Frica de câini poate fi un mare obstacol. Te învățăm cum să scapi de câinii agresivi fie că sunt de la stână sau câini maidanezi, vagabonzi, dar cu dinți ascuțiti.
Cum poți scăpa de câinii ciobănești de la stâne? Ce fac să scap de câini, în general, e o întrebare bună și a cărei răspuns ar putea ajuta mai mulți oameni. Informația se aplică în toate situațile când vă hăituiesc câinii, deci și în cazul câinilor maidanezi (vagabonzi) agresivi. Mulțumesc lui Vasile pentru întrebare.
Înainte de a începe cu sfaturi concrete e bine să știm câteva lucruri despre câini:
1. Câinii sunt animale de haită (fiind înrudiți cu lupii) și recunosc ierarhia. În haite ei au un mascul alfa (șefu’) pe care îl urmează și căruia i se supun. El mănâncă mai mult, el mănâncă primul, etc. Câinele domestic este la fel, de exemplu el vede în stăpân pe acel mascul alfa, de care ascultă. De multe ori ați văzut câini care nu își ascultă stăpânul, îl mușcă sau nu îl respectă. Este o situație clară când nu îl recunoaște pe acel om ca și stăpân, și e o problemă de educație atât a stăpânului, cât și a câinelui. Câinele, la fel ca și omul, nu are un simț dezvoltat al egalității și va încerca mereu să aspire la cea mai înaltă treaptă posibilă a ierarhiei din grupul lui social. Este esențial ca stăpânul să se arate ca „lider” și să acorde câinelui respectul cuvenit.
2. Un lucru foarte clar e că animalele simt frica. De fapt în momentul în care ne e frică, secretăm o substanță pe care ei o pot mirosi fiincă o eliminăm prin transpirație. Iar această substanță îi întărâtă, la fel ca și parfumurile sau alte „miresme” stridente.
Daniel Goleman, în cartea „Inteligența Emoțională” face o descriere a reacților pe care la are corpul uman în fața diferitelor emoții pe care le încercăm. Frica – generează o stare în care sângele străbate muchii cei mari, cum ar fi cei din picioare (îți este mai ușor să fugi), sângele își modifică cursul (alb de frică, „îngheață sângele în vene”) și oferă creierului un timp pentru găsirea unei soluții. Circuitele din centrele emoționale ale creierului acționează un fluz de hormoni ce pune trupul într-o stare de alertă, făcându-l gata să acționeze, iar atenția se fixează asupra amenințării imediate, pentru a vedea mai bine ce reacție trebuie adoptată, apoi eliberează o cantitate suplimentară de andrenalină ce oferă trupului o energie suplimentară. (Să te ferească Dumnezeu de lovitura fricosului)
3. Câinele e un animal teritorial. Haitele își apără teritoriul, atât de de alți câini, cât și de alți „intruși”.
4. Să fug?
În nici un caz nu fugiți de câinii mari, atunci când ei sunt suficient de aproape ca să nu aveți timp să scăpați. Ei vor prinde curaj și vor veni la „distracție”.
5. Privitul direct și lung în ochii câinelui este considerat un act de nesupunere și agresivitate. Depinde ce vreți să îi transmiteți câinelui, în funcție de situație e posibil să nu doriți să îl întărâtați.
În drumețiile în natură ai șanse să dai peste câini ciobănești, mari, care sunt în apropierea stânelor de oi. Ei sunt acolo ca să apere oile de lupi, urși sau alte animale, și probabil vor reacționa când un străin se apropie de teritoriul lor. La ei nu prea se pune problema să le fie frică de voi, ca anxiozitatea să fie cauza agresivității.
Din ce am practicat eu sau am auzit la alții, sunt câteva metode prin care poți „scăpa” de câinii ciobănești de la stâne sau îi mai poți calma:
- cum mai mulți ciobani folosesc expresia „la oi!” sau „du-te la oi!”, s-ar putea să li se pară cunoscut și să se mai calmeze dacă le zici lucrul asta
- „lupți”, adică te ferești de ei cu un par. La un moment dat ei se plictisesc dacă văd că nu se pot apropia de tine și te lasă în pace. În timp ce îi ții la distanță e bine și să te deplasezi în drumul tău, ca încet-încet să te depărtezi de ei. Ideal e să nu fii singur/ă, ca dacă sunt mai mulți câini să nu te poată înconjura, că e mai greu să te ferești. Spate în spate, doi oameni se pot feri ușor de câini, din orice direcție ar veni.
