Parcă ieri încă aveam zăpadă și lumea se plângea că s-a săturat de frig, că iarna a pus stăpânire pe România și nu mai pleacă. Asta a fost ieri. Astăzi avem peste 35 de grade, tot felul de coduri colorate prin țară și nu mai știm unde să ne ascundem de soarele arzător. Aș căuta umbra cea mai deasă, dar orașul nu ne ferește de caniculă nici după blocurile care se înalță spre cer. E clar, este momentul perfect să vă arăt 25 de locuri răcoroase, 25 de recomandări pentru zile fierbinți de vară!
} 1 {
1. Tinovul Fântâna Brazilor, Corund, Harghita
Era o vreme când ghețarii stăpâneau Nordul Europei. Din era glaciară avem relicte în câteva locuri din România, unul dintre ele fiind Tinovul Fântâna Brazilor. Am ajuns recent pe acolo, dar modul foarte potrivit în care e amenajat, în aparent, mijlocul nicăieriului, impresionează. Mi-au plăcut și scândurile cu numele celor care au donat bani pentru a amenaja aleile, panourile, dar și explicațiile primite la fiecare pas din rezervație. Am scris pe larg despre Tinov, aici. Își merită pe deplin poziția în lista noastră de locuri răcoroase!
} 2 {
2. Băile Herculane și împrejurimile
Despre Herculane aș putea vorbi multă vreme, am și scris câteva articole pe drumliber.ro. De exemplu, acesta, acesta sau acesta. Dar în mod deosebit mi-au plăcut Cascada Vânturătoarea și satele la care se urcă pe scări. Peisajul grozav de frumos, urcarea spectaculoasă pe scări, munții care se văd în depărtare vor rămâne vii în mintea călătorul pentru multă vreme.
} 3 {
3. Bâlea Lac și traseele dimprejur
La Bâlea Lac sunt sigur că ați ajuns mulți. O parte dintre voi probabil ați urcat și la Cascada Capra, Vârful Țapu, probabil ați și ocolit lacul Bâlea pe sus pe creastra Făgărașilor. Este o minunăție de peisaj ce veți găsi acolo la înălțime!
} 4 {
4. Cheile Nerei, un loc minunat
Poate chiar cele mai frumoase chei din România se află în Sud-Vestul României, în Banatul Montan (Caraș-Severin). Să vă mai zic că acolo găsiți cel mai mare lac carstic din țară, câteva cascade frumoase, cărări stâncoase și tunele săpate în urmă cu sute de ani? Câteva date găsiți în articolul nostru de aici.
} 5 {
5. Cascada Cailor, Borșa, Maramureș
Se știe că oamenii de la țară își duc la munte caii. La fel fac și localnicii din Borșa, ei își lasă liberi caii în Munții Rodnei. Una dintre legende spune că într-un loc anume, fugind de ursul care îi încolțise, caii au sărit în prăpastie, iar de la această poveste se zice că a fost dat numele acestei cascade. Ca să ajungeți la Cascada Cailor trebuie să urcați fie pe jos, fie cu telescaunul din Stațiunea Borșa (câțiva kilometri mai sus de orașul Borșa), iar de acolo mai mergeți cam jumătate de oră pe jos (e traseu marcat). Stropii cascadei și altitudinea plasează Cascada Cailor pe lista cu locuri răcoroase din România, tocmai bune pentru o vară toridă.
} 6 {
6. Cascada Vălul Miresei, Răchițele, Cluj.
Munții Apuseni sunt prea puțin cunoscuți față de ce ar merita, dar putem să ne aducem și noi aportul pentru a schimba un pic situația. Nu foarte departe de Cluj, mergând spre adâncurile Apusenilor, dați de comuna lui Boc; în acestă comună (Mărgău) se zice că încă se mai practică limba gomoțească, un dialect inventat de sticlarii din comună pentru a nu fi înțeleși de ceilați. Din Răchițele se face și un drum spre Cascada Răchițele, numită și Cascada Vălul Miresei.
