Pedro si fagurele cu miere

Esti un taran!

este o vorba din popor care nu are nimic de-a face cu onorabilul taran roman, ci are de-a face cu badaranii-nesimtitii care nu stiu ce sa faca decat sa imbunatateasca afecteze viata noastra.

Viata simpla este unul dintre avantajele pe care le are omul in mediul rural. Nu isi face atatea griji ca nu are unde sa parcheze masina pe strazile aglomerate, si nici nu se gandeste cum sa il „pedepseasca” (cu o frana de mana, brusca, dupa plecare) pe cel din spatele lui de la semafor, cel care il claxoneaza cu spor dinainte de a fi culoarea verde activa.

Cand esti la tara, este imposibil sa nu traiesti bucuriile simple pe care ti le ofera campul, casa, animalele din curte, familia. Atunci cand stai sub mar si doar te intinzi ca sa iei pe cel mai chipes fruct la care ajungi, cand vaca face un vitel si ti-e mai mare dragul sa il vezi, cand ai un manz tanar la care trebuie sa fii atent sa nu te „muste”, desi el nici nu are dinti, sunt momente in care simti ca traiesti bucuria simplitatii, pe care altii nu au sansa sa le traiasca. :)

pedro-taie-casSi acum mi se face foame, ca mi-a venit in gand imaginea mancarii facute de bunica. Imaginea ca imaginea, dar cand imi amintesc si ce buna e, parca mai tare salivez! Sa ma ierte maica-mea, dar cea mai buna mancare pe care am avut norocul sa o „degust” pana acum este facut de bunica! Mancarea la sat este gustoasa si naturala, aici nu prea se gandeste lumea ca e grasa, ca e multa, ca are 7 E-uri. Daca e facuta „ca la carte”, din produse de-ale casei, nici nu exista a cincea litera a alfabetului latin in compozitia lor. Laptele proaspat muls, baut chiar la „locul crimei” (mulsul vacii), in grajd, cu spuma care ma umple pe buze, imi da mai mult decat orice solutie apoasa alba vanduta la magazin cu numele „lapte”. Tot la capitolul mancare, in zona Banatului este traditionala „supa de gaina”. Se stie ca gaina batrana face supa buna, dar care gaina e mai buna decat cea din curte? Candva la inceputul lunii decembrie se intampla o tragedie. Se muta porcul din cocina in congelator, iar „pomana porcului” este o sarbatoare cinstita cum se cuvine. In acea zi se fac si carnatii, caltabosul, sangeretele si alte bunatati pe care le apreciem in urmatoarele luni. Vara, la camp, o bucata de slanina asortata cu ceapa, cativa carnati, rosii si branza ar „aluneca” destul de bine. Acum 2 saptamani eram in Fagaras si acolo se vindea slanina, soric, cascaval, exact de momentele copilariei imi amintea, si era foarte placut sa retraiesc acele clipe.

pedro-eduardo-pe-drumpedro-eduardo-in-caruta

In copilarie am fost invatat ce inseamna munca la camp. Eram mic de tot si participam la munca, asa cum putea un prichindel de 10 ani. Acum sunt recunoscator ca am putut face acest lucru, ca nu mi-era greu sa car o galeata cu apa, sa tai lemne, sau sa dau cu grebla o zi intreaga si a doua zi de la capat. Asa am avut ocazia sa devin „specialist” in facut clăi (gramada aia inalta de fan, cu un par la mijloc), iar de fiecare data eu eram cel care putea sa fie acolo sus, si in soarele fierbinte, dar si in adierea dorita a vantului.

Cand mergeam la cules mure, sau cand eram in mijlocul padurii imi aminteam ca suntem foarte mici pe lumea asta, natura ne e gazda si noi doar locuim aici. Am fost la inceputul verii la sat si era peste tot verde. Verde cum nu am mai vazut de un an de zile, era mai mult decat bine. Intotdeauna natura imi da sentimentul de liniste pe care mi-l doresc. O plimbare spre gradinile de pe vale, deasupra de sat, imi incarca bateriile si nicidecum nu e obositoare. Anul trecut eram cu Pedro si Eduardo (Madrid) pe unul dintre dealuri si priveam asfintitul. Cum sa nu le placa?

pedro-eduardo-asfintit

 

vitelul-isi-linge-botulCand ma gandesc la viitorul „civilizat” ma apuca groaza. Eu vreau ca ai mei copii sa stie ce e ala un cal, sa stie cum arata o vaca si ca ea nu e mov cu alb, ca in reclama de la televizor. Eu nu vreau sa am copii ca cei numiti de mine „pui de incubator”, care nu au avut o alta experienta decat cea din jurul blocului, din jurul telecomenzii sau a tastaturii. Eu vreau sa vada lumea reala, sa bea lapte proaspat muls, sa manance caș facut in aceeasi zi si sa mangaie manzul la cateva zile dupa nasterea lui.

Tu cum iți dorești să fie viitorul?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

Un gând scris despre “Ce bine că am bunici la țară!

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.