Ieri treceam prin Slatina și am revizitat un loc plin de farmec, bragageria Atletul Albanez.
Dacă nu ați citit cum am ajuns să îl cunosc pe Gemal Hamish și ce e Atletul Albanez, iată povestea lor:
Cea mai veche afacere de familie străină din România cu activitate neîntreruptă de 320 de ani este Atletul Albanez. Aparține familiei Memish, originară din Albania. Găsiți acest local mirific în centrul vechi al Slatinei. Afacerea a funcționat fără oprire inclusiv pe vremea regelui, a lui Gheorghiu Dej sau Ceaușescu. Ba mai mult, pe vremea când Ceauseșcu își făcea ucenicia la Slatina, într-o cizmărie de lângă vechiul local, acesta mai făcea un ciubuc la bunicul lui Gemal, nepotul patronului și cel de la care am aflat de acest loc. Erau vremuri când expesia “ieftin ca braga” însemna ceva pentru români iar de la Memish Hashim, actualul patron, aflam la prima mea vizită că brăgageria albaneză din Slatina făcea cozi până în mijlocul străzii.
Trebuie să știm că termenul împământenit de „brăgărie” nu este cel corect, corect se spune bragagerie.
Funcționarea fără întrerupere și farmecul aparte al albanezilor a atras mari personalități care le-au trecut pragul.
„Venise Charles de Gaulle în România și Ceausescu a oprit coloana oficială să-i ofere un pahar cu bragă de la tata„, povestea unul dintre nepoții lui Hashim.
Dintre numele sonore care au vizitat locul mai amintesc pe Ion Minulescu, Nicolae Iorga, Eugen Ionescu, Amza Pellea, Nicu Constantin, Doina Badea, Dan Puric, Gheorghe Hagi, James Rosapepe (fostul ambasator SUA în România), ambasadorul Albaniei în România, Rodica Popescu Bitănescu, lotul de juniori de la Chelsea Londra.
Nicăieri în Slatina nu au oprit atâtea personalități ca la bragageria albanezilor.
Albanezii țin o „carte de onoare” – un caiet vechi cu zeci de mesaje de la vestiții clienți ai bragageriei.
Acum, toți membrii familiei sunt cetățeni de onoare a Slatinei.
File de legendă
De la familia Memish aflu că în 1912 afacerea funcționa cu numele „Atletul” iar în vremea aia a staționat în oraș un mare circ turcesc. Una dintre atracțiile circului o reprezentau luptele dintre culturiștii pehlivani, lupte în care combatanții erau unși și era cu atât mai grea înfruntarea, ei fiind alunecoși.
Șeful lor a lansat o provocare: cine are putere să-l pună la pământ pe cel mai puternic luptător pehlivanez din trupă, primește o sumă de bani și aur. Viteazul a fost Sabit Memish, frate cu bunicul lui Gemal. Câștigul nu a dorit să îi păstreze, l-a donat orașului. Drept mulțumire, primăria o botezat firma „Atletul albanez”.
Dar să vă spun ce altceva mai găsiți acolo, fiindcă Atletul Albanez din Slatina nu este numai o bragagerie, ci o cofetărie cu dulciuri făcute în casă, după rețețe tradiționale. Cele câteva tipuri de rahat, halvița, cele 6 feluri de înghețată, braga, sarailiile, baclavaua, limonada, cu toate sunt în oferta cofetăriei Memish. Am primit garanția că sunt produse după rețete tradiționale, cu ingrediente naturale.
Iată cum arată în 2013 acest loc (album foto):
Așadar, vă urez drum liber și vizite dese la Slatina!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Sincer, la cat de cunoscuti sunt eu as face un magazin si in Bucuresti sub sloganul – BRAGA DE LA SLATINA. As tine in acelasi timp si bragageria din Slatina, insa as veni mai aproape de cei care tot scriu si apreciaza minunile albanezilor! Si daca ar merge bine, poate as mai deschide si in alte orase ale Romanicai! – ;)
Probabil că mulți producători locali ar putea face asta, dar nu s-ar pierde puțin din farmecul local? :)
Pentru mine Atletul Albanez este un loc concret, nu o afacere cu filiale :) În Slatina are și un al doilea local, unul modern, dar trăirile și satisfacția de a fi într-un loc vechi, cu istorie și tradiție nu pot fi create oriunde. Am fost în al doilea loc, dar este… un local obișnuit și atât.
În schimb, cel din centrul vechi are o istorie frumoasă pe pereți, are iz de trecut…
Ce preț are braga?
Bine ai venit, Om Bun!
Braga costă 2 lei paharul de 300 ml, iar la litru e 5 lei.
Este incredibil cum afacerea asta a reusit sa reziste atata amar de vreme…
Așa este, sunt de admirat. Și sunt sigur că nu toate momentele au fost ușoare, de exemplu vechea locația a fost dărâmată pe vremea comunismului, iar o vreme au locuit cu toții în aceeași locuință, în paturi suprapuse.
Trec anii, ei au rămas. Eu unul am un adânc respect pentru simpaticii albanezi!
Aud pentru a doua oară de Atletul Albanez și, deși trec prin Slatina de cel puțin trei ori pe an, nu i-am trecut pragul niciodată. O să-mi fac timp data viitoare.
Ar fi cazul să treci pe acolo. Sper că prima dată tot de la mine ai auzit, chiar și indirect; precum cei de la Digi24 care au făcut recent un reportaj cu Atletul Albanez ;)
Locul acesta parcă e de poveste, zici că nu e din timpurile noastre. Iar când auzi poveștile albanezilor, sunt sigur că vei rămâne încântată. :)
La ce ora se deschide? nu am reusit sa gasesc orarul pe internet…ajung si eu anul acesta dar in jur de 8 dimineata..pls help
Maia, o să îți aflu răspunsul și revin aici, sper, chiar astăzi (miercuri) :) Îți doresc o zi frumoasă!
Astept cu nerabdare :)
Scuze că abia acum pot răspunde, n-am avut cum să aflu până acum. Programul începe cel mai sigur cu ora 11:00, dar dacă știi sigur când treci pe acolo și ce vrei, Gemal îți poate lăsa undeva la rece ce îți dorești și le ridici la ora 8, precum spui în comentariu. Dă-mi un semn și rezolvăm măcar și așa :)