept cu drag sfaturile tale!

 

2. Studiul condițiilor meteo și de climă locală

VremeaO vreme bună (în special să nu plouă) este de multe ori condiția necesară și obligatorie pentru o excursie în natură. În caz că dorești să vizitezi locații precum orașe, palate sau muzee, nu este necesară. În funcție de locul unde mergi, o să adaptezi planul la vremea ce va fi în acea perioadă, iar uneori chiar să programezi excursia în funcție de starea vremii.

 

Dacă mergi în locuri necunoscute, studiază în avans și condițiile climaterice locale, să vezi temperaturile maxime și minime în acea perioadă. Referitor la condițiile meteo, eu studiez starea vremii online, pe mai multe site-uri.
Pentru acces usor la starea vremii, am pus căsuța în dreapta site-ului (în mod normal afișează vremea din orașul tău, dar nu mereu detectează corect localitatea). Scrii numele orașului/localității apropiate de locul unde mergi și cu Enter; așa aflii starea vremii curente. Cu un click afli prognoza pe următoarele cinci zile sau chiar și pe două saptămâni. Sursa folosită: AccuWeather.com

Site-urile pe care le folosesc eu pentru a studia vremea: vremea.com, accuweather.com, vremea.kappa.ro, weather.com

 

3. Transportul

Fiecare își alege cu ce merge în funcție de preferințe și de posibilitățile fiecăruia. Variantele posibile: tren, mașină, autobuz, autostop, bicicletă, avion. Nefiind „motorizat”, încă prefer autostopul. :)

Update:
Între timp am scris, zic eu,

cel mai complet ghid despre autostop din România.

Este împărțit în 3, să pot cuprinde cât mai bine atât teoria, cât și practica.

Dacă mergi în zone mai izolate, e posibil să fii nevoit să îmbini două sau mai multe dintre aceste metode. Traseul (dacă nu îl cunosc deja) îl calculez tot online, pe site-urile: viamichelin.com, maps.google.com – click pe Get directions, maps.yahoo.com, bing.com/maps. Primele 2 sunt pentru mine cele mai practice. Folosește aplicația noastra (&Google Maps) de calculare a traseului pentru călătorie.

 

Harta / traseu

 