- am mai auzit de o metodă, dar eu personal nu am testat-o și sincer nu știu dacă să o testez :D Metoda zice să te pitești și să fii foarte inofensiv, că atunci câinii te vor mirosi și te lasă în pace, nu îți vor face nimic.
- spray cu piper – sunt foarte eficiente la multe animale sălbatice (și nu numai). Dezavantajul e că s-ar putea să nu ai timp să îl scoți din buzunar, geantă, etc.
- aparat cu ultrasunete – mic și ușor de cărat, foarte eficient. Avantaje: funcționează din buzunar, nu ocupă o mână; poți să îl pornești înainte de a intra în zona câinilor (dacă îi vezi de la distanță). Desigur, exista și un risc infinit ezimal ca acel câine să aibă afecțiuni auditive și tu, sigur pe tine că „ai scula în buzunar”, în final să ieși puțin șifonat.
Update: am folosit în București un aparat cu ultrasunete anti-câini și pot să vă spun că funcționează. Este foarte important să aveți baterie de calitate în aparat, altfel nu veți obține efectul dorit (cu prima baterie cumpărată de la chioșcul de la colț am crezut că nu funcționează, apoi am cumpărat alta de la un magazin specializat și aparatul mergea, ca prin minune :) )!
Update 2: un articol util despre câinii de stână este și acesta.
Ideea de bază e să nu îi întărâți fără motiv, nici să fugi. Îi tratezi cu respect, asta înseamnă să le accepți rolul în acel loc și/sau motivul pentru care sunt agresivi. Ei nu fac asta fără motiv, ci doar că nu îl înțelegem noi.
În acele momente e bine să reușești să te stăpânești, să nu te blochezi, iar reacția să fie una logică.
Un articol detaliat în limba engleză despre agresiunea canină găsiți aici. Vă recomand să îl citiți, chiar dacă e lung. Soluții ușoare de tratarea fricii de câini, la copii, găsiți aici.
Vă doresc excursii și plimbări liniștite, fără lătrători pe urme, iar în caz de nevoie sper să vă folosească sfaturile mele!
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
faza cu pititul, desi nici eu nu as incerca-o, am vazut-o in cluj aplicata la un caine maidanez. momentul in care omul era pitit cainele se calma iar cand se ridica in picioare devenea extrem de agresiv. oricum trebuie sa ai mult sange rece sa faci asa ceva :P
Deci avem dovada că funcționează :D
Nu se compara maidanezii, care-s de obicei necajiti, cu turbatii de caini ciobanesti, ma gandesc serios sa-mi obtin permis de port-arma, sa-mi iau un pistol, sa tragcu drag in ei.
Pititul ca pititul, dar să încerci un aparat cu ultrasunete! :)
Ai grija cind apesi pe tragaci, teava sa fie orientata spre tine.
Pingback: Cum va aparati de cainii agresivi? - Page 40 - Forum Ciclism.ro
Am patit-o mai demult sa ma intalnesc cu 2 caini ciobanesti prin munti(eram cu mai multi colegi si eu o luasem inaintea lor cu o tipa) Si , neavand unde sa fugim de ei(veneau FOARTE grabiti inspre noi), eu am zis sa ne oprim si sa vedem ce fac :-) (tipa devenise isterica … ) si culmea , si-au scos „un pic” coltii la noi , da’ au stat la o distanta destul de mare de noi , au latrat vreo 5 minute zdravan , timp in care eu mai faceam un pas mai departe de ei , si pana la urma si-au vazut de treaba lor si s-au dus inapoi la stana din vale…
Chiar n-am stiut ca se poate asa ceva , da’ din ce am mai patit inainte cu ALTI caini „banuiam” ca fuga nu-i o solutie… mai ales ca erau doi si erau MARI RAU!
da’ e util articolul ! sper sa-l citeasca si MULTE FETE care o iau la fuga una-doua cand vad caine… si … ce urmeaza se stie :-)))
Sper ca măcar în unele situații cei care citesc să scape acum mai ușor de câini.
Chiar dacă știm cum să reacționăm, cel mai greu e să schimbăm unele obiceiuri și să ne controlăm în acel moment al întâlnirii cu „cuțu” :)
salut. Am 9 ani jumate si imi e frica de catei. Cum pot scapa de toate acestea????