} 7 {
7. Cascada și Peștera Vadu Crișului
Pe drumul de la Cluj spre Oradea găsiți satul Vadu Crișului. Apa cristalină iese printr-o peșteră frumoasă, se prăvălește peste malul abrupt și printr-o grotă se năpustește vertical spre Crișul Repede, formând o cascadă. Dacă nu aveți mașină mică, puteți ajunge acolo și cu trenul, din haltă mai aveți puțin de mers pe jos. Fotografiile sunt primite de la prietenul Dan Tivadar, căruia îi mulțumesc!
} 8 {
8. Peștera Ialomiței
Intrarea în spectaculoasa peșteră se face prin curtea Mănăstirii vechi ridicată de către Mihnea cel Rău, fiul lui Vlad Țepeș. Am scris despre peșteră aici și despre Mănăstire, aici. Peștera a fost modernizată recent și deși trebuia să se deschidă în iunie, lucrările încă sunt în toi, pe terminate. Avem o promisiune că în august se va redeschide și o să putem să ne bucurăm de noua instalație de iluminat, noile platforme și scări, puncte de informare și tot ce s-a construit înăuntru.
Update: s-a deschis Peștera Ialomiței. Mulțumesc lui Petruș. În articolul despre peșteră am pus mai multe poze făcute în 1 august 2015.
Cum arată Peștera Ialomiței după ultimele amenajări:
} 9 {
9. Sfinxul, Babele, Crucea Caraimanului
Ușor accesibile fie cu telecabina, fie cu mașina (mai nou; oficial se pare că e închis drumul, deși știu că e practicabil), formațiunile de pe platoul Bucegilor sunt potrivite pentru vremea călduroasă a verii. Unde altundeva să fugiți de căldura lui cireșar, cuptor sau secelar? Și dacă cumva porniți pe jos spre Crucea Caraimanului, vă recomand ca la întoarcere să mergeți pe brână, pe traseul abrupt dar foarte, foarte frumos unde aveți șanse să vedeți și caprele negre ale Bucegilor, așa cum le-am văzut eu.
} 10 {
10. Pe șezlong la Văliug, Semenic
Lacul Văliug este bine cunoscut celor din vestul țării, este unul dintre cele 3 lacuri artificiale de mai sus de Reșița. Am crescut în Reșița, așa că am fost de multe ori în zonă, am amintiri plăcute și destule motive să vă recomand acest loc. Câteva investiții mai recente îl fac deosebit de atractiv, zic eu. Veți găsi o platformă suspendată, ponton pe mijlocul lacului, șezlonguri și spații primitoare, dar și răcoroase. Bune pentru a învinge toropeala verii. Sursa pozelor este aceasta.
} 11 {
11. Peștera Scărișoara
Unul dintre cele mai răcoroase locuri din România este în adâncurile Apusenilor, la ghețarul din Peștera Scărișoara. Pe măsură ce coborâți scările, scade și temperatura. Nu mergeți acolo fără o haină bună la frig. :) Puteți citi despre ea, aici.
} 12 {
12. Peștera Valea Cetății
La doi pași de Zărnești, mai exact la Râșnov, veți găsi o peșteră mică, dar bine amenajată. Și dacă mergeți seara, puteți avea parte de concerte cu muzică simfonică. Vă recomand acest loc, iar dacă ajungeți acolo, nu ratați nici Rezervația de Urși, unde se va deschide în curând și un Muzeu European al Urșilor de Jucărie. Vă mai spun și că împreună cu firme specializate puteți intra și pe trasee mai puțin umblate din peșteră (noi am fost cu Bedeleu Adventure, inclusiv la concert – îi recomandăm cu drag!)
} 13 {
13. Canionul 7 Scări
Când apa, în coborâre, formează mai multe trepte, iar omul a amenajat scări pe care putem parcurge întregul traseu, avem deja un loc de mare interes în verile fierbinți. În perioada interbelică erau 7 scări din lemn pe care se parcugeau cheile, iar de la acele 7 scări s-a dat și denumirea acestui loc (Canionul Șapte Scări). Astăzi sunt 10 scări, dar numele rămâne cel consacrat :)
Răcoarea de pe canion este binevenită în zilele fierbinți de vară, cu atât mai mult cu cât te mai și stropește apa, pe alocuri. La plecare, dacă aveți puțin curaj, puteți coborî pe tiroliană :)
Atenție: aici se merge cu încălțări de munte, cu talpă aderentă! Și să nu uit: se formează cozi, mergeți înarmați cu răbdare. Sursa foto: administratorul zonei.