4. Logistica

 • Cort, sac de dormit, izopren – dacă nu plănuiești să stai la o pensiune/motel/hostel/hotel/acasă la prieteni, ai nevoie de cele 3 obiecte. Ele sunt Casa, Patul și Plapuma. Acum există corturi ușoare și cu montare foarte rapidă, iar sacii de dormit sunt tot mai ușori și buni izolatori (îți recomand un sac de tip sarcofag adaptat temperaturilor la care vrei sa îl folosești); izoprenul îți va face șederea mai „caldă”, fiind folosit ca izolator între sacul de dormit și pământ/podea. Te asigur că este foarte util, nu îl uita acasă! În loc de izopren poți folosi saltele (auto)gonflabile, ele au exact același rol, doar că cele performante (bune izolatoare și mici) sunt destul de scumpe – avantajul lor principal este mărimea mult mai mică decât a izoprenului.
 • Îmbrăcămintea – se ia „pe straturi”. Popular îi zicem „teoria cepei”, cu cât e mai frig, mai pui un strat, iar la caldură, începi să dai jos tot așa, câte unul. Cel mai bine e să nu te bazezi doar pe o haină care pe care să o folosești la toate condițiile de vreme, fiindcă nu îți va fi foarte comodă călătoria. E foarte practic să ai câteva haine mai specializate, de genul o bluza „de polar” (PolarTech e numele materialului original, sau materiale similare) deoarece e un material foarte călduros, dar mai are un avantaj – permite aerisirea pielii, deci apare mai puțina transpirație. Apropo, polarul nu se ia direct pe piele. Pentru vânt este utilă o bluză care nu permite trecerea aerului; te poate ajuta destul de mult un „wind-stopper” (diverse materiale). Hainele din materiale moderne sunt mai ușoare și îți asigură un confort mai bun decât cele clasice, iar în caz de vreme rea și te uzi, hainele din materiale sintetice sunt mai bune decât cele din bumbac fiindcă se usucă mai repede, nu se întind și pot păstra căldura corpului (într-o anumită măsură) chiar și ude.
  Atunci când mergi la munte te ajută să fii pregătit pentru toate condițiile meteo, ziua poate fi cald, noaptea e frig iar soarele poate fi înlocuit într-o clipă cu o ploaie torențială. Trebuie să te adaptezi condițiilor din zonă, văile râurilor sunt mai răcoroase iar seara și noaptea poate fi chiar frig.
 • Încălțăminte de calitate. Decât să se rupă pe drum, mai bine aveți bocanci sau încălțăminte sport în stare bună, care să poată fi folosită fără a da greș. Desigur, vremea și anotimpul pot să decidă încălțările: sandale sport (Teva, etc.), bocanci sau pantofi sport normali. Dacă mergeți la munte, pe traseu, mai mutle zile, e o idee bună să aveți încălțări de schimb.
 • Rucsac de calitate! Este unul dintre cele mai importante lucruri pentru un călător. În niciun caz nu ai nevoie ca la drum să se rupă rucsacul. Unul din materiale de calitate (cordura, ripstop, etc.) poate face diferența. De obicei rucsacii de marcă sunt mult mai bine lucrați, au cusături zdravene, fermoare bune (YKK, etc.), legături foarte bune, catarame zdravene, sunt deseori tratați pentru impermeabilitate și împotriva decolorării, poate au o husă impermeabilă atașată (dacă nu, cumpărați voi una pe mărimea rucsacului). Buzunare bine gândite, posibilitatea de a ține un recipient de apă dotat cu furtun (camel-back) sunt și ele de obicei dotări pe care le găsiți la rucsacii de calitate. Mărimea rucsacului? Depinde care e lungimea excursiei, de locul unde mergeți și de anotimp. Pentru 2-3 zile un rucsac de 30 de litri poate fi mai mult decât suficient. Pentru excursii mai lungi, unul de 65-75 de litri ar trebui sa fie suficient. Este important să înveți cum se împachetează pentru excursie și cum se „umple” rucsacul. Călătorii cu avionul găsesc aici un ghid foarte util despre bagajul de avion.
 • Ac și ață – în caz de nevoie, poate se rupe o haină, poate un rucsac mai „nevoiaș”. Niciodată nu strică și ocupă puțin loc.
 • Mâncare – în funcție de locație, poate fi necesară din start sau se poate lua la fața locului. Dacă merg la oraș, nu merită să car decât ce este specific locului de plecare, restul probabil fiind ușor de găsit și la destinație. Dacă mergeți într-o stațiune mai izolată, vă recomand să vă cumpărați cele necesare într-un oraș obișnuit, fiindcă în stațiuni oferta este mică iar prețurile sunt mai mari. Dacă merg în mediul rural, eu unul prefer să ma „alimentez” cu câteva produse naturale din zonă. Lapte natural, brânză, fructe sau alte bunătăți se pot lua direct de la sursă, de la localnicii din zonă. În sate, cel mai probabil veți cumpăra aceste produse la prețuri foarte bune, iar calitatea este de regulă excelentă. Niciodată roșiile de magazin nu vor fi la fel de zemoase cu cu gust la fel de bun ca cele culese din grădina țăranului. La Bâlea Lac de exemplu puteți să faceți rost de cascaval bun, de soric de porc, slănină sau alte mâncăruri foarte bune, specifice zonei; la fel și pe alte trasee turistice circulate, dar să știți că nu peste tot e și ieftin (oamenii s-au învățat cu puhoiul de turiști și s-au adaptat).
 • Saci de gunoi. Suntem oameni civilizați, ne pasă de natură și de cei care vor veni după noi, fie că vorbim de vecinul nostru sau poate, peste ani, copiii noștri. Sau chiar noi. Efortul este foarte mic să ne ducem resturile la gunoi. Dupa excursie recipientele sunt goale, mult mai ușoare și mai putin voluminoase. Știm că în felul acesta ne respectăm chiar pe noi!
 • Briceag VictorinoxBriceag – e de inteles, necesar atat la mancare cat si la alte activitati in natura. Unul multifunctional de la VictorInox iti poate face viata mai usoara.
 • Lanterna – una obișnuită sau poate chiar o lanternă frontală cu leduri, pentru o mai ușoară folosire, fară a ne ține mână „ocupată”.
 • Apa! – vara este recomandat să consumăm măcar doi litri de apă pe zi, așa că vedeți cum faceți să aveți acea apă. La munte de obicei găsiți izvoare, dar trebuie să întrebați localnicii sau ciobanii întâlniți pe traseu.
 • Medicamente de bază– leocoplast, aspirină, ceva pentru dureri ar fi dotarea minimă de ținut la drum. Primul este de multe ori foarte util, mie chiar în ultima excursie mi-a folosit. Dacă mergeți la munte, e bine să aveți mai multe grupate într-o trusă de prim ajutor; nu știți niciodată când poate fi de folos.
 • Acte (Carte de identitate) – legea română ne obligă să avem la noi în orice moment cartea de identitate (buletinul). Dacă mergeți în zone de frontieră, cu atât mai mult este necesar să îl aveți „la purtător”. Citiți aici câteva aspecte legate de legislația în zonele de frontieră.
 • Cremă de soare – atât vara, cât și iarna, crema de soare poate să fie necesară. De ce și iarna? Fiindcă razele soarelui se vor reflecta și din zăpadă, iar dacă se întâmplă să fii prin munți și nu ai cremă de protecție solară, în 3 zile vei veni prăjit ca o rață la rotisor :)
 • Alte lucruri specifice fiecăruia (depinde de fiecare, știți voi ce vă mai trebuie). În Deltă Dunarii sau în apropiere (Vezi articolele despre Vadu) nu uita să iei cremă sau soluție pentru țânțari, altfel șederea acolo îți va fi foarte grea!
 • Harta regiunii, harta rutieră, harta turistică / GPS – să știi unde trebuie să ajungi și cum. Desigur că vă veți pregăti de acasă traseul, dar tot aveți nevoie de hartă, poate nu găsiți locurile, poate vă rataciți sau poate schimbați traseul. Un GPS este foarte bun, dar să fie unul cu hărți bune. Eu folosesc un Garmin din seria off-track și pot să confirm că dacă aveți și hărți actualizate, vă va fi foarte util!
 • Obiectele de igienă personală – hârtie igienică, periuța și pasta de dinți, servețele umede („duș mobil”), etc.
 • Aparatul foto – în timp îți vor rămâne amintirile, dar ele se sting treptat, iar fotografiile din locurile vizitate vor trezi de fiecare dată acele plăcute amintiri. Nu îți uita aparatul foto acasă și să ai mereu acumulatori încărcați, de rezervă. Dacă mergeți cu mașina, există și încărcător de acumulatori foto pentru mașină.