Salut Vlad,
Dupa cum ai citit deja in articol, cainii „simt” frica ta. Practic daca tu le arati ca ti-e frica de ei, cu atat mai mult ei te latra sau vin sa muste. Ideea e sa iti mentii controlul cand vin cainii. Poti ori sa ii infrunti (nu iti recomand mai ales la varsta asta), sau te arati inofensiv, sa nu le dai prea multe motive sa te atace.
Oricum ai face, nu fugi de ei, mergi calm mai departe, ei se vor plictisi de latrat si te lasa in pace.
Fii curajos o vreme si vei vedea ca functioneaza.
Distractie!
multumesc dar nu stiu cum pot sa nu am frica imi e frica tare de ei. Daca vreti sa vorbiti mai mult cu mine bagati adresa de mas : vladutbarsan
Vlad,
Frica de caini poate fi invinsa cu putina munca si urmarirea catorva pasi. Cel mai bine e sa iti implici parintii, sa ii rogi sa te ajute.
Roaga pe mama sau pe tatal tau sa citeasca articolul acesta:
http://www.nou-nascuti.ro/intrebari_si_raspunsuri.html?action=show&item=intrebare&iid=635
Si pentru a intelege cum reactioneaza cainii un articol bun in limba engleza este aici:
http://www.petplace.com/dogs/territorial-aggression-toward-people/page1.aspx
Spor!
Ai dreptate, deoarece am trecut cu un prieten pe langa ei si nu mi-au facut nimic, nici nu au latrat, nici nu m-au fugarit.
Multumesc!
Vlad,
După cum vezi, doar încercând vei constata că funcționează metodele de aici. Câinii (marea majoritate) au și ei regulile lor pe care dacă le înțelegem putem să evităm problemele.
Îți doresc multă stăpânire de sine în fața câinilor!
poti folosi aparatele anti caini de pe http://www.radarcan.ro
@darius Tu ai folosit aparatele celor de la radacan.ro? Dacă da, poți să ne spui dacă sunt eficiente?
eu am 14 ani si nu prea ies cu prietenii in oras din cauza fobii de caini…imi e frica pana si de cei mai mici caini…incerc sa fiu indiferenta, acum 2-3 ani puteam oarecum, acum nu mai pot deloc…ma ingrozeste faptul ca daca trec pe langa un caine mi se poate face frica si ei ma vor simti si vor incerca sa ma domine asa ca bineinteles ca daca imi este frica sa nu mi se faca frica exact aia se intampla (mi se face frica)…nu ma ajuta sfaturile articolelor de pe internet…problema e ca la blocul meu sunt 7 caini vagabonti si vreo 10 de casa care sunt foarte agresivi… parintii vor sa imi mai cumpere un caine ca poate scap de fobie dar eu cu siguranta nu mai vreau vreun caine in casa… ma puteti ajuta cumva, va rog? multumesc anticipat si inca un lucru: uneori, simt ca nu-mi este frica atunci cand trec pe langa vreun caine, dar pur si simplu o iau la fuga de parca as fi programata… nu stiu ce sa fac
uitasem sa spun ca pana si daca cineva ii da un sut unui caine incep sa plang…nu vreau sa fie raniti din cauza fricii mele tampite… ce vina are cainele care-si vede de treaba lui ca eu fac istericale pe acolo??? in plus, ma gandeam ca poate la mine este ceva ce a fost o fobie si acum este ceva gen un reflex v-am spus nu intotdeauna simt frica…multumesc mult
am citit pe net tot felul de anunturi dinaste SA NUTI MAI FIE FRICA DE CAINI… dar nici una nu a functionat… am 13 ani si cand ma apropii de un caine numi pot stapanii frica… din toate solutiile nu mia mai ramas decat una, si aia este sami cumpar un caine. Nu stiu cum so fac pt ca parinti mei nu sunt de acord sa am un caine in casa stiind cat de frica imi este de ei, dar trebuie sai conving pentru ca asta fost ultima pe care nu am incercato. Am prieteni care au pui de caini acasa, ies cu iei afara ma joc si ma simt bine. Am observat ca dupa doua zile de joaca cu un catel mea mai trecut frica, dar cand vad un alt caine ca se rasteste la mn nu pot sa fac nimic… pur si simplu ma panichez
Ce atatea explicatii de comportament om-animal.Locul cainilor nu e pe strada.Este o situatie de involutie ,de necivilizatie si dezvoltare urbana.Ce nu avem dreptul sa circulam liberi pe strazi zi si noapte?Sa-i duca la adaposturi speciale si cine vrea sa creasca un caine sa-l adopte si sa raspunda pentru el.Nu e deajuns doar hrana ci si sterilizarea,vaccinarea.Sunt agresivi si transmit boli diverse.In UE nu sunt caini la colt de strada.Lua-tii la voi in casa daca-i doriti atat.Ce impartim habitatul cu maidanezii?De ce sa nu-l impartim si cu lupii?Sa invatam sa ne comportam si cu ei pasnic?De ce nu doriti?Sunt si ei simpatici…
@stroe
De fapt scopul articolului nu e de a elimina câinii de pe străzi, ci să putem să întelegem puțin reacția lor și să ne putem descurca mai bine în situațiile în care ne confrumtăm cu ei.
