Când te plictisești de Valea Prahovei și vrei să vezi un alt loc, chiar mai apropiat de București, îți aduc eu o sugestie pe care o vei aprecia: Valea Doftanei. Eu am vizitat-o la #ATRADoftana și sunt sigur că vei trăi aceeași încântare ca și mine.

Drumul până aici trece prin Câmpina lui Grigorescu și Hașdeu, localitate care se află la răscruce de drumuri. Din ea pleacă spre nord o șosea ce șerpuiește pe valea apei Doftana.
Acest râu traversează comuna Valea Doftanei în lung, după ce a izvorât în munții Baiului (denumiți și munții Gârbova). Până să se verse în râul Prahova, undeva la sud de Câmpina, el parcurge o distanță de circa 50 de kilometri.

Cele mai bune locuri de popas în recomandarea de astăzi sunt în depresiunea Teșila – Trăisteni (aceleași nume le poartă și satele componente ale comunei Valea Doftanei). Eu vă dau patru motive mari să poposiți în acest loc mirific:

  1. Lacul Paltinu, cu cei 47 de milioane de metri cubi de apă și cei 108 metri înălțime sunt acea oază de liniște și pace la care vei visa după ce revii la nebunia orașului. Aici poți admira luciul apei, poți pescui, te poți bucura de o ieșire în larg. Asta ca să nu vă mai spun ce fotografii superbe se pot face în acest loc.

    Lacul Paltinu pe ploaie (vedere dinspre coada barajului)
    Lacul Paltinu pe ploaie (vedere dinspre coada barajului)
  2. Un alt motiv pentru a veni îl reprezintă Rezervația naturală de fag și brad Glodeasa.
    Pe o suprafață de 534,9 hectare se întind arbori cu vârste cuprinse între 100 și 300 de ani, cu înălțimi de 40 – 45 de metri. Pădurea Glodeasa este printre puținele păduri rămase virgine la noi în țară, prezentând o remarcabilă diversitate peisagistică: păduri, stânci, pajiști, ape dulci, chei. Peisajul este împodobit cu specii de plante rare, ocrotite prin lege.
  3. Drumul stânelor este deocamdată în stadiu de proiect, dar eu am vizitat zilele trecute una dintre cele cândva 25 de stâne din zonă. Pot să vă spun că drumul este greu de parcurs, dar spectaculos; iar mămăliga, cașul proaspăt, ori, ce veți găsi mai spre toamnă, brânza de burduf, vin ca o recompensă pentru deplasarea până sus pe munte. Mi-a plăcut și că pe drumurile forestiere am întâlnit nu șase cai frumoși, ci mai multe exemplare cabaline care sunt trimise la munte pe timp de vară.
  4. Fiindcă am amintit de stâne, vă prezint și un preparat culinar deosebit al zonei: cașcaveaua. Este un caș nefermentat, foarte puțin sărat și afumat, care îmbină esența florilor de câmp cu gustul amar al cătinei. Cașcaveaua se produce de sute de ani pe Valea Doftanei și are un festival propriu, desfășurat anual în septembrie: Festivalul Cașcavelei. Doftănenii spun că nu este nici brânză, nici cașcaval. Din laptele crud se face un caș dulceag care se lasă la dospit, la scurs, pe grătar de lemn. Se taie mărunt, se pune în apă fiartă și în câteva ore se așează într-o matriță specială. Când se răcește, se scaldă în saramură timp de o zi, după care se pune la afumat. Așa își capătă culoarea specifică, maroniu pal.

Și să vă zic o curiozitate din zonă: găsim la Doftana și rămășițele unui celebru penitenciar în care au fost “cazați” de-a lungul existenței sale nume sonore: Ceauşescu şi Gheorghe Gheorghiu Dej. Tot aici au mai fost închişi răsculaţii de la 1907 ori militanţi ai mişcării muncitoreşti din România. Penitenciarul Doftana (sau Bastilia Românescă) a fost ridicat după model belgian, între 1894 şi 1897, iar din păcate, acum este în paragină.

Pe lângă cele mai sus pomenite, cred că o pauză în aval de lac, la Cheile Doftanei este și ea binevenită. Alte două obiective sunt tot pe drum, la Câmpina: Castelul Iulia Hașdeu și Casa memorială Nicolae Grigorescu – locul unde a trăit și pictat celebrul pictor român.

Castelul Iulia Hașdeu din Câmpina
Castelul Iulia Hașdeu din Câmpina

În speranța că v-am făcut poftă de drum, vă invit pe Valea Doftanei, un veritabil liman de liniște!

#ATRADoftana este un eveniment organizat de Eventur, in parteneriat cu pensiunea ATRA Doftana si Sony Romania și Miraj Sun Travel.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
Cuvinte cheie: , , , .Articol scris de Florin Arjocu (fondator): vezi detalii despre autor.

4 gânduri despre “Valea Doftanei – Unde să mergi când te-ai săturat de Valea Prahovei

  1. Și să vă zic o curiozitate din zonă …rămășițele unui celebru penitenciar NU se afla pe Valea Doftanei, sunt langa Telega.

    Răspunde
    • Ai dreptate, tehnic nu este în comuna Valea Doftanei, dar este adiacent văii râului Doftana. Aș zice că numele penitenciarului nu e chiar degeaba „Închisoara Doftana” :)

      Iar pentru interes științific, în linie dreaptă sunt 1,6 km de la albia râului Doftana :)

      Răspunde
  2. Noroc.
    In zona exista si vila Scoica.
    Le-am gasit site-ul din inaimplare, este facut cred de incepatori, cam uratel, dar intentia conteaza, mie imi place asa cum este, poate va place si voua si va duce-ti pe acolo. sa vedeti ce si cum.

    Răspunde

Spune-ți părerea!

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

necesar

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.