Vă voi povesti despre o colecție expusă în premieră, nu întâmplător, la Craiova, acolo unde Muzeul Olteniei face o treabă excelentă pentru conservarea trecutului nostru. Pentru cei care nu l-ați vizitat încă, vă spun că Muzeul Olteniei este „spart” în trei secții (Istorie și arheologie, Științele Naturii și Etnografie), astfel că fiecare dintre acestea a putut să se dezvolte armonios. Celor trei secții li se adaugă și un Laborator de restaurare și conservare, laborator modern, la standarde europene (sursa: muzeul). Eu vă voi povesti despre o expoziție specială, duală, aflată în Craiova până în iunie la Secția de Istorie și Arheologie (strada Madona Dudu numărul 14, în centru): Colecția „Arme albe și de foc & Cositoare”.
Majoritatea exponatelor sunt aduse de la Sibiu, de la Muzeul Brukenthal și au fost trecute recent prin laboratoarele de restaurare, e prima dată când văd toate lumina zilei! Dacă vreți să le vedeți, aveți șansa în următoarele aproape două luni, expoziția ține până în iunie. Așadar, cine n-a fost prin capitala Olteniei, să meargă! :)
Arme albe și de foc, expoziție temporară
Zeci de arme albe și de foc din secolele XV-XX vă vor încânta ochii și imaginația. Veți putea vedea pumnale, săbii de gală, săbii de cavalerie, iatagane turcești, sulițe, coifuri și zale (un fel de vesta antiglonț de pe vremuri), toate din anii 1600-1900. Tot de la această expoziție putem afla care este deosebirea dintre o muschetă, o pușcă cu rotiță sau o carabină sau vom descoperi minunata artă care era în spatele confecționării unui pumnal (că doar nu puteau face un cuțit simplu, trebuie decorat, și încă cum!).
Joi vă arăt și a doua parte a expoziției, cea cu obiecte vechi din cositor. Sunt adevărate opere de artă ale meșterilor din Transilvania, unele vechi de 500 de ani. Drum bun!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Am fost astăzi la această expoziție și pot să vă spun că mă bucur că am aflat de ea. V-am ascultat duminică la Radio România Actualități, ați vorbit exact despre această expoziție.
Vă felicit pentru munca depusă și pentru că ne arătați locuri de care altfel poate nu am fi știut!
Mă bucur că ai fost acolo și ți-a plăcut, încercăm și noi și pare că reușim să facem o treabă bună din când în când ;)
Frumoasa expozitie, cu multe piese interesante.
Unele pot fi mai bine identificate si datate.
De pilda se poate preciza: kindjal, hanger, etc.
Felicitari
Sorin, vrei să ne ajuți te rog să actualizăm textele de la fotografii? Ar putea fi de folos celor care vin și citesc ulterior.
Dacă ne-ai invitat să privim detaliile, nu ne oferi și câteva informații: explicații, semnificații, povești?
Cum ar fi să primești toate informațiile de aici, ai mai merge la muzeu? ;)