Eu zic că am cuprins câteva sfaturi utile oricui se întâlnește cu câini agresivi. Ideea articolului a pornit de la un prieten care își povestea pățaniile cu niște câini de la o stână; pornind de la povestea lui, am strâns mai multă experiențe și m-am documentat în surse de specialitate pentru a scrie articolul de față.
Recomandarea mea, bazata pe experienta, este sa folositi spray cu piper (preferabil cele impotriva ursilor) Cainii de stana nu au un comportament tipic. Ii veti vedea INTOTDEAUNA venind din timp (nu sunt pradatori sa se furiseze).Vor latra de la distante apreciabile. Nu recomand metoda cu „pititul”. Ei sunt o haita si te vor hartui…muscaturi usoare pana la foarte puternice, menite sa te indeparteze (cam la fel cum ar face cu un urs). Spray-ul cu piper este singura solutie de prevenire (fara a face rau cainilor). Daca aveti permis port-arma…no comment.Folositi-o cu incredere. Personal (chiar ieri intr-o tura scurta prin Apuseni) m-am gasit fata in fata cu o „gasca” de 10 caini.Masculul Alfa nu a fost deloc impresionat de bata si nici de mancarea ce o aveam la mine. Ciobanul a sosit dupa 10-12 minute. Atunci, alfa inca se taraia pe jos de la spray. Iubesc animalele si in special cainii, dar nu sunt dispus sa ma expun la rani puternice pe munte.s-ar putea sa nu mai ajung acasa. P.S. odata „linistit” masculul Alfa, restul cainilor au latrat dar s-au tinut la distanta. (nu e neaparat necesar sa aiba aceeasi ractie intotdeauna).
@Ciprian
Eu nu pot să spun că am avut probleme deosebite cu acei câini de la stâne fiindcă am fost învățat de mic cu astfel de câini, de pe vremea când stăteam foarte mult la țară și erau mai multe stâne în zonă. Cred că un astfel de spray este util să fie în rucsac oricând, până la urmă funcționează și la om (mai ales pentru fetele mai temătoare) :)
hai sa va povestesc eu ce era sa patesc , ma plimbam prin parc cu un amic si el a vazut niste caini ia chemat la el , si dupa aceea au inceput sa latre la mine ,singura greseala a fost ca am reactionat agresiv , si m-au inconjurat doar sase caini si cum stai calm intre ei ? si logic ce mi-a venit cap sa iau un bat sai sperii si am scapat de ei ….daca fugeam nu scapam … asta e concluzia … cel mai bine ar fi sa ai o bata la tine si nu o sa ai problema sa scapi de ei sau doua bate sa fii mai convigator …
Pingback: SCORMON de Ioan Slavici - Povestire pe scurt
Eu am o solutie mai simpla !! RANGA INFIPTA IN MAXILARU JAVREI
Presupun că te referi mai ales la cei maidanezi. Sorry, eu aș vrea să văd altă soluție. A ta merge la cei turbați/nebuni.
Eu aș vrea să văd că acei câini lăsați la voia sorții pe străzi/etc. să fie adoptați de stăpâni. Iar dacă omul iubitor de animale nu ia atitudine și să arate că iubește cățeii și în afara celor 2 minute cât îi privește cu duioșie, atunci să se întâmple și altele, că e clar că nici acel iubitor de animale nu îi dorește.
nu va uitati in ochii cainelui, nu va opriti pe loc da vine spre voi, nu gesticulati, nu fugiti si nu va urcati pe un copac sau pe un gard ca sar putea ca ica acest individ sa fie mai rapid ca voi
am tot citit zilele trecute ce care cum face sa scape…e valabila varianta cu a individua pe exemplarul alfa dar probat pe un lot de 60 de caini ciobanesti adica 11 stani puse pe un platou in saua tarcaului munti hasmas a functionat numai sa i hranesti resturi de mincare mamaliga pusa in rucsac si dupa ce il hranesti ,,Ai meg-opreste-te.,,Pleaca-meni.