} 14 {
14. La stână la Vatra Dornei
Una dintre stațiunile montane din Bucovina este Vatra Dornei. Muntele este de interes și vara, nu doar iarna. Cu telescaunul din localitate putem urca pe munte, iar, după ce eventual și călărim puțin, de acolo, putem ajunge în 15 minute la stâna turistică. În prealabil e bine să comandăm mâncare, iar ciobanii ne vor pregăti ce nu vom găsi în orașele călduroase :)
} 15 {
15. Mănăstirea Moldovița și Muzeul Ouălor Încondeiate Lucia Condrea
Tot în Bucovina, o altă zonă de vis este la Moldovița. O mănăstire care adună sute de ani de existență e condusă de o maică stareță pasională, care încântă vizitorii cu poveștile și explicațiile ei. În toamnă am fost cu turiști pe acolo și am putut să o observ cum stătea în ploaie și ne povestea semnificațiile picturii de pe bătrâna mănăstire. Ei bine, tot acolo veți găsi și, zic eu, cel mai bun loc în care puteți înțelege misterele oului încondeiat, despre care am și scris: Muzeul Ouălor Încondeiate Lucia Condrea. Doamna Lucia a adunat o colecție cel puțin impresionantă de opere, iar din 2015, expoziția e și mai mare și mai bine amenajată.
} 16 {
16. Cheile Oltețului, Peștera Polovragi, Cheile Galbenului și Peștera Muierilor
A fost greu să restrâng Oltenia de sub munte la doar câteva recomandări, dar încerc. Sudul Munților Carpați reușește să impresioneze prin formațiunile stâncoase spectaculoase, prin grotele și peșterile create de-a lungul milioanelor de ani trecute. Din întreg parcursul de sud al Carpaților, cuprins în bună parte în ceea ce numim Oltenia de sub munte, vă recomand o zonă care în 5-6 kilometri adună chei frumoase, peșteri și o mănăstirea cu veche tradiție. Ele sunt împărțite astfel: Cheile Oltețului, Peștera Polovragi și Mănăstirea Polovragi sunt în satul Polovragi (evident, nu?), iar Cheile Galbenului și Peștera Muierilor (Muierii) sunt în satul Baia de Fier (de fapt puțin mai sus de sat, lângă fosta colonie). Cea din urmă peșteră este cea mai vizitată peșteră din România. Țineți cont că se intră pe o parte a muntelui și se iese pe cealaltă parte, iar o porțiune din peșteră se parcurge în pasul piticului.
PS: ca la toate peșterile, temperatura este destul de joasă (10-12 grade), îmbrăcați o bluză înainte de a intra în adâncul muntelui.
Apropo, la Olteț se poate face și așa ceva :)
} 17 {
17. Miercurea Ciuc și aventură la Harghita Băi
Se zice că probabil cel mai răcoros oraș din România este Miercurea Ciuc, acolo se petrece un fenomen de inversiune termică prin care deseori vedem pe harta temperaturilor o regiune mai puțin fierbinte, chiar și vara. Asta înseamnă că în recomandările noastre pentru verile fierbinți trebuie să intre și Miercurea Ciuc. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera locală, centrul a fost modernizat și restaurat în întregime, Muzeul Secuiesc al Ciucului a reușit să creeze o poveste fascinantă pe care v-o recomand cu drag, iar lumea este foarte primitoare. În fosta localitate Șumuleu Ciuc, astăzi cartier al orașului, o mănăstire romano-catolică franciscană adună sute de mii de oameni la hramul bisericii, fiind poate cel mai mare loc de pelerinaj catolic din România. Vă pot povesti multe, dar mai bine vă las să le descoperiți și singuri.
La vreo 20 de kilometri de oraș, stațiunea Harghita Băi ține administrativ tot de Miercurea Ciuc. Ei bine, acolo, sus la munte, găsiți un minunat parc de aventuri (Balu Adventure Park) pe care ar fi păcat să îl ratați. Vă puteți plimba și cu bicicletele, puteți încerca și mofetele din stațiune, ori traseele montane din apropiere. Pentru firme, parcul este perfect și pentru team building-uri.