 

Regula de aur dacă mergi cu rucsacul: nu lua mai mult decât poți căra sau mai multe lucruri decât ai nevoie!

Nu va muri nimeni dacă nu ai la munte parfumul tău preferat sau cele trei (a se citi șase) perechi de pantofi de lac din debara. Gândește fiecare lucru pe care îl iei și care e scopul lui! În drumeție fiecare gram în plus cărat în spate contează!

 

 

5. Ce fac acolo? Cum mă distrez?

La oraș: dupa ce ai citit câteva broșuri/ghiduri/articole despre zona unde ai mers, vei știi care sunt principalele obiective și câteva dintre curiozitățile zonei. Așa îți faci planul în funcție de zilele și orele în care sunt deschise. Pentru efect maxim, îți recomand ca în locațiile aflate la înălțime (turnuri, biserici înalte, vârfuri de deal) să urci pe seară, când soarele se arată mai blând și luminează foarte plăcut orașul ori zona; Nu fă la fel în munți! Sau fă, dar fii sigur că vei avea timp să ajungi pe lumina până la cabană. Pozele cele mai reușite (vezi mini-cursul nostru foto) se fac dimineața și seara, soarele și umbrele contribuie în mod semnificativ la acest lucru.

 

6. Anturajul.

Fiecare știe pe cine vrea cu el sau ea în excursie. Poate mergeți în cuplu, poate cu grupul de prieteni, sau poate singur/ă. Depinde unde mergi și ce vrei să faci acolo. Dacă mergi la munte sau în locuri puțin mai dificile, trebuie să ții cont de anturajul cu care mergi, iar pe traseul de munte să știți că nu se merge singur/ă niciodată!; nu oricine va putea merge oriunde, uneori va trebui să alegeți un traseu mai ușor, să faceți mai multe pauze, să îi ajuttți sau să eliminați din „joc” traseele de dificultate mare.

Dacă ești în căutarea unui rucsac găsești mai multe detalii despre cum se alege un rucsac bun, iar articolul cum să împachetezi / arajezi lucrurile în rucsac îți poate face viața mai ușoară.

Cu speranța că sfaturile mele vă ajută, văi doresc ca toate drumurile de acum încolo să fie cât mai pline de voioșie! Drum bun și liber!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

12 gânduri despre “Plan de excursie – Ce iau cum mine? Cum organizez o excursie?