Morodi,,stai.,hozo feli dute acasa…fiind ciobanesti unguresti .le dai comenzi ferme neagresive.succes si nu incercati sa i bateti cu parul ori alte aiureli ca acesti caini sunt crescuti in munte nu au frica nici de urs nici de alte animale fioroase salbatice daramite de om.drumuri bune va doresc.
Recomand un aparat cu electrosoc. Eu am o lanterna ce are si electrosoc, si pot spune ca functioneaza de minune. Nici nu este nevoie sa folosesti electrosocul propriu-zis, se sperie de la zgomotul facut de el. Cand am cumparat lanterna, am testat-o pe cateii mei de acasa (un ciobanesc caucazian si un maidanez) si s-au speriat doar de la zgomot. Ulterior am avut ocazia sa o testez pe o haita de 4 caini de stana si a facut fata cu brio, la fel, doar prin zgomotul produs. Cred ca ar fi utila in general pentru orice fel de animal salbatic intalnit in drumetiile pe munte si nu numai.
Poate fi și asta o soluție, dar eu cred că nimic nu acoperă 100% riscul, dar aceste aparate pot ajuta. La animalele sălbatice nu m-aș băga doar cu asta, deja sunt prea aproape când își poate face efectul și la nenea ursache e suficient să dea o labă și a rezolvat treaba, voluntar sau din greșeală, speriat. :)
Nicu din Brasov 28/09/2016 Cainii ciobanesti sunt un real pericol,mai ales ca sat condusi de cibanii cu o mentalitate si gandire primitiva,oameni care ar trebui indepartati din societatea noastra, fermele de oi pot functiona dupa metode noi,aparate noaptea de garduri electrice,unde nu mai intra nici mama lui de urs sau de lup, iar in timpul zilei la pasiunat sunt suficienti trei patru caini avand in vedere ca animale salbatice foarte rar ataca ziua.Asa este cand traiesti intr-o tara condusa cu curu nu cu capu.Viata i-ti ramane in mana salbaticilor si a haitelor lor de cini infometate, mutilate in urma tratamentelor empirice,urechi taiate nasul ars cu fire inrosit si cozile taiate.Ce faceti domnilor de la protectia animalelor.Dar sa nu o mai lungim,ieri ma deplasam pe drumul din satul paltin spre locuinta mea cu biccicleta unde am intilnit un card de oi care erau pazite de un cioban si 13 sau14 caini,care mau incojurat intr-o clipita abia am reusit sa ma dau jos de pe bicicleta,am strigat na la oi,tiba,e.t.c.dar degeaba cainii s-au apropiat la doi trei metri de mine cu dintii ranjiti pregatiti sa ma sfasie. Am invartit bicicleta in jurul meu tmp de cinci minute timp in care ciobanul venea agale de parca nu se intampla nimic.Dupa ce a indepartat cainii a dat sa plece,eu l-am intrebat de ce nu are grije de caini sa nu atace oamenii,mi-a raspuns vrei o bata n cap si sa i pui dinou pe tine.Ganditiva in ce lume traim.Acesti mizerabili plangaciosi in fata guvernului,va vand branza din lapte plin de urina, cacareze de oaie si mainile lor soioase din timpul mulsului,o prepara in conditii mizere greu de imaginat pentru un necunoscator.Acesti mizerabili care se vaita ca nu au venituri si nu au posibilitatea de modernizare a stanelor sunt niste mincinosi,poarta dinti de aur, vile imense,jipuri si masini de ultima ora,procesomani de prima mana in urma pagubelor facute de pasunatului abuziv.Guvernul si institutiile statului sant de vina ca ii accepa asa cum sunt,ar trebuii pusi sa respece legile statului chiar cu riscul de a aplica forta.
Odata venea spre mine foarte grabit un caine ciobanesc. Mi-am amintit de faza cu pititul pe care o stiam de la un politist. Dupa un calcul scurt mi-am dat seama ca este singura solutie posibila in acel moment. M-am asezat pe vine si cu o mana intinsa prieteneste spre el I-am zis cutu-cutu. Spre marea mea uimire a functionat.