} 18 {
18. Munții Iezer Păpușa și Lacul Iezer
N-am mai ajuns de vreo 3 ani prin Iezer Păpușa, dar amintirea acelor poteci de munte încă dăinuie. Cu vreun an mai devreme, în precedenta călătorie, am trăit și o premieră: pentru prima dată aveam să beau jințiță de la o stână răsărită în calea noastră, tocmai scoasă din căldarea ciobanilor. Drumurile m-au purtat la frumosul lac Iezer, cel care străjuiește pantele abrupte spre Muntenia. Din el, o apă limpede se revarsă și însoțește cărarea montană până la civilizație.
} 19 {
19. Pe creasta Pietrei Craiului
Craiul, așa cum îi spun munțomanii, este o experiență deosebită. Orice munte trebuie respectat, iar Piatra Craiului, cu atât mai mult. O stâncă uriașă ridicată lângă Bucegi se lasă cutreierată de călător, iar acesta din urmă, îi datorează respect. Este unul dintre acei munți pe care veți simți că viața trebuie trăită și nu privită din fotoliu, veți merge deseori pe cărare având prăpastie atât în stânga, cât și în dreapta, iar vântul vă va zburli pletele. Cu greu veți găsi astfel de experiențe altundeva, motiv pentru care regăsiți această recomandare în lista noastră cu locuri răcoroase de încercat vara. Iar dacă aveți noroc, poate veți da și peste sălbaticele, dar curioasele, capre negre.
PS: Nu uitați și că există câteva refugii montane care pot servi ca adăpost de vreme rea.
PS2: Există taxă de intrare în Parc, o puteți achita în câteva locuri, precum gara din Zărnești. Le găsiți pe site-ul administrației parcului.
PS3: Încercați urcarea pe la Plaiul Foii. Nu ratați nici Prăpăstiile Zărneștiului și superbul sat Măgura. :)
PS4: Ieșirea în afara traseelor marcate se pedepsește cu amendă. E mare amenda!
PS5: Fotografiile cu capre sunt primite de la administratorii parcului.
} 20 {
20. Cascada Lotrișor
Pe Valea Oltului, cea mult hulită de șoferi pentru aglomerație și drumul șerpuitor care coboară paralel cu bătrânul Alutus, vă recomand o porție de răcoare. Unde? La Cascada Lotrișor, despre care am scris aici. Dacă veniți dinspre Sibiu, va fi pe partea dreaptă, după ce treceți de intersecția cu drumul care urcă pe Transalpina, spre Voineasa.
} 21 {
21. Traseele din Munții Postăvaru
Poiana Stechil, Valea cu Apă, Drumul Vechi, Pietrele lui Solomon sunt locuri în care te ascunzi de soare și căldură și faci cunoștință cu pădurea. Accesibile și celor lipsiți de experiență montană, traseele acestea te învață să iubești sălbăticia.
} 22 {
22. Cheile Râșnoavei și Cheile Grădiștei
Cheile Râșnoavei, aflate pe partea sudică a Munților Postăvaru, lângă Orașul Trandafirilor (adică Râșnov), probabil că vă sunt deja cunoscute celor care iubiți adrenalina. Pe lângă plimbări liniștitoare – pe jos sau călare – și pajiști numai bune de stat la o lectură sau la un joc cu prietenii, aici e musai să te întreci cu inamicii la paint-ball, ori să iei primele lecții de cățărare. Și după ce te-ai antrenat destul și ai căpătat experiență, când toate acestea ți se par o nimica toată, nu-ți mai rămâne decât să faci bungee-jumping și să simți libertatea căderii în gol.
Deși în Cheile Grădiștei (în apropiere de Moeciu și Fundata) avem de fapt o baza sportivă și turistică complexă, ți-o recomand pentru relaxare sau pentru o vacanță activă. Se află pe un platou montan, la o altitudine de 1300 de metri, departe de sate sau de forfota continuă a omului. Acolo pari a fi singur cu munții, cu Bucegii și cu Piatra Craiului. Simți că îi poți atinge. Aer curat, răcoare și liniște.
