Vreau să vă propun 4 locații despre care poate ați mai citit, poate le-ați și văzut, dar eu sunt convins ca sunt deosebit de interesante pentru o revedere, și la fel de convins sunt că merită o mult mai mare atenție din partea noastră:
1. Parcul național Buila Vânturarița
Este o locație deosebită, la câțiva kilometri de Horezu, deci aproape de Vâlcea. Asta o face accesibilă inclusiv călătorilor din București. Parcul este cel mai mic parc național din România dar din păcate și destul de puțin cunoscut.
Localizat la sud de Munții Căpățânii, parcul are în imediata vecinătate o serie de obiective turistice culturale: mănăstirile Arnota, Bistrița, Horezu, Frăsinei, schiturile Pătrunsa, Pahomie, Iezer, Bradu, Jgheaburi, bisericile fostelor schituri 44 Izvoare, Păpușa, Peri, bisericile rupestre din Peștera Liliecilor pe care nu le-aș rata dacă aș merge în zonă.
2. Cetățile Dobrogei de nord – Capidava, Enisala, Histria și Argamum (Orgame)
Acest punct este mai ales pentru cei din București, din sudul Moldovei și pentru cei din Dobrogea. Trecutul nostru foarte îndepărtat, ce ne plimbă aproape 27 de secole în istorie se leagă de Dobrogea. Primele orașe de pe teritoriul României au fost cetățile grecești de pe țărmul Mării Negre. Disputa pentru cea mai veche localitate este între Histria (favorita la titlu) și cetatea de lângă Jurilovca, Orgame sau Argamum, ambele fiind poziționate în secolul 7 î.Hr. La Histria este musai să intri în muzeu și să asculți toate poveștile ghidului!
Pentru un tur mai complet, nu vom uita nici o cetate romană construită pe locul uneia dacice, cea de la Capidava, la curbura Dunării, iar turul va cuprinde și Cetatea Enisala, construită pe vremea ocupației otomane. Noi am fost într-un tur ce le-a inclus pe cele de mai sus la Scrie România, în martie și am fost încântați de frumusețea locurilor. Eu (cel puțin) am fost copleșit de semnificația istorică a locurilor vizitate.
3. Cheile Nerei
O altă rezervație foarte faină din România este Parcul Național Bueșnița – Cheile Nerei. Este localizat în sud vestul României, așa că este cel mai la îndemână celor din Vestul și Sudul țării să îl viziteze la sfârșit de săptămână. Trebuie să ajungi la Oravița, iar de acolo urmezi drumul spre Sasca Română ori Sasca Montană. Pentru a te bucura de minunile naturii, drumul îl vei face mai departe pe jos. În prima zi te acomodezi și faci un drum sper Lacul Dracului să vezi frumoasele nuanțe albastre-verzui ale lacului carstic.
A doua zi va fi puțin mai grea, vei urca pe cărările de-a lungul apei, vei străbate tunelele de multe sute de ani făcute și mai la capăt vei face un prim popas la Ochiul Beiului. Mai sunt pești din apă? Vei continua pe cărare și vei urca spre Cascada Beușnița, unde te vei bucura de stropii răcoroși!
4. Bisericile de lemn și frumusețea naturală din Maramureș
„Maramureș, plai cu flori” era numele melodiei? Fie că știi sau nu răspunsul, dacă ești din centrul țării îți propun un weekend aproape de moroșani. Aceste ținuturi pline de farmec vor fi parte a strategiei naționale de turism, și asta nu fără rost. Amintesc câteva puncte tari în zona Maramureșului: bisericile de lemn, arhitectura porților tradiționale, pălinca curată dar bună ca leac, natura frumoasă și sufletul cald al localnicilor.
Prietenul TiviDan vă sfătuiește ca din Cluj să nu urmați drumul direct spre Baia Mare din cauza drumului foarte prost Dej – Baia Mare la care încă nu s-a început lucrul, așa că avem o alta variantă mai bună: Cluj – Gherla – Dej și acolo faceți dreapta spre Beclean (este drumul spre Bistrița), apoi revenim spre nord pe drumul spre Salva (drumul ce duce la Năsăud) – Săcel. Vizitați Izvorul Albastru al Izei și Rezervația Peștera.
În funcție de cum vă împărțiți timpul din weekend, nu ar strica să faceți o tură cu Mocănița.