 1. Cate planuri pentru o excursie. In mod clar se cunosc oamenii care fac asta des. Sa ma gandesc ce lucruri as fi omis eu: studiul meteo, ac si ata, lanterna, saci de gunoi (bineinteles ca imi sacrificam pungile sau alte ustensile si tot adunam gunoiul, insa este bine stiut ca sacii sunt mult mai folositori:D), medicamente de baza (mi-as fi luat un singur medicament, cel pentru voma daca mergeam cu masina), solutii pentru tantari, harti.

  Imbracamintea si incaltamintea probabil mi-as fi ales-o dupa preferintele proprii, nu dupa conditiile impuse de locul unde as fi mers. Cat despre lucrurile pe care le luam in plus, in toate excursiile am fost foooarte lacoma, incat mereu am avut bagaje care se carau greu si de catre 2 persoane, dar de unul singur. Surpriza cea mare era… ca nu foloseam nici jumatate din lucrurile pe care le caram: placa de par, sampoane, creme, 3 perechi de incaltaminte, etc (asa sunt femeile). O sa imi scot la imprimanta sfaturile si cand plec in excursie o sa tin cont de ele (of, chiar ca imi va lua mult timp sa fac un bagaj).

  Drum bun! De fapt liber!

  Răspunde
 2. Pingback: Demonstrative blog review for a hitchhiker’s paradise blog: Drum Liber - Get SEO ideas

 3. Salutare. Eu sunt pasionat de fotografie, chiar am lucrat si in televiziune o perioada. Acum doi ani am calatorit si eu impreuna cu un prieten de-a meu tot cu autostopul din Campia Turzii pana la costinesti. A fost o chestie spontana. Initial am vrut sa vizitam orasul Brasov, dar inainte de plecare am zis ca ar fi mai frumos sa mergem pe litoral. Am pornit cu un buget extrem de redus(100 Lei total).Excursia a durat 5 zile si ne-am simtit foarte bine. Acum ma gandesc sa fac un fotoreportaj despre germania si istoria acestei tari. Daca aveti ceva idei si sugestii sunt binevenite. Va multumesc

  Răspunde
  • @Laza Deseori cu bani puțini te distrezi mai bine decât cu bani mulți, doar că e alt tip de distracție, pui accent mai mare pe latura umană, pe oameni și natură, că mama natură nu are nevoie de bani, ci de atenție. Multă baftă cu reportajul despre Germania, poate ni-l arăți și nouă când e gata!

   Răspunde
 4. hei hei 6 anturajul
  caut partener de calatorie pana in portugalia incepand cu 16 august … planuiesc sa ajung la boom festival unde vom intra si ne vom distra din 18 pana in 26 si multe alte detalii de abia apuc sa le dau sativalexa@yahoo.com astept lume curioasa de aventura

  Răspunde
 5. Imbracamintea si incaltamintea probabil mi-as fi ales-o dupa preferintele proprii, nu dupa conditiile impuse de locul unde as fi mers. Cat despre lucrurile pe care le luam in plus, in toate excursiile am fost foooarte lacoma, incat mereu am avut bagaje care se carau greu si de catre 2 persoane, dar de unul singur. Surpriza cea mare era… ca nu foloseam nici jumatate din lucrurile pe care le caram: placa de par, sampoane, creme, 3 perechi de incaltaminte, etc (asa sunt femeile). O sa imi scot la imprimanta sfaturile si cand plec in excursie o sa tin cont de ele (of, chiar ca imi va lua mult timp sa fac un bagaj).
  +1

  Răspunde
  • @Bilete avion
   La avion plătești pentru bagajul suplimentar și te înveți minte. Apropo, un italian pe care l-am cunoscut și-a lăsat șampoanele și alte produse de întreținere în România, zicea că e mai ieftin să și le cumpere decât să plătescă bagajul extra la avion :))

   PS: mersi!

   Răspunde
 6. Pingback: Marea aventură: București – Linz (Austria) cu autostopul « Cutia cu ganduri verzi

 7. Bun ghidul intocmit de tine.Cat despre acea regula de aur in care trebuie sa iei exact cat ai nevoie nu stiu cata lume o respecta.

  Răspunde
  • Așa este, dar trebuie să mai învățăm că nu avem nevoie de toată garderoba chiar de fiecare dată ;)

   Evident, mai depinde și cu ce călătorești. Dacă mergi cu mașina proprie și nu cari deloc bagajul, poate nu contează așa mult. În schimb, dacă mergi la munte, sau dacă pleci cu un avion low cost, bagajul trebuie să fie (1) cât mai „concentrat” și (2) cât mai ușor :)

   Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.