} 23 {
23. Tinovul Mohoș
Mulți suntem cei care plecăm spre a vedea Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din țara noastră, însă puțini cunoaștem povestea acelor locuri, și mai puțini frumusețea și unicitatea Tinovului Mohoș, aflat în vecinătatea lacului. O mlaștină oligotrofă din Masivul Ciomatu, județul Harghita, formată de-a lungul timpului prin colmatarea vechiului lac vulcanic cu material de la erupția unui alt crater (actualul lac Sf. Ana), Tinovul Mohoș (Lacul cu Mușchi) se întinde pe o suprafață de 80 de hectare.
Din lacul inițial au mai rămas doar câteva ochiuri mici de apă, ce dispar încet, încet, pe măsură ce vegetația de turbă acaparează întreaga suprafață. Acest tinov (turbărie) este o raritate pentru țara noastră și datorită unor specii de plante otrăvitoare, halucinogene sau carnivore. Sunt specii rare sau foarte rare, de tip relictar: trestie de câmp, bumbăcăriță, rogozuri, răchită, roua cerului, dezvoltate toate în mediul propice al mușchiului de turbă. Întreaga zonă a fost declarată monument al naturii și este o arie strict protejată. Dincolo de aleile amenajate, accesul este interzis atât pentru a proteja mediul natural, cât și datorită pericolului la care se expune turistul călcând în afara podețului de lemn amenajat. Accesul și deplasarea se pot face doar cu ghid specializat, personaj care vă îndrumă pașii, dar vă și delectează cu istorioare interesante, povestite cu umor, despre trecutul, fauna și vegetația rezervației. În zonă se mai află și alte tinoave similare, dar mai mici: Tinovul Bufnitor Buffagó (în craterul Muntelui Puturosu), Tinovul Hámmas (pe Valea Pârâului Jombor).
} 24 {
24. Lacul Bolboci, Padina și Turbăria Lăptici
Și pentru că răcoarea, pe timp de vară nu o găsim la șes, ci în creierii munților, lângă Lacul Bolboci, pădurea de conifere îți oferă cu siguranță evadarea din caniculă, de care ai mare nevoie. Acesta este un lac de baraj artificial, în Masivul Bucegi, pe râul Ialomița. Barajul a fost ridicat în amonte de Cheile Zănoagei, cu un scop hidroenergetic clar: alimentarea cu apă a orașului Târgoviște. Impunător și masiv, aflat la cea mai mare altitudine din România (1438 m), acesta măsoară aproximativ 55 de metri înălțime și ține piept unei întinderi de apă estimate la 18 milioane metri cubi. Deși este o lucrare a omului, în mijlocul naturii, el nu știrbește deloc din frumusețea acesteia.
Și pentru ca aventura să fie și educativă, puțin mai sus, pe traseu spre Padina, Turbăria Lăptici a fost amenajată și pentru călători. Panourile cu informații completează cunoștințele acumulate prin vizitarea altor turbării sau pregătesc terenul pentru acestea. Pentru noi a fost un moment de joacă și de test să vedem ce reușim să recunoaștem după aventura ploioasă de la Tinovul Mohoș. Din păcate nu am reușit să găsim plantele carnivore… Avem și o atenționare, valabilă în toate tinovurile: Nu coborâți de pe cărarea din lemn și aveți grijă unde călcați!
} 25 {
25. Bisericile Rupestre de la Șinca Veche
Templul Ursitelor (sau Bisericile săpate în stâncă), izvorul, vatra monoliților, trovanții, bordeiul de sub pământ, Schitul Sfântul Nectarie și Dealul Pleșu fac toate parte din Așezământul Istoric-Ortodox-Cultural „Bucuria Neașteptată” de la Șinca Veche, județul Brașov. Te invit doar să ajungi în acel loc și să cumperi de la bordei una din acele cărți care descriu povestea locului. Le poți citi acolo, pe vreo băncuță sau așezat în iarbă, sus pe pajiștea de pe deal.