Pentru asta trebuie să ajungeți foarte devreme dimineața în Vișeul de Sus pentru a merge cu Mocănița. Urcați pe traseu spre Vf. Toroiaga (1930) cu panoramă deosebită spre Munții Rodnei, Depresiunea Maramureșului și celelalte sectoare ale Munților Maramureșului. Plecarea se face din gară (Căile Ferate Forestiere Vișeu de Sus sau CFF Vișeu de Sus) dimineața la 8.00 – 8.30 și la întoarcere plecarea se face de la capătul traseului lung, de la Paltin (km 21).
Traseul lung (21 km) cu mocănița costă 39 lei/adult și 23 lei/copil.
Plecare de la Borșa spre Săcel și veți merge spre Sighetu Marmației pe drumul spre Șieu – Bârsana (deci nu prin Vișeu). Opriti la bisericile de lemn si mănăstirile de pe drum. Oprire în primul sat, Săliștea de Sus, acolo sunt 2 biserici de lemn din secolele XVII – XVIII.
Oprire în câțiva kilometri la Bogdan Vodă pentru a vizita frumoasa biserică de lemn din secolul XVII care spre deosebire de celelalte biserici construite pe deal, este în mijlocul satului. Este un monument deosebit ce merita văzut. La 2-3 kilometri la stânga este Ieud, cu o altă biserică deosebită din lemn; este făcută în 1364. Tot acolo găsiți și o biserică din anii 1700. Faceți un mic ocol pentru a vedea cât mai multe obiective, nu cred că ajungeți în fiecare zi în Maramureș. Dacă aveti timp, peste încă 5-6 kilometri din Ieud este satul Botiza, unde puteti vizita Muzeul familiei Berbecaru (covoare, etc.) și puteți chiar faceți schimb de rețele culinare tradiționale cu stăpânii casei. Acolo puteți și înnopta.
Urmează o oprire la Bârsana. Este un loc deosebit, foarte frumos, iar biserica este printre cele mai înalte clădiri din lemn din Europa. Vizitați complexul de manăstiri și bucurați-vă de cadrul natural.
Sighetu Marmației, mergeti la Muzeul Satului. Vedeți Închisoarea Memorialul Durerii, fostă inchisoare ce a fost renovată și integrată în circuitul turistic. Urcați până la granița cu Ucraina.
Vizitati Săpânța (cam 20 de km de la Sighetu Marmatiei): Cimitirul Vesel cu interesantele cruci la morminte. O să vă placa în mod special această cruce: „sub această cruce grea, zace biata socra mea. 3 zile de mai trăia, zăceam eu și citea ea…”. Intrați și la casa lui Stan Patraș, cel care a făcut primele cruci „vesele” din cimitir. Nu ratati mănăstirea de la Săpânța, care are probabil cea mai inalta biserică din lemn. Cum veniți de la Sighet, de pe drumul principal se face un drum la dreapta spre mănăstire, drum ce trece câteva sute de metri prin pădure.
Dacă drumul vă poartă pe traseul Baia Mare – Sighetu Marmației, aveti 2 variante:
a) prin statiunea Cavnic; în acest caz opriți și la lacurile sărate de la Ocna Șugatag.
b) pe drumul national DN18, care va trece prin Mara; opriți la Baia Sprie și profitați de lacul Bodi Mogoșa și stațiunea Mogoșa (12 km distanță de Baia Mare). Pe drum este un loc unde o să vedeți că mașina merge singură la deal (în zona de trecere a munților Gutâi). Pare incredibil, dar așa am zis și eu până când am oprit în acel loc. Nu e semnalizat sau marcat locul, dar e posibil să fie și alți curioși cu mașinile inexplicabil oprite în mijlocul drumului să vadă ciudățenia. Nu știm cauzele, poate e doar o iluzie optica, dar să ne bucurăm de existența acelui loc!
Mergeți spre est până la Borșa. Vizitati bisericile de lemn din zona și una dintre cele mai frumoase cascade din România, Cascada Cailor. Ca să ajungeți la ea, ori urmați poteca din Borșa, ori luati telecabina și din vârful traseului mai aveți puțin de mers pe jos.
Cele de mai sus sunt și în lista cu Top 300 locații de văzut în România, iar dacă vrei mai multe variante pentru a petrece o vacanță frumoasă, vezi lista întreagă! Dacă ai nevoie de ajutor, cere-ne sfatul și îți facem propuneri customizate pe vacanța ta în cadrul rubricii „Nu știi unde să mergi?„.
