În urmă cu un an de zile la autostop l-am cunoscut pe Gemal, un tânăr de origine albaneză care mergea spre Pitești. Am împărțit mașina și pe drum am aflat că e unul dintre urmașii celor care dețin cea mai veche brăgagerie din România și care funcționează de mai bine de 300 de ani. Iar eu nici nu băusem vreodată bragă, o știam doar din expresia „ieftin ca braga” dar habar nu aveam ce e. Trec lunile și abia în iarnă am băut bragă. Se întâmpla în parcul Cișmigiu și nu mi-a plăcut băutura din cereale. Am rămas cu un mister în minte: cum se poate ca o băutură apreciată așa mult pe vremuri să nu fie bună?
Azi (n.r. august 2011) am trecut prin Slatina și am zis că dacă tot sunt acolo, să nu-l ratez pe călătorul albanez cu brăgărie bragagerie. Doar trebuia să îmi lămuresc și părerea despre braga :) Îmi aminteam că sunt două bragagerii albaneze, dintre care cea interesantă e cea din centrul vechi. Iau la pas orașul, întreb și din om în om ajung la vestitul loc. Prima impresie nu deosebește locul de celelalte clădiri prăfuite, de parcă ești în mijlocul anilor ’80. Dar alta e realitatea…
Update: iată cum arată în martie 2013 acest minunat loc.
Ce nu știam dar am aflat între timp: termenul împământenit de „Brăgărie” nu este corect, corect se spune Bragagerie.
Bragageria Albaneza (Atletul Albanez) din Slatina, vedere de afară:
Locația este pe strada Dinu Lipatti 25:
Vizualizare hartă mărită
Coordonate: N44 25.829, E24 21.457
Descarca waypoint-ul GPS aici format Garmin (.gdb) și aici în format GPS eXchange (.gpx).
Lumea se deschide abia după ce intri pe ușa Atletului Albanez, căci așa se numește localul. Vă spun de pe acum că locul acela misterios și puțin cunoscut călătorilor m-a ținut ocupat aproape două ore, așa că dacă sunteți la fel de curioși ca și mine, să nu vă grăbiți prea tare.
Un laptop rula de pe youtube muzică albaneză și doi tineri mă îmbiau de după o tejghea la bragă și limonadă. Nici limonada nu e mai puțin faimoasă, eu auzisem de la altă cunoștință că la ei ar fi cea mai bună limonadă. Gemal este cel din dreapta, ocupat cu un client.
Cei doi sunt foarte atenți cu clienții și preiau rapid comenzile, e o plăcere. E primul semn că știu să facă comerț. În poza de mai sus vedeți că pe masă mă așteptau un pahar cu bragă, unul cu limonadă și o înghețată de casă.
Pe stânga veți găsi frigiderul cu bragă și limonadă îmbuteliată. Aici iar se vede că sunt neam de negustori, știu să mulțumească un călător. Au inclusiv sticle cu gheață, perfecte pentru a ține reci băuturile un timp mai lung pe căldura verii. Felicitări pentru idee!
După ce am refăcut introducerile trebuia să verific braga, nu-i așa? După experiența din iarnă eram puțin circumspect, dar încrederea cu care m-a servit Gemal aproape că m-a convins că aveam să îmi schimb părerea despre bragă. Și exact așa a și fost. Braga albanezilor este plăcută la gust, puțin dulce și clar diferită de ce testasem în iarnă. Pe asta v-o recomand și eu!
Apoi limonada. La fel, e bună. Limonada este mai răspândită, cam orice local mai răsărit poate servi limonadă, dar cea a albanezilor curge instant la dozator, costă doar un leu (1 leu) (n.r. august 2011) sau poate fi luată la drum, îmbuteliată. Câteva avantaje pe care le-am putut aprecia azi când căldura de afară m-a topit puțin.
Și să nu uit, paharul cu bragă rece e tot un leu. Litrul costă patru lei, sticla de doi litri e opt lei. Aș zice că e chiar ieftin pentru un produs făcut acasă.
Locul completează băuturile reci cu rahat de casă, halviță tradițională și înghețată de casă. Acum o oră am testat și halvița, se pare că e și ea pe gustul meu :D
Au mai scris ziarele despre asta, dar noi eu am și interacționat cu Gemal, cu vărul său ori cu unchiul lui. Iată că ne-am și înscris în cartea de oaspeți ce stă dovadă că pe acolo au trecut oameni mari, personalități și cu toții au fost încântați de primire,de braga ori limonada albanezilor:
De-a lungul timpului mai multe personalități au fost acolo. Printre ele, actrița Rodica Popescu-Bitănescu, ambasadorul SUA, Dan Puric și chiar echipa de juniori ai Liverpool. Lista e clar mult mai mare, vă las să o descoperiți singuri la fața locului.
Cât timp am stat eu în magazinul-local i-au călcat pragul câteva zeci de oameni. Iar asta se pare că e puțin, pe vremurile mai vechi se făcea coadă și se bloca intersecția de afară.
Eu unul nu cred că vor mai reveni acele timpuri, dar sunt bucuros să văd o afacere de familie funcțională, cu atât mai mult cu cât respectă tradiția și rețetele originale! Permanent m-au asigurat că folosesc doar produse naturale, nu conțin conservanți, coloranți ori aditivi.
Dacă vreți mai multe poze, dați click aici. PS: toate pozele sunt făcute cu telefonul, nu dați cu piatra :D
Dacă ți-a plăcut, dă-ne like la pagina de Facebook, în căsuța de mai jos! Iar pe pagina de Fb, bifează opțiunea "Follow/Urmărește", să fii sigur(ă) că vei primi tot ce vrem să arătăm lumii. :)
M-ai convins. Cand ma duc la mama soacra la Caracal, dau o fuga si pan’ la Bragarie, ca e la doar 50 de km! ;)
@artistu
Domnule, chiar te invit să ajungi la Atletul Albanez. Eu sunt sigur că o să îți placă, e un loc din alte vremuri care excelează prin primirea făcută clienților și prin produse, nu prin imagine. De-abia aștept să ajung iar pe acolo.
florine, am si eu o intrebare in legatura cu articolul despre cum sa faci autostopul, as vrea sa plec si de aceea iti cer niste sfaturi pe care stiu ca esti in masura sa mi le dai, de aceea te rog frumos sa ma povatuiesti.