Voi le-ați văzut pe acestea? Pe lângă cele din lista noastră cu locuri răcoroase, voi ce locuri în care să ne adăpostim vara ne recomandați? :)
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Mai pot adauga alte cateva locuri frumoase si racoroase: Cheile Turzii, Muntele Baisorii, Cazanele Dunarii, Valea Cernei, Defileul Jiului cu Manastirea Lainici, Manastirea Cozia, Mausoleul de la Mateiasu, Culoarul Rucar-Bran, Sfinxul Bratocei, Lacul Vulturilor (Muntii Siriu), Gura Teghii, Cascada Putnei, Manastirea Lepsa, Cheile Tisitei, Salina Targu Ocna, Corund, Lacul Bicaz, Cetatea Neamt, Humulesti, Rezervatia de Zimbri Vanatori-Neamt, Bistrita Aurie, Manastirea Sucevita, satul-muzeu Ciocanesti, Ieud, Botiza si lista ramane deschisa.
Mulțumim. Vom lua câteva dintre ele pentru o idee viitoare :)
Ma mandresc ca am ajuns in 20 din cele 25 de locuri.
In schimb mai am cateva recomandari, toate racoroase: Cheile Rametului, Cheile Sohodolului, Cheile Latoritei, Cascada Moara Dracilor din Muntii Latoritei, Pestera Focul Viu din Apuseni, Cheile Galbenei si Cascada Evantai din Apuseni, Cheile Somesului Cald si Pestera Cetatile Radesei din Apuseni, Cheile Zarnestilor.
Felicitări pentru cele 20! :) Sunt șanse mari să apară o bună parte dintre cele spuse de tine în ediția următoare a articolului. :)
Daca treceti prin Iasi, cea mai buna alegere este Hotel Coral, pentru ce calitate au pretul este accesibil.
O fi, dar nu are legătură cu subiectul, drept urmare am editat și am scos link-ul.
Recomandari excelente pentru a evada de caldura si aglomeratia orasul. Un articol minunat. Astept un articol cu alte noi recomandari pt evadari de week-end.
Multumim. O sa ne straduim sa fim la înălțimea asteptarilor si mai departe :)
Mama, ce ar merge acum o iesire! Dupa atata munca si stres nu cred ca mai prea mare importanta locul, m-as multumi cu orice iesire.
Pe căldurile astea, s-ar potrivi un loc răcoros :)
La Cheile Nerei nu am ajuns inca. Presupun ca se viziteaza doar mergand cu rucsacul in spate.
Vara pe caldura eu ador sa merg in saline. Mai greu este cand ies afara :)
Locuri, putin spus superbe!
Pe caldurile astea cu siguranta oricare din ele e bine venit.
Așa este :)
Superbe peisaje. Avem o tara foarte frumoasa. Pacat ca multi aleg strainatatea desi nu isi cunosc tara.
Așa am gândit și eu mai demult, că întâi îmi văd țara. Dar acum zic că nu se exclud una pe alta, trebuie făcute simultan. Așa ajung să apreciez mai mult ce avem în țară :)
Si eu am fost la 15 dintre ele. Mai am de vizitat.
Spor în continuare! Să ne spui și când public episodul 2, cu încă 20-25 de locuri răcoroase din România :)
Bune idei. Chiar la unele din ele nu m-am gandit.
de trei zile stau aici: citesc , privesc si ma minunez de cate frumuseti sunt in tara noastra-si da – in afara de valea jiului si banatul de munte, le-am vazut pe toate; dar maine 11.07.2016 la prima ora plecam cu masina pe Valea jiului!!!!!
si apropo-voi face traseul descris de dv-si „cartieru general” l-am rezervat la o pensiune in Baile Herculane-multumesc fffff mult pt descriere!-FELICITARI!
Grijă la Valea Jiului, are regim limitat (adică doar pentru autocare/transport public și transport în regim special) de tranzit între 11 iulie – 30 august. Detalii, aici: http://m.adevarul.ro/locale/hunedoara/defileul-jiului-inchis-circulatiei-rutiere-cinci-zile-saptamana-1-august-valea-jiului-ramane-izolata-1_577fe4855ab6550cb8ae6ec1/index.html