Tu unde ai vrea să mergi?
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Pingback: Anonim
Pentru BUILA dau si eu o nota de 10, pentru ca are un mare avantaj. Are obiective turistice de jur imprejur. E adevarat ca nu au ei multe cabane sus in munte,insa de jur imprejur e plin. Plus ca e si aproape de Bucuresti! ;)
@artistu Nu ți se pare că există o lipsă de interes în promovarea Parcului Național Buila Vânturarița, că prea puțin se vorbește despre el? Să fie din faptul că lumea nu știe de existența lui?
Pentru ca Buila a fost dezavantajat de lipsa fotografiilor, propun vizitarea web siturilor http://www.buila.ro si http://www.kogayon.ro pentru edificare…Din enumerarea atractiilor turistice din zona lipseste una din cele mai importante, Muzeul Trovantilor, unic in Europa…
Statiunea Horezu a fost declarata destinatie europeana de excelenta si este binecunoscuta pentru ceramica sa si pentru Manastirea Hurezi-monument UNESCO!
si, daca tot a venit vorba despre destinatii de weekend usor accesibile si abundand de reale atractii turistice, de ce nu si Parcul National Cozia???Manastirea Cozia, Turnu, Stanisoara, Cascada Lotrisor, Cascada Stanisoara,Varful Cozia, ar fi numai cateva din atractiile turistice pe care ar trebui sa le aveti in vedere…sau in obiectivul aparatului de fotografiat!
Nu cred ca din cauza ca nu e trendy si ca nu e o VALEA PRAHOVEI aproape. Insa din punctul meu de vedere il prefer asa fara promovare si frumos cum e acum, decat promovat si plin de pantofari, mizerii si gratare. Stiu ca sunt EGOIST, insa in conditiile date, e mai sanatos sa fim egoisti! ;)
@artistu Deseori mă întâlnesc de acei pantofari de care zici, dar am altă părere în acest subiect. Cred că scopul nu e să nu vină ei, ci să fie forțați să devină civilizați. Eu cred că România nu potea câștiga prea mult dacă ține locurile „ascunse”, atunci ele vor fi necunoscute și doar o mică parte dintre oameni se vor bucura de ele. Uite ce fac croații din lacurile Plitvice, efectiv lumea se înghesuie să le viziteze; le-au amenajat turistic, se ocupă de respectarea unor reguli minime de conduită și îți oferă toate serviciile pentru a pleca de acolo cu o experiență deosebită.
Pentru cei care nu cunosc țara și frumusețile ei este un pas înainte să vadă ce minuni avem în România. Nu toți oamenii sunt „pantofari”. În alte țări te uscă cu amenzi dacă îți bați joc de natură. Aștept și eu momentul când va fi la fel și în România.
Vina cred ca e impartita. O parte este a lor, ca nu stiu sa fie civilizati si o parte a „organelor de ordine” abilitate sa dea amenzi. Ei bine nici unii si nici ceilalti nu au chef sa se schimbe, respectiv sa aplice legea. Asa ca pana la moemntul cand le va veni cheful, eu voi prefera in continuare Buila de la Cantonul Cheia pana la Curmatura Builei, cunoscuta doar de mine si de aia care stim sa ne adunam gunoaiele in urma sau care stim SA LASAM PE MUNTE, DOAR URMA PASILOR NOSTRI!
Pingback: Pulsul Blogurilor #2 | Jiunimea
foarte captivant articolul. de mult timp un articol așa de lung nu m-a mai ținut țintuit de display precum acesta și deja încep să regret că se termină vara și nu mi-am făcut timp să ajung măcar într-unul din aceste 5 locuri în acest an. dar timpul nu e pierdut..
@Marius Mersi fain, am băgat ceva muncă să iasă așa :) Ce e mai fain e că avem despre ce scrie, sunt atâtea locuri și lucruri frumoase în jurul nostru!
@MariusRusu – sa stii ca locuriler astea sunt superbe de vizitat si toamna. Iar Buila, Cheile Nerei si Maramuresul sunt superbe in culorile pastelate ale toamnei si in mirosul ala de struguri copti! ;)
Transport persoane si pachete dus intors din Romania in Austria, Germania,. Plecari din Iasi, Suceava, Piatra Neamt, Roman, Tg-Neamt, Bacau, Gheorgheni, Cluj, Oradea. Pret transport persoane 80 euro, Pret transport pachete 0,80 centi /kg. Tel: 0